یادداشت سردبیر «گاردین»؛
اتحادیه اروپا محکم پشت برجام ایستاده است/ آمریکا و انگلیس باید از نتیجه کودتای ۲۸ مرداد درس گرفته باشند
آمریکا و بریتانیا باید از کودتای ۱۹۵۳ که به انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ انجامید، درس گرفته باشند. این واقعه باید یادآور نتیجه خطرناک دخالت در سیاست داخلی ایران برای منافع ملی آمریکا باشد. ایرانیها به طرز دردناکی از معنای وسیعتر تغییر رژیم در ایران برای کل منطقه آگاهند.
به گزارش ایلنا روزنامه «گاردین» در یادداشتی به قلم سردبیر این رسانه معروف بریتانیایی، رویکرد این رسانه را در قبال ایران و تحریمها شرح داده و نوشت: اتحادیه اروپا محکم ایستاده است.
بر اساس این گزارش سه سال پیش، «گاردین» از توافق هستهای به عنوان پیروزی و دستاوردی برای دیپلماسی استقبال کرد. در حالی که شکاکان نسبت به ارزش این توافق تردید داشتند، ایران نشان داد که به مفاد این توافق پایبند است. با این حال این توافق هرگز شانس این را پیدا نکرد که به بلوغ برسد و امروز در شرایط مراقبتهای حفظ حیات است. امروز ترامپ تحریمها را علیه ایران اعمال کرده و این تحریمها را در ماه نوامبر داغ تر نیز خواهد کرد.
این رسانه در ادامه به مقاومت اتحادیه اروپا به ویژه سه کشور اروپایی امضاکننده برجام هم اشاره کرد و نوشت: « ما از این مقاوت استقبال میکنیم. سوال اینجاست که آیا این مقاومت میتواند توافق را نجات دهد یا نه. هیچکس نمیگوید این یک توافق کامل است اما بهترین توافقی است که میتوانست به دست بیاید.»
«امروز وضعیت بدتر است؛ ایران یک نیروی قویتر در منطقه است و حسن روحانی رییسجمهور میانهرو ایران، اعتبارش را در داخل به دلیل عدم توانایی در حفظ برجام از دست داده است. افراد کمی بر این باورند که یک توافق بهتر در پیشروی ما باشد و دولت آمریکا هدف اصلیاش را که مهندسی تغییر نظام در ایران است در عمل و نظر انکار میکند.»
این رسانه تاکید کرده تحریمها به هیچ وجه به معنای حمایت از تقاضاهای مشروع مردم ایران نیست. ارزش ریال از ماه آپریل سقوط کرده است. قیمت کالاهای اساسی از جمله دارو افزایش چشمگیری داشته است. امسال شاهد تظاهراتهایی بودیم که از زمان انقلاب تاکنون دیده نشده بود. مردم از قیمتهای بالا و کمبود آب عصبانی بودند.
این رسانه بریتانیایی نوشت: آمریکا و بریتانیا باید از کودتای ۱۹۵۳ که به انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ انجامید، درس گرفته باشند. این واقعه باید یادآور نتیجه خطرناک دخالت در سیاست داخلی ایران برای منافع ملی آمریکا باشد. ایرانیها به طرز دردناکی از معنای وسیعتر تغییر رژیم در ایران برای کل منطقه آگاهند.
«سیاستهای دولت ترامپ، لفاظیها و تهدیدات شبانه احتمال اصلاحات را کم کرده و ملیگرایی و تندروی را تقویت میکند. از طرفی نقش سپاه را چه به طور رسمی و چه در پشت صحنه افزایش میدهد.»
سردبیر این روزنامه بریتانیایی نوشت: تردیدهای زیادی درباره اینکه آیا قانون مسدودسازی تحریمها که برای کاهش تاثیر تحریمهای ثانویه بر کمپانیهای اروپایی که با ایران کسب وکار دارند در نظر گرفته شده موثر خواهد بود یا نه مطرح است. طرح اتحادیه اروپا برای استفاده از بانک سرمایهگذاری اروپا جهت حفظ جریان پول، همین الان هم زیر توسط خود بانک زیر سوال رفته است. چرا که گفتهاند نگران از دست دادن بازارهای آمریکا هستند. یافتن راهی برای اطمینان دادن به کسب و کارها و توانایی تجارت و سرمایه گذاری در ایران به جد چالش برانگیز است. تعهد سیاسی بدون وجود اقدامات استحکام بخش، بی تاثیر است.