اهالی فرهنگ و ادب در سالروز تولد ایلنا:
ایلنا؛ یکی از معدود خبرگزاریهای معتبر در کشور است
طرح سوژههای روز فرهنگی، پرداختن به مسائل و مشکلات حوزهی نشر و گیر و دارهایی که فرهنگ و ادبیات ما با آن روبرو بوده، نشانگر رویکرد چالشی و هدفمند این خبرگزاری و خبرنگارانش است.
ایلنا: امروز دوشنبه ۵ اسفندماه مصادف است با سالروز یازدهمین تولد خبرگزاری کار ایران(ایلنا).
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ تنی چند از اهالی فرهنگ و ادبیات، ضمن تبریک این سالروز نظرات خود را درمورد ایلنا و فعالیت خبری این خبرگزاری در سال های اخیر بیان کردند:
افشین علاء: این «لام» متفاوت!
تقدیر بسیاری از خبرگزاریهای ما به گونهای رقم خورده که نام اختصاریشان دو بخش مشترک و ثابت داشته باشد؛ اول: «ای» و دوم: «نا». تنها یک حرف غیرمشترک در این میان، تفاوت آنها را نشان میدهد. مثل حرف «لام» در ایلنا. اما نمیدانم چرا با وجود این همه تشابه، «ایلنا» به گوش من خوش آهنگتر مینشیند!
آشنایی من با خبرگزاری ایلنا، به انتخابات شورای اسلامی شهر برمیگردد. تا آن زمان فقط نامش را گهگاه همراه خبر و گزارش و گفتوگوها دیده بودم اما در دوران انتخابات که خودم نامزد بودم، میبایست به طور جدی با خبرگزاریها ارتباط برقرار میکردم و به همین خاطر از نزدیک با ایلنا و مسوولان و خبرنگارانش آشنا شدم. در این آشناییها بود که متوجه سختکوشی، انگیزهی بالا، دلسوزی و مهارت خبرنگاران و دبیران این خبرگزاری شدم.
و امروز سالگرد تولد ایلناست، و این چند خط بهانهای بود برای آنکه ضمن تبریک، ادای احترامی کرده باشم به ساحت مقدس «خبر» و همه خبرنگاران سختکوش و بیادعایی که در این روزگار بیمهری اهالی دنیا به حرفههای مقدس اهل معنا، به رسالت حرفهای خود میاندیشند که نخ حقیقتها را چگونه از شکاف باریک سوزن واقعیت بگذرانند و خبری بنویسند که تار و پودش با حقیقت و آگاهی بخشی و روشنایی تنیده شده و از دروغ و تزویر، و بیم و ریا به دور باشد.
این روز را به ایلنا و ایلنائیان عزیز و همه خبرنگاران آزاده و متعهد دیار، تبریک میگویم.
یونس تراکمه: ایلنا؛ اهل سانسور نیست!
در سالهای گذشته، در مواردی که خبرنگاران ایلنا به بهانهی موضعات مختلف با من تماس حاصل میکردند، طرح سوژههای روز فرهنگی، پرداختن به مسائل و مشکلات حوزهی نشر و گیر و دارهایی که فرهنگ و ادبیات ما با آن روبرو بوده، برای من نشانگر رویکرد چالشی و هدفمند این خبرگزاری و خبرنگارانش بود.
من نیز از آنجایی که فرهنگ و وضعیت ادبیات، از دغدغههای اصلی من است، بدون هر مسامحه و ملاحظهای سخنانم را به مصاحبهکنندگان این خبرگزاری انتقال دادم و خوشبختانه آنان بدون کوچکترین سانسور و دخل و تصرفی، نظرات من را در خبرگزاری ایلنا بازتاب دادند.
به همین خاطر، از این خبرگزاری و خبرنگارانش ممنونم. زیرا به من اجازه دادند در مقاطع مختلف و در تاریخ مملکتمان، رویکردهایم را در بایگانی ایلنا به ثبت برسانم. بدون شک اگر ایلنا این بستر را برایم فراهم نمیکرد، چه بسا این امکان برایم محقق نمیشد. بنابراین سالروز تولد این خبرگزاری را تبریک میگویم و امیدوارم فعالیتهایش تداوم داشته باشد؛ آن هم در مملکتی که هیچ تضمینی درقبال آینده در آن وجود ندارد.
محمد بقایی ماکان: ایلنا؛ یکی از معدود خبرگزاریهای معتبر در کشور است
تاسیس اولین خبرگزاری در ایران، به پیش از سال ۵۷ برمیگردد که خبرگزاری با نام «پارس» تاسیس شد، فعالیت خود را زیرنظر وزارت امور خارجه، ادارهی کل انتشارات و رادیو آغاز کرده و در ادامه توسط وزارت اطلاعات و جهانگردی(ارشاد) اداره شده است. اما به جز این خبرگزاری دولتی، در حال حاضر بیش از ۳۰ خبرگزاری دیگر نیز در ایران مشغول فعالیت هستند و از این حیثایران در داشتن خبرگزاری، رکوردی جهانی دارد. این در حالی است که کشور بزرگی چون آمریکا تنها دو خبرگزاری دارد!
به اعتقاد من این فراوانی، سبب ایجاد نابسامانیهای عمدهای در کار دقیق اطلاع رسانی شده است و از همین روست که مشاهده میشود هر از گاهی مجوب اعتراض منابع خبری شده و نتیجتا این خبرگزاریهای خلق الساعه مجبورند مدام خبرهای خود را اصلاح و یا از کاربران خود پوزش بطلبند.
خبرگزاریهایی هستند که به آسانی حرفهای مصاحبه شوندگان را تحریف میکنند، خبرگزاریهایی هستند که از چهرههای فرهنگی بیآنکه بدانند، خبرسازی میکنند، خبرگزاریهایی هستند که خبرنگارهاشان به نام رسانههای خبری دیگر، مصاحبه میکنند تا مصاحبه شونده راضی به گفتوگو شود، خبرگزاریهایی هستند که تصویر سخنرانان در همایشهای رسمی داخلی و خارجی را تغییر میدهند، ولی با این همه نام خود را منبع موثق خبری میگذارند! و متاسفانه مدیریت فرهنگی کشور نیز هیچ توجهی به آنان ندارد.
پرداختن به کار خبر، پیشهای است کاملا تخصصی. ولی در این مرز و بوم، کمتر موسسه خبری وجود دارد که به اصول حرفهای پایبند باشد. از این روست که فعالیت خبری در کشور، از اعتبار لازم در جامعه برخوردار نیست و به همین نسبت، مطبوعات نیز مورد توجه مردم نیستند.
در این احوال پریشان ژورنالیسم ایرانی که بنگاههای خبری بخشی از آن هستند، معدودی از آنها بیشتر مورد عنایت رسانههای داخلی و خارجی و علاقه مندان به اخبار هستند که براساس تجربه، با اطمینان میتوان گفت خبرگزاری کار ایران(ایلنا) یکی از آن هاست.
امروزه برخی از خبرگزاریها علاوه بر اطلاعرسانی، به تفسیر خبر، تجزیه و تحلیل و نقد مسائل روز، مصاحبههای تخصصی، گزارشهای مختلف و امثال آن نیز میپردازند که در نتیجه بسیاری از مردم را از مراجعه به سایر رسانهها، بینیاز میسازند. خبرگزاری ایلنا را میتوان یکی از این مراکز خبری دانست که به این کلیت توجه نشان میدهد. ویژگی این بنگاههای خبری در ارائهی فعالیتهای کارگری و نقد دستگاههای مرتبط با آن، ایلنا را به یک منبع موثق و معتبر در داخل و خارج از کشور تبدیل کرده؛ آنچنانکه مطالب خبری و تحلیلیاش در اکثر رسانههای مختلف؛ اعم از مکتوب، شنیداری و دیداری مورد بهره برداری قرار میگیرد.
فریده خلعتبری: این آیینهی حقیقتنما
با خودم عهد بستهام که جز حقیقت نگویم، هر آنچه میگویم حقیقت باشد و همهی حقایق را پوشش دهد. اما، آیا یک رسانه هم میتواند با خود چنین عهدی ببندد؟ بله، میتواند و چنین هم کرده است. نهتنها میتوانم شهادت بدهم، بلکه باور دارم بسیاری هستند که آنچه گفتهاند و نوشتهاند را بیکم و کاست بر منتشرشدههای این رسانه دیدهاند.
رسانهای که از آن یاد میکنم نهالی است که پرندگانی که بر شاخههای نازکش جای دارند، نگهبانش هستند. ابرها آبیاریاش میکنند و خورشید بر سرش میتابد تا روزی درختی تنومند شود که از هیچ باد و توفانی گزند نبیند. روزی که هزاران پرنده بر شاخههایش لانه داشته باشند و با نوای دلانگیزشان بودنش را یادآور شوند.
امروز، زادروز سر برآوردن این نهال است. تولدش را بهیکدیگر شادباش میگوییم و بودنش را تا پایان جهان آرزو میکنیم. باشد که این آیینهی حقیقتنما همچنان تا ابد شفاف بماند و هر آنچه روی میدهد را بر چهرهی تابناک خود نشان دهد.