استاد علوم سیاسی دانشگاه ناتینگهام در گفتوگو با ایلنا:
اروپا میداند نافرمانی از آمریکا به اندازه قبل ترسناک نیست/ توافق هستهای هنوز مزایای خود را دارد/ ترامپ به منافع متحدانش توجه نمیکند
استاد دانشکده علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه ناتینگهام تاکید کرد: اروپا می تواند با ایران همکاری کند؛ زیرا آنها احساس میکنند که توافق هستهای مزایای خود را همچنان حفظ میکند. از طرفی هم هزینه نافرمانی از ایالات متحده دیگر به اندازه گذشته دردناک و سنگین نیست.
وین رییس استاد دانشکده علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه ناتینگهام است. او به تدریس در عرصه روابط بینالملل میپردازد و در زمینه امنیت بینالمللی تخصص دارد.
این استاد علوم سیاسی در گفتوگو با ایلنا نظرات خود در مورد اختلاف ایران و عربستان و برجام مطرح کردهاست.
اروپاییها از زمان بوش تمایلی به قطع پیوند تجاری و فرهنگی خود با ایران نداشتند
وین رییس در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا در پاسخ به این سوال که پیشبینیهای شما درباره آینده روابط اروپاییها و آمریکاییها با توجه به تلاشهای اروپاییها برای دور زدن تحریمهای آمریکا چیست، گفت: رویکرد اروپاییها و آمریکاییها نسبت به ایران متفاوت است. برای مثال دولت جورج دبلیو بوش مدعی شد ایران در سال ۲۰۰۲ بخشی از «محور شرارت» است و خواستار توقف تجارت اروپا با ایران شد. اما کشورهای اروپایی تمایلی به قطع پیوند تجاری و فرهنگی خود با ایران نداشتند و این امر به عنوان منبع تنش در روابط ایالات متحده و اروپا از آن زمان تاکنون به شمار میرود.
ترامپ به منافع متحدانش توجه نمیکند
وی افزود: فرانسه و آلمان مایل به پیروی کردن از واشنگتن نبودند و بسیاری از کشورها که منافع اقتصادی زیادی از تجارت با ایران کسب میکردند بنابراین تمایلی به قطع روابط تجاری با ایران نداشتند.
استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه ناتینگهام با بیان اینکه تنش کنونی ایالات متحده و اروپا دارای ریشههای تاریخی است، یادآور شد: این وضعیت با روی کار آمدن ترامپ وخیمتر شده است، ترامپ کسی است که به منافع متحدانش توجه نمیکند و همینطور تمایلی به پیروی از قوانین بینالمللی ندارد. بنابراین با وجود اینکه اروپاییها آمریکا را یک شریک تجاری غیرقابل اعتماد میدانند با ادامه تجارت با ایران در معرض تحریمها و مجازاتهای آمریکا هستند
اوباما برجام را به منزله سازش با ایران میدانست
استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه ناتینگهام درباره توافق هستهای ایران گفت: توافق هستهای در واقع توافق خوبی بود و تلاشی برای محدود کردن توانایی ایران برای به دست آوردن سلاحهای هستهای در ازای رفع تحریمها و آزادی سرمایههای ایران در خارج از کشور محسوب میشد.
وی افزود: در حالی که دولت اوباما برجام را به منزله سازش با ایران میدانست. اما دولت ترامپ معتقد است که فعالیتهای ایران به اندازه کافی محدود نیست.
رییس یادآور شد: ترامپ به برنامه موشکی ایران، نقش این کشور در سوریه و حمایت از انصارالله در یمن اشاره دارد. ایران و اروپا حق دارند معتقد باشند که توافق هستهای هرگز برای این موضوعات نبوده است.
اروپا میداند نافرمانی از آمریکا به اندازه قبل ترسناک نیست
استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه ناتینگهام درپاسخ به این سوال که آیا اروپا می تواند بدون در نظر گرفتن تهدیدات ایالات متحده به تجارت با ایران ادامه دهد، گفت: بله، اروپا می تواند با ایران همکاری کند؛ زیرا آنها احساس میکنند که توافق هستهای مزایای خود را همچنان حفظ کرده و میکند.
وی افزود: از طرفی هم هزینه نافرمانی از ایالات متحده دیگر به اندازه گذشته دردناک و سنگین نیست. اما دولتهای اروپایی نمیتوانند به طور کامل شرکتهای اروپایی را کنترل کنند. برخی از شرکتهای اروپایی اکنون از ایران خارج شدهاند، زیرا آنها هزینه از دست دادن بازارهای تجاری ایالات متحده را زیاد محاسبه کردهاند.
اختلاف بین عربستان و ایران از تنشهای مهم در خاورمیانه است
رییس درباره عامل اصلی اختلاف عربستان سعودی و ایران گفت: سه موضوع در این اختلاف نقش دارد؛ اول گرایشات مذهبی متفاوت ایران و عربستان و دوم تلاش برای قدرت برتر بودن در خاورمیانه و سوم نگرش این کشورها به اسراییل.
وی خاطرنشان کرد: حمایت ایران از انصارالله و حزبالله، موجب نگرانی عربستان شده که این اختلاف یکی از تنشهای مهم در خاورمیانه به حساب میآید.