خبرگزاری کار ایران

مشکل فوتبال ما بی‌نظمی است؛

مایلی‌کهن: فوتبال‌‌دنیا برده‌داری‌مدرن است / مشکلی با کی‌روش ندارم / لیگ بی‌دلیل تعطیل شده!

asdasd
کد خبر : ۲۳۲۹۲۱

به نظرم در گذشته عامل عدم صعود ما بی نظمی‌های این چنینی بوده. وینگادا را به خاطر می آورید. وی حتی یک برد هم نداشته، حتی در حد بازی تیم امید با باشگاه‌های داخلی خودمان!

مهمترین مشکل فوتبال ایران را بی‌نظمی می‌داند و معتقد است با مدیریت کارآمد و با برنامه می‌توان همین تیم امید را به المپیک ریو رساند.

به گزارش ایلنا، تیم امید و حواشی آن و امیدهای فوتبال‌ایران برای موفقیت در جام‌ملت‌های‌آسیا و دخالت یا نظارت مسئولان‌ورزش بر فوتبال از گذشته تا امروز، مهمترین مباحثگفت‌وگوی پایگاه خبری وزارت‌ورزش با محمد مایلی‌کهن بود که در ادامه می‌خوانید…

با توجه به شرایط کنونی مسوولیت تیم امید بر عهده چه کسی است و چه نتیجه‌ای را برایش پیش‌بینی می‌کنید؟
معتقدم مشکل فوتبال ما نظم است و هر کسی که کارها را بر اساس نظم انجام می‌دهد مورد اتهام واقع می‌شود. در صورتی که در سایر لیگ‌های جهان جدا از مسائل فنی، بازیکن نمی‌تواند هرکاری را که می‌خواهد به هر شکلی انجام دهد. یعنی هر چیزی نمی تواند بخورد، هرجا نمی‌تواند برود هر کاری نمی تواند انجام بدهد و تا هر ساعتی از شب که خواست بیدار بماند. مشکل فوتبال ما بی‌نظمی است. ما ورزشکاران با استعدادی داریم و باید یک مقدار منظم تر شویم.

یعنی مشکل تیم ملی امید بی‌نظمی است؟
بله، تمام فوتبال ما درگیر این مساله است.

مسوول این بی‌نظمی چه کسی است؟
در تمامی دنیا قرارداد بازیکنان چارچوب خاص خود را دارد که خارج از آن بازیکن اجازه حرکت ندارد وگرنه جریمه خواهد شد. بد نیست که بدانیم در مقطعی خداداد عزیزی به آلمان رفت و در باشگاه کلن بازی می‌کرد. این فوتبالیست خوب کشورمان در ایران بسیار علاقمند به نوشابه بود. او که به این کشور رفت وقتی به ایران بازگشت متوجه شدیم ظرف یک ماه دیگر نوشابه مصرف نمی کند. موضوع را که جویا شدم به من گفت: اگر در باشگاه کلن نوشابه بنوشم هزار مارک جریمه می شوم. هزار مارک برای یک نوشابه! اینجا بازیکن شب تا صبح یا در شبکه فیس بوک است یا در شبکه های مجازی یا مشغول بازی با بازی های کامپیوتری. بازیکن در کنار تمرین خوب باید تغذیه مناسب و استراحت کافی داشته باشد وگرنه با تمرین خوب هم ضعیف می‌شود. قوانین کشورهای صاحب فوتبال به بازیکنی که قرار داد می بندد، اجازه هر کاری را نمی‌دهد. حتی نمی توانند در هر موردی با آزادی صحبت کنند.

یعنی شما معتقدید این بی نظمی‌های باشگاهی به تیم ملی نیز رسیده؟
البته. متاسفانه این بی‌نظمی در جاهای دیگری نیز وجود دارد که در ورزش به این شکل نمود پیدا می‌کند. به عنوان مثال مسی و رونالدو اگر منظم و با برنامه عمل نکنند مگر می‌شود این چنین عمل کنند. گاهی در هفته ۳ بازی بسیار عالی دارند. این موفقیت با مراقبت به دست آمده و آنها هم به این شرایط عادت کرده‌اند. به نظرم فوتبال روز دنیا به نوعی " برده‌داری مدرن " به شمار می‌آید. بازیکن به نوعی برده باشگاه است.

البته این‌جور نگاه کردن شما به فوتبال با نظام‌ارزشی ما جور درنمی‌آید…
اما واقعیت دارد. باشگاهی که هزینه می‌کند انتظار بازخورد دارد. باشگاه باید کسب درآمد کرده تا بتواند هزینه کند. پس کاملا مراقب همه چیز هست و اجازه نمی‌دهد بازیکن هر کار اشتباهی را انجام دهد.

امید ایران ۴۰سال است به المپیک نرفته و نگرانی برای دوره‌های‌بعدی مطرح است. چقدر به این تیم امید دارید؟
یکی از مشکلات عمده این تیم عدم برگزاری مسابقات است. از شما سوال می‌کنم مسابقات امیدهای کشور چگونه برگزار می‌شود؟ واقعیت این است که بازیکن خوب از دل این مسابقات باید کشف شود.

مسوول مسابقات چه کسی است؟
طبعا فدراسیون در رأس این موضوع قرار دارد. مسابقات امیدها، جوانان و نوجوانان چگونه برگزار می‌شود؟ متاسفانه پایه‌های ما مشکل دارند. امکانات لازم را در اختیار ندارند زیرساخت‌ها برای این تیم‌ها اصلا مناسب نیست. از سوی دیگر صغر سنی بیداد می‌کند. البته در کشورهای دیگر هم این مساله وجود دارد اما آنها در کشور خودشان به مجامع بین المللی گزارش نمی‌دهند! البته سال‌هاست ما با این مشکل مواجه هستیم. پیش از انقلاب هم این موضوع بوده است. خاطرم هست در تیم جوانان ما قبل از انقلاب که به کره‌جنوبی در ضربات پنالتی باختیم، علی پروین و محمود خوردبین هر کدام با ۲۷ سال سن در تیم جوانان بازی می‌کردند! منظورم این است که صغر سنی آن زمان هم بود. با همه این حرف‌ها ما بازکنان فوق‌العاده‌ای داریم، اما اساسی ترین مشکل ما بی‌نظمی است.

بحثدر مورد کرانچار در رسانه‌ها بسیار داغ است؟ شما با نظارت وزارت‌ورزش موافق هستد؟
اعتقاد دارم این کار را باید فدراسیون انجام می‌داد. نه تنها درباره مربی که درخصوص بازیکنان نیز باید چنین می‌بود. نه تنها مسائل اخلاقی که مسائل‌فنی نیز باید بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد.

این شکل برخورد یا نظارت را پسندیده می‌دانید؟
قطعا وقتی سرمایه کشور برای مقوله‌ای هزینه می‌شود باید مورد بررسی هم قرار بگیرد و درست عمل کنیم. البته باید معیار تشخیص داشته باشیم. وزارت‌ورزش و کمیته مربیان خارجی نتیجه مسئولیتش را اعلام کرده است.

خیلی‌ها اعتراض کردند آبروی کرانچار رفته؟
به نوع برخورد کاری ندارم، اما اولا آن چیزی که برخی عنوان می‌کنند برای آنها مهم نیست اتفاقا برای همه دنیا مهم است. شما نگاه کنید کرانچار سرمربی تیم مقدونیه هم بوده و به خاطر همین موضوع کنار گذاشته شد.

به همین دلیل بود؟
بله، به خاطر همین مساله کنار گذاشته ببینید. در خارج از ایران حرام‌بودن مشروبات الکلی وجود ندارد، اما باز هم دیده می‌شود که در این کشورها هر بازیکن یا مربی که شرب خمر دارد کنار گذاشته می‌شود.

ولی عده‌ای منتقد وزارتخانه شده‌اند که شما آبروی شخصی را برده‌اید؛ در حالیکه ما ادعای حفظ نظام ارزشی را داریم و باید به موازین اخلاق متعهد باشیم.
در تمام دنیا چنین است و در این موارد مانند ما عمل می‌کنند. شما جان تری را در آستانه جام ملت‌های اروپا ۲۰۱۲ ببینید برای یک مساله اخلاقی و توهین نژادپرستانه بازوبند کاپیتانی را در تیم ملی انگلیس از دست می‌دهد. وقتی که این موضوع در سطح جامعه مطرح شد اتحادیه فوتبال انگلیس به کاپلو اعلام کرد جان تری نمی‌تواند کاپیتان تیم ملی باشد، هرچند کاپلو مقاومت کرد، اما اتحادیه فوتبال انگلیس نپذیرفت. یعنی اخلاق مهم است و شعار هم نمی‌دهند. جالب این بود همان زمان اعلام شد مردم هم از محرومیت تری از کاپیتانی انگلیس به دلیل همین مسایل حمایت کردند، اما برخی رسانه‌ها در کشور ما به جای تقبیح این رفتارها می‌روند سراغ مسایل دیگر!

اینجا عنوان می‌شود تسویه حساب بین فدراسیون‌فوتبال و وزارتخانه است؟
باید عنوان کنم این خرده‌گیری‌ها می‌تواند ناشی از تسویه‌حساب برخی از مطبوعات و رسانه‌ها با وزارتخانه باشد. ما می‌دانیم دیگر. طبعا اینگونه رفتارها می‌تواند ریشه‌دار باشد. از گذشته که سازمان تربیت‌بدنی داشتیم تا به امروز که وزارتخانه‌ای داریم که همیشه رأس همه فدراسیون‌ها بوده است. خود کفاشیان نیز بیشتر از سایرین به این مهم واقف است. کفاشیان پیش از این دبیرکل کمیته‌ملی‌المپیک و معاون سازمان‌وقت نیز بوده اند. آن موقع برانکو را کجا برای عقد قرارداد می‌بردند. همین ساختمان در حضور مهرعلیزاده. کفاشیان به خاطر دارد زمانی که معاون‌فنی سازمان بود رییس فدراسیون فوتبال را مجبور می‌کند از برانکو به عنوان سرمربی‌خارجی استفاده کند یا در مقطعی که خداداد عزیزی و وحید هاشمیان به تیم ملی دعوت نمی‌شدند چه کسی دستور دعوت آنها را داد؟ مهرعلیزاده. همزمان با المپیک‌آتن زنگ زد و دستور دعوت آن۲ عزیز را داد همان‌ها هم موجب برد تیم ملی شدند.

حبیب کاشانی که استعفا داده‌اند، بحثی را مطرح کرده‌اند تحت این عنوان که" من درد را فهمیده‌ام. اختلافی که بین کمیته‌ملی‌المپیک و وزارت‌ورزش و فدراسیون‌فوتبال وجود دارد ۴۰ سال است موجب شده تیم امید صعود نکند و ما آمده‌ایم مشکلات را حل کنیم به همین دلیل دقایقی وقت خواستم به عنوان یکی از اعضای شورای‌شهر و یک‌رزمنده، اما وزیر ورزش وقتی به من ندادند. "شما چه نظری دارید؟
این خواسته با ادعاهای وی تناقض دارد. از سویی گفته می‌شود وزارت‌ورزش نباید دخالت کند و فدراسیون یک نهاد غیردولتی است و از سویی اینگونه رفتار می‌کنند. البته کاشانی فردی بسیار قابل احترام هستند و می‌تواند به تیم ملی کمک کنند، اما من معتقدم نباید قائم به افراد باشیم که باید قانون مطرح باشد و حکم کند. من منکر ارزش‌های والای کاشانی نیستم. خود کاشانی که مدیر تیم امید شدند، زیر مجموعه چه کسی هستند؟ وی زیر مجموعه فدراسیون هستند، پس در عملکرد خودشان برای ملاقات وزیر تضادی بانحوه تفکرشان وجود دارد. کاشانی را مگر وزیر انتخاب کرده که دنبال گزارش‌دادن به گودرزی است؟ به نظرم این‌جور کارها تبلیغاتی است.

البته وی قصد داشتند اختلافی که خودشان گمان می‌کردند بین فدراسیون و وزارتخانه وجود دارد را حل کنند…
من اعتقاد ندارم و مطمئن هستم اگر وزیر بخواهد همین الان کفاشیان اینجا حضور پیدا می‌کند.

گودرزی در جلسه‌مشترک با روسای فدراسیون‌های ورزشی تاکیدشان بر حفظ اخلاقیات و توسعه ورزش پاک بود با این شرایط با این تیم امید چه کنیم؟ سرپرستش که استعفا داده، سرمربی هم ندارد و چه کسی مسوول این بلاتکلیفی است؟
هیچ موقع اعتقاد نداشته و ندارم وزارت‌ورزش و جوانان و کمیته ملی المپیک مسوول هستند و باید دخالت کنند. بلکه مسوول‌مستقیم از نظر بنده " فدراسیون فوتبال " است. البته احترام به نظر جمع یا فرد صاحب نظر نباید فراموش شود و از راهنمایی‌های فرد یا مسوول بالاتر استفاده کرد. مثل دوران مربیگری بنده که بیشترین دخالت را خود مهرعلیزاده و به خصوص کفاشیان از طریق سازمان تربیت‌بدنی داشتند. آن زمان خود دادگان رییس فدراسیون بود و من سرمربی امید بودم.

ما سوم فروردین بازی داریم، اما هیچ کاری صورت نگرفته؟
تقریبا ۲ ماه وقت داریم. خیلی وقت است که فرصت‌سوزی شده است.

اعتقاد شما به سرمربی داخلی است یا خارجی؟
من اگر بگویم…

از شما هم نام برده می‌شود. در نگاه کلی نظر شما چیست؟
ما مربی خارجی کم نداشتیم، اما چه کردند؟ ایوان کوردس را داشتیم. گده را داشتیم و بگوویچ و سیموئز و نیکولیچ را. مگر ما با این مربیان به المپیک رفتیم؟ باز با مربیان ایرانی جهش‌هایی داشتیم، مثلا ما زمان کوردس که یک تیم بی‌نظیر داشتیم و علی کریمی و حامد کاویانپور و پژمان جمشیدی عضو تیم بودند، اما این تیم به المپیک سیدنی نرفت. پس برداشت من این است که باید به مربی‌داخلی فرصت بدهیم. فرصتی وجود ندارد. شما هم اکنون مربی‌خارجی را انتخاب کنید، شناختی از تیم ندارد. حتی فرصتی برای شناختن هم ندارد و در شرایط کنونی طبعا یک مربی داخلی بهتر می‌تواند تیم را جمع کند. باز هم عرض می‌کنم در شرایط فعلی باز هم باید تیم جمع شود و کسی بیاید که تجربه لازم را به گونه‌ای داشته باشد که بیش از مسائل فنی، انضباط را رعایت کند و مانند مربیان فوتبال‌مدرن عمل کند. اگر از من سئوال می‌کنید در این زمان محمد خاکپور برای سرمربیگری تیم امید بهترین است، هم دانش و هم نظم خوبی دارد.

یعنی اگر این مشکل حل شود فوتبال ما صعود می کند؟
نمی‌گویم صد در صد، اما بسیار مهم است. قسمت اعظم آن باز هم این مساله نظم است در صورتی که با توجه به گذشته، پتانسیل قدرتی تیم نسبت به سابق ضعیف است. به نظرم در گذشته عامل عدم صعود ما بی نظمی‌های این چنینی بوده. وینگادا را به خاطر می آورید. وی حتی یک برد هم نداشته، حتی در حد بازی تیم امید با باشگاه‌های داخلی خودمان!

پس مربی داخلی و مدیر تیم امید هم مشخص شود؟ مدیر یعنی چه؟
همان کاری که کاشانی می‌کرد. این پست هم از آن حرف‌ها بود ما چیزی به نام مدیر در این سطح و به این شکل نداشتیم. یا باید مدیر فنی داشته باشیم که کاشانی نمی‌تواند باشند و وی هم چنین ادعایی ندارد. کاشانی به عنوان فردی که روابط بسیار گسترده‌ای دارد و جهت پیشرفت تیم از آنها کمک بگیرد، حضور دارد. این اشکال‌کشور ماست که اگر قانون حاکمیت‌اصلی را داشته باشد این چنین شرایطی پیش نمی‌آید که ناچار باشیم برای حقوق‌اصلی تیم به روابط متوسل شویم. سال ۹۱ سر مربی تیم ملی داخل سالن بودم که در دنیا چهارم شدیم. سعید رجبی بهترین گلزن شد. من قائم‌مقام دفتر امور مشترک فدراسیون‌ها هم بودم. سرپرست ورزشگاه شیرودی هم بودم. یک قران هم از شیرودی دریافت نمی‌کردم.

آن موقع چند شغله مطرح نبود؟
من می‌رفتم سر کار، اما حقوق نمی‌گرفتم. اسنادش موجود است. آن دوران پست‌های دیگری هم به من پیشنهاد شد، اما به دلیل اینکه تیم باید به مسابقات بین المللی هنگ‌کنگ می‌رفت نپذیرفتم. مثلا آن زمان هنگ‌کنگ مستعمره انگلیس بود که برای دریافت‌ویزا باید چیزی معادل ۲ ماه زودتر پاسپورت‌ها را به سفارت می‌دادیم. آن موقع هم ما سرباز و دانشجو هم داشتیم و به دلیل تسلط من به امور کاری‌ام به راحتی توانستم تیم را کامل از کشور خارج کنم، بدون اینکه کسی را جا بگذاریم. پس من معتقدم چیزی به عنوان مدیر تیم امید نیاز نیست مگر مدیر فنی که با تجربه باشد و اگر سرمربی جوان باشد بتواند وی را راهنمایی کند. در واقع تصمیم گیرنده اصلی باید سرمربی باشد و اختیاراتش نباید کم شود، اما می تواند نظر مشورتی بگیرد.

فکر می کنید بعد از ۴۰ سال می‌توانیم صعود کنیم. اگر همه موارد ذکر شده را رعایت کنیم؟
سخت است، همیشه سخت بوده و این دفعه از دفعه‌های قبل سخت تر است.

در مورد جام ملت‌های آسیا که تیم برای آمادگی عازم اردوی آفریقای‌جنوبی است نظر شما راجع به کار کی‌روش چیست؟ و پیش بینی شما از وضعیت تیم در جام ملت‌ها؟ با توجه به اینکه شما سومی سال ۹۶ را هم دارید.
ما در آن سال ۱۰ یا ۱۵ نفر از بازیکنان‌مان لژیونر شدند. کلی ارز وارد کشور شد. من در هر شرایطی تیم ملی کشورم را دوست دارم، اما بر اساس اطلاعات‌آماری فیفا، امسال یکی از ضعیف‌ترین تیم‌های جهان در جام‌جهانی بودیم و از طرفی بازیکنانی همچون قوچان‌نژاد و دژآگه را داشتیم که در واقع در کشورهای‌اروپایی بازی می‌کردند به کشورهای عربی رفتند و باز اطلاعات فیفا مبین این است که تیم ما ضعیف بوده و ضعیف عمل کرده. مطلب دیگری که باید اشاره کنم مراسم AFC که امسال برگزار شد، آیا نامی از ایران بود و جایزه‌ای به ایران رسید؟

فوتسال جایزه گرفت…
فوتبال را عرض می‌کنم. دلیلش چه چیزی می‌تواند باشد؟ آیا ما خوب بودیم و جایزه‌ای نبردیم؟ من مشکلی با کی‌روش ندارم فقط وضعیت تیم را بیان می‌کنم.

الان از بی‌پولی بسیار گله‌مند هستند؟
اینکه ماه‌ها مسابقات تدارکاتی نداشته‌ایم صرف نداشتن پول نبوده، بلکه خودمان هم نخواسته‌ایم. کشورهای دیگر که مسابقات تدارکاتی داشتند در روزهای فیفا دی که باشگاه‌ها لطمه نمی‌خورد مسابقات برگزار کردند. ما نخواستیم و در توافقات با سازمان لیگ، فیفا دی‌ها را به سازمان‌لیگ تخصیص داده و از طرفی ۴۰،۵۰ روز لیگ را بی‌دلیل تعطیل کرده‌ایم که این عملکرد از نظر تعاریف بین المللی اصلا توجیهی ندارد، مگر کشورهایی که از نظر آب و هوایی در فصلی امکان مسابقه ندارند.

پس این بحثبی پولی که کی‌روش اذعان دارند چیست؟
اگر بحثبی پولی باشد که آقای کی روش یکی از ۱۳ مربی گران قیمت دنیا است. چطور ممکن است مسئله بی پولی باشد؟ اعلام شده که در سی و دو تیم جام جهانی سر مربی ما نفر سیزده ام به لحاظ دریافت دستمزد است. اگر پول نیست چگونه این طوری است؟ ما پول داریم اما به جا خرج نمی کنیم. پیش از جام جهانی آقای کی روش به زمین چمن کمپ تیم ملی ایراد می گرفت در صورتی که سال ۹۶ ما اصلا زمین تمرینی نداشتیم. آن موقع آزادی خراب بود و به ما زمین نمی دادند.

در مورد اینکه کی‌روش اذعان می‌کند چنانچه به فینال جام ملت‌ها نرسیم مردم مرا نمی‌بخشند چه نظری دارید؟
ایشان فرد باهوشی هستند و من گمان می‌کنم اگر به فینال نرسیم خودشان نمی‌آیند. چه مردم ببخشند و چه نبخشند. مردم که پول خود را بخشیده‌اند و کشور به کی‌روش بدهکار نیست.

حالا شما چه نظری دارید؟ در جام ملت‌های آسیا چه نتیجه‌ای می‌گیریم. با نگاه کارشناسی نظر بدهید.
من می‌گویم اگر تغییراتی در تیم ایجاد نشود، ما موفق نخواهیم شد. ما بازیکنان جوان و شایسته و خوبی داریم که گواه این ادعا همین آخرین بازی با کره‌جنوبی بود که تا دقیقه ۸۰ تیم کره از ما جلوتر بود و هنگامی که یکسری جوان به تیم تزریق شد، مثل امید ابراهیمی، وریا غفوری، سروش رفیعی و سردار آزمون تیم جان گرفت و گل هم زدیم. ما جوانان بسیار شایسته ای داریم و با استفاده درست از این ها نتیجه خوبی می توانیم بگیریم.

یعنی سکو را متصور نیستید؟
در غیر این صورت نه.

نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز