خبرگزاری کار ایران

قدیمى‌ترین نقاشى نوازندگان نى‌انبان رونمایی شدند

گروه موسیقی بوشهری «لیان» به سرپرستی محسن شریفیان که از عید فطر تاکنون مشغول برگزاری کنسرت و وورک شاپ در کشور کاناداست، در همایشی در دانشگاه تورنتو به معرفی بیشتر ساز «نی انبان» پرداخت.

به گزارش ایلنا؛ محسن شریفیان (پژوهشگر موسیقى بوشهر) در کنفرانسی که روز گذشته، در دانشگاه «تورنتو» برگزار شد، توضیح داد: نی انبان ساز اصلی و شناخته شده موسیقی محلی بوشهر است. سازی که در استان خوزستان و هرمزگان و کرمان نیز از جایگاه خاصی برخوردار است. علاوه بر این دامنه نواختن این ساز به کشورهای حاشیه خلیج فارس هم می‌رسد.

نویسنده کتاب «تاریخ موسیقى بوشهر» در مورد قدمت این ساز گفت: تاریخ نی انبان و خاستگاه آن نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان به‌طور دقیق مشخص نیست. در این خصوص ما با فرضیه‌های مختلفی روبرو هستیم ازجمله اینکه نی‌انبان در اصل مربوط به خاورمیانه بوده و بعدها به اروپا رفته و تکامل یافته است.

وی در بخشى از این نشست که با اجرا و معرفى ساز نى‌انبان صورت گرفت اشاره کرد: تا این تاریخ، قدیمی‌ترین نقاشى‌هاى مربوط به رواج ساز نی انبان در کشورهاى حاشیه خلیج فارس مربوط به ایران و بندر بوشهر است. یکى از این نقاشى ها که براى اولین بار در این کنفرانس رونمایى شد به ٢٠۵ سال پیش برمى‌گردد که در سفرنامه «سر ویلیام اوسلى» به چاپ رسیده است. این نقاشى در «سفرنامه ممالک مختلف مشرق زمین به ویژه ایران» که مربوط به مشاهدات ویلیام اوسلى در سال‌هاى ١٨١٠ تا ١٨١٢ است به چاپ رسیده و هنوز به فارسى ترجمه نشده است. پیش از این نیز نقاشى دیگرى از نواختن این ساز در بوشهر منتشر شده بود که مربوط به دوره «فتحعلی‌شاه قاجار» بود. در کتابى با نام «پرس» تألیف «لویى دبو» در سال ١٨۴١ میلادى تصویر نقاشی‌شده‌ای از نوازندگان در بوشهر به چاپ رسیده است که نواختن ساز دمّام و کمانچه را در همراهی با ساز نی‌انبان نشان می‌دهد.

این نشست موسیقایى به دعوت کانون ایرانیان دانشگاه تورنتو برگزار شد و دانشگاه تورنتو (UofT) نیز برترین دانشگاه در کانادا به شمار مى‌رود و رتبه هفتم آموزش و تحقیق را در جهان دارا است.

کد خبر : ۲۹۶۷۱۸