خبرگزاری کار ایران

سلاجقه در نشست وزرای محیط‌زیست آسیا و اقیانوسیه:

تمدن بزرگ ایران همواره پیشتاز حفظ محیط‌زیست بوده است/ تغییر اقلیم چالش اصلی دستیابی به توسعه پایدار

asdasd
کد خبر : ۱۴۰۳۸۱۶

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در سخنرانی خود در «پنجمین نشست وزرای محیط‌زیست آسیا و اقیانوسیه» گفت: دولت مردمی انقلابی تلاش می‌کند ملاحظات محیط‌زیستی را در کلیه راهبردها، برنامه‌ها و طرح‌های توسعه‌ای کشور لحاظ کند تا توسعه‌یافتگی در مسیری متوازن محقق شود و بر همین اساس اصول «توسعه فرع برمحیط‌زیست است» و «دیپلماسی بین‌المللی محیط‌زیست» را شعار خود قرارداده است.

به گزارش ایلنا، «پنجمین نشست وزرای محیط‌زیست آسیا و اقیانوسیه» با حضور علی سلاجقه، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در تاریخ 5 اکتبر معادل 13 مهر به میزبانی کشور سریلانکا برگزار شد. 

سلاجقه در این نشست، ضمن قدردانی از سریلانکا و برنامه محیط‌زیست سازمان ملل متحد برای برگزاری این گردهمایی اظهار داشت: سرآغاز فعالیت‌های بین المللی محیط‌زیست در عرصه جهانی از 1972 بوده و از آن زمان تاکنون فعالیت‌ها و اقدامات متعددی برای حفاظت از کره زمین صورت گرفته است. 

وی افزود: واضح است که پیوندهای ناگسستنی بین توسعه، فقر، رفاه انسان و حفاظت از کره زمین وجود دارد. آگاهی و رشد علمی منجر به توجه بیشتر بشر به مقوله محیط‌زیست شده است و همچنین علوم و بینش محیط‌زیستی نیز درک درستی از مسائل محیط‌زیست و ارائه راه‌حل‌ها دارند. 

توجه ویژه قانونی اساسی ایران به مسأله محیط‌زیست 

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با بیان این که منطقه آسیا مهد تمدن‌های بزرگ دنیا بوده و سابقه سازگاری با انواع چالش‌های طبیعی را دارد، گفت: تمدن بزرگ ایران مبتنی بر دانش بومی و آموزه‌های دینی همیشه نقش پیشتازی در این زمینه داشته است. بر این اساس موضوع محیط‌زیست موضوعی جهان‌شمول بوده و نیازمند همکاری‌ها در مقیاس منطقه‌ای و بین‌المللی است. 

سلاجقه ادامه داد: امروز در اینجا گرد هم آمده‌ایم تا براساس این پیشینه و داشته‌های جهان‌شمول گام‌های عملی برای دستیابی به همکاری و موفقیتی بزرگ برداریم. در همین جهت مایلم برخی از سیاست‌ها و اقدامات محیط‌زیست کشورم را برای همکاران بیان کنم. 

وی در این خصوص توضیح داد: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به مساله محیط‌زیست توجه ویژه‌ای دارد و آن را به عنوان لازمه حیات اجتماعی رو به رشد بشر معرفی کرده است. کشور ما با تدوین قوانین ملی و جرم‌انگاری تخریب محیط‌زیست و همچنین با تأسی از آموزه‌های دینی و تکیه بر دانش‌بومی و اولویت‌‌بخشی به ارزش‌هایی همچون عدالت، برابری، قناعت و احترام به طبیعت، در کنار عضویت در مجامع بین‌المللی محیط‌زیستی، توجه خاص به موضوع محیط‌زیست داشته و اقدامات موثری برای ارتقا و بهبود شرایط زیستی انجام داده است. 

معاون رئیس‌جمهور تاکید کرد: دولت مردمی انقلابی تلاش می‌کند ملاحظات محیط‌زیستی را در کلیه راهبردها، برنامه‌ها و طرح‌های توسعه‌ای کشور لحاظ کند تا توسعه‌یافتگی در مسیری متوازن محقق شود و بر همین اساس اصول «توسعه فرع برمحیط‌زیست است» و «دیپلماسی بین‌المللی محیط‌زیست» را شعار عملیاتی خود قرارداده است. 

سلاجقه با بیان این که ایران منشأ بسیاری از ذخایر ارزشمند ژنتیکی جهان و منطقه با تنوع گونه‌های مهم گیاهی و جانوری با بیش از 2200 گونه گیاهی اندمیک و زیستگاه‌های بی‌نظیر از جمله زاگرس و جنگل‌های هیرکانی است، گفت: در این راستا برنامه‌های اقدام ملی متعددی برای حفظ تنوع زیستی از جمله افزایش مناطق حفاظت‌شده و تکثیر در اسارت و غیره به عمل آورده است. 

وی تصریح کرد: ایران با داشتن بیشترین مرزهای دریایی در خلیج فارس، دریای عمان و دریای کاسپین با عضویت در دو کنوانسیون منطقه‌ای حفاظت از محیط‌زیست دریایی (کنوانسیون‌های کویت و تهران) تلاش کرده است با تدوین برنامه عمل پایش مداوم زیست بوم‌های دریایی، حفاظت و احیای زیستگاه‌های حساس ساحلی، سازگاری با پدیده تغییر اقلیم در مناطق خشکی و ساحلی و مقابله با آلودگی‌های پلاستیکی و میکروپلاستیکی، گام‌های بلندی در بهبود وضعیت اکوسیستم و تنوع زیستی دریایی بردارد. 

برگزاری موفق نشست مقابله با توفان‌های گرد و غبار در تهران

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به نقش تغییرات اقلیمی در زندگی بشر و لزوم سازگاری با آن گفت: تغییر اقلیم و به تبع آن پدیده‌های حدی یکی از مهمترین موضوعات پیش روی ماست. یکی از تبعات این تغییرات بروز سیلاب‌ها، خشکسالی‌ها و پدیده توفان‌های گرد و غبار است که دامنه و شدت آن در حال گسترش است و گریبانگیر بسیاری از کشورها از جمله کشورهای غرب آسیا و خاورمیانه شده و خواهد شد. 

سلاجقه افزود: در این راستا پس از برگزاری موفق نشست منطقه‌ای وزرای محیط‌زیست، همکاری برای آینده بهتر در سال قبل، اجلاس بین‌المللی مقابله با توفان ماسه و گرد و غبار در راستای اجرای قطعنامه شماره 171/77 مجمع عمومی سازمان ملل متحد در 9 و 10 سپتامبر در تهران توسط جمهوری اسلامی ایران با همکاری سازمان ملل متحد و با حضور مقامات حدود 50 هیات دولتی و 16 آژانس بین‌المللی برگزار شد.

وی ادامه داد: بیانیه نهایی کنفرانس بین‌المللی مقابله با توفان ماسه و گرد وغبار با رویکرد همگرایی منطقه‌ای و بین‌المللی با هدف مقابله با این پدیده نوظهور مورد تصویب قرار گرفت که می‌تواند یک گام مهم و مبنای همکاری مشترک دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی برای اقدامات عملیاتی در آینده نزدیک باشد. 

معاون رئیس‌جمهور بیان کرد: سازمان حفاظت محیط‌زیست جمهوری اسلامی ایران با هدف ارتقای سطح سواد محیط‌زیستی، رشد کیفی محیط‌زیست، فراهم شدن بستر معیشت پایدار و جلب مشارکت گسترده تمامی گروه‌های اجتماعی و محلی برای برنامه‌ریزی در حوزه محیط‌زیست و در نهایت مردمی‌سازی امور محیط‌زیستی، سازمان‌های اجتماع محور با عنوان «خانه‌های محیط‌زیست» را راه‌اندازی کرده است. 

سلاجقه در این خصوص توضیح داد: «خانه محیط‌زیست» مکانی برای پیگیری تحقق شعار «محیط‌زیست مردم‌پایه، هوشمند و فناورآنه» است که می‌تواند موجبات حضور آگاهانه، داوطلبانه و موثر مردم در عرصه محیط‌زیست را فراهم کرده و به ایجاد زمینه مدیریت سطوح مختلف محلی و ملی در حفاظت و بهسازی محیطزیست کمک کند. 

با تکیه بر دانش داخلی بر تحریم‌های محیط‌زیست فائق آمدیم

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با تاکید بر نامشروع بودن تحریم‌های محیط‌زیستی ایران گفت: اعمال تحریم‌های گسترده مختلف اقتصادی و نامشروع به صورت یک‌جانبه وچندجانبه از جهات مخربین محیط‌زیست علیه ایران در سالیان اخیر، آثار متعددی را بر عرصه محیط‌زیست بخصوص در زمینه کاهش سطح تعهدات به توسعه پایدار و در نتیجه آسیب و تخریب محیط‌زیست، در پی داشته است. هرچند با تکیه بر ظرفیت‌های داخلی و نیروهای جوان وخلاق کشورمان توانسته‌ایم «مشق ما می‌توانیم» را به جهان یاد دهیم ولی اثرات زیان‎بار تحریم‌های یک‌جانبه و ناعادلانه از سوی کشورها و برخی سازمان‌های بین‌المللی مانند اتحادیه اروپا، توانایی انجام مسئولیت‌های ملی و بین‌المللی در قبال کلیه قوانین و مقررات ملی و همچنین اسناد و معاهدات الزام‌آور و غیرالزام‌آور محیط‌زیستی در سطح بین‌المللی را برای کشورم کاهش داده است. 

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست اظهار داشت: بحران‌های «تغییرات اقلیمی»، «کاهش تنوع زیستی» و «آلودگی‌های محیط‌زیستی» در دستور کار ششمین نشست مجمع عالی محیط‌زیست برنامه محیط‌زیست سازمان ملل متحد(UNEA6)  قرار گرفته است که این مخاطرات تهدید جدی برای توسعه پایدار و تاثیرات شگرفی بر انسان، محیط‌زیست و سلامت دارد. 

سلاجقه افزود: تغییرات اقلیمی به خاطر تاثیراتی که می‌تواند روی کشاورزی، محیط‌زیست، سلامت عمومی و به طور کلی جامعه داشته باشند، حائز اهمیت هستند و این مهم، به عنوان یکی از خطرهای جدی که توسعه پایدار را در ابعاد مختلف محیط زیستی، سلامت انسان، امنیت غذایی، فعالیت‌های اقتصادی، منابع طبیعی و ساختارهای زیربنایی تهدید می‌کند، ارزیابی شده است. به‌طور کلی جغرافیای جهان، متاثر از تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین است و براساس گزارش‌های علمی مدون موجود، شرایط و چالش‌های پیش روی منطقه غرب آسیا ناشی از این پدیده اقلیمی واضح و مبرهن است. 

وی ضمن تاکید بر اولویت‌های دستور کار ششمین نشست مجمع عالی محیط‌زیست برنامه محیط‌زیست سازمان ملل متحد (UNEA6) گفت: ضروری است از جامعه جهانی متشکل از دولت‌ها، سازمان‌های بین‌المللی و سایر ذی‌نفعان با توجه به اصل مسئولیت مشترک اما متفاوت برای همکاری، هم‌افزایی و سرمایه‌گذاری مشترک فنی، انتقال فناوری و مالی در تقویت و بهبود اقدامات ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی برای حفاظت از محیط‌زیست فارغ از جهت‌گیری‌های سیاسی به عنوان میراث مشترک دعوت کنیم و در راستای مسئولیت تاریخی کشورهای توسعه‌یافته، نگرانی‌های کشورهای در حال توسعه را در زمینه کمک‌های مالی و فنی بین‌المللی و انتقال فناوری ابراز کنیم. بر این باورم با همکاری‌ها می‌توان بر مشکلات فائق آمد. 

براساس اعلام روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست، سلاجقه در پایان خاطرنشان کرد: از آنجا که محیط‌زیست مشترک، سرنوشت محتوم همه ماست، امیدوارم، مجامع بین‌المللی فارغ از مسایل سیاسی و تحت تاثیر قرار گرفتن ناشی از بولوف‌هایی قدرت‌های مخرب محیط‌زیست، با قرار گرفتن در کنار هم و استفاده از ظرفیت‌های دانش و فناوری و مالی مشترک بتوانیم آینده‌ای سالم و تمیز را به فرزندانمان هدیه کنیم. موفقیت و بهروزی را برای جامعه جهانی محیط‌زیست آرزومندم. 

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز