بچه های كانون اصلاح و تربیت، كودكان زباله گرد؛
نان آوران كوچك فراموش شدگان روز جهانی كودك

بر اساس آمارهای اعلام شده بهزیستی كشور 85 درصد كودكان تحت پوشش مراكز و خانه های كودك بد سرپرستند و نخ هیچیك از ابادبادكهای روز جهانی کودک در دستان مردانه و زنانه كودكان كار و بچه های كانون اصلاح و تربیت فشرده نمیشود.
ایلنا - اراک: روز جهانی كودك امسال با شعار كودك، جامعه و خانواده در حالی با مراسم نمادین هر ساله پرواز بادبادكها و به طور ویژه با هماهنگی دستگاهها به صورت كارگروه در استانداریهای كشور برگزار میشود كه بر اساس آمارهای اعلام شده بهزیستی كشور 85 درصد كودكان تحت پوشش مراكز و خانه های كودك بدسرپرستند و نخ هیچیك از این بادبادكها در دستان مردانه و زنانه كودكان كار و بچه های كانون اصلاح و تربیت فشرده نمیشود.
به گزارش ایلنا به رغم وارد شدن بیش از 15 دستگاه به موضوع با ابلاغ رسمی وزیر آموزش و پرورش در بنرهای رنگینی كه این شعار جهانی برای تاكید بر نظام تكریم كودك در جامعه و خانواده نصب میشود جایی برای حتی یك تصویر نمادین از كودكان بیسرپرست كه به اجبار به جای تحصیل سر از زباله ها برای جستجوی كالاهای بازیافت و كارگاههای پنهان و آشكار برای چرخاندن چرخ سنگین زندگی خانواده درآوردهاند، به واسطه نزاع یا اجیر شدن در گروه مافیای مواد مخدر راهی كانون اصلاح و تربیت شده و یا مظلومانه توسط والدین بیتعهد شكنجه و آزار و اذیت دیده و قربانی میشوند، پیش بینی نشده است.
اساسا در ستاد برگزاری روز جهانی كودك كه امسال از یك دستگاه متولی، كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان، فراتر رفته و به وزارت آموزش و پرورش و بهزیستی و بهداشت و درمان و وزارت كشور توسعه یافته، جایی برای كودكان كانون اصلاح و تربیت، كودكان زباله گرد، نانآوران كوچك، كودكان بدون هویت حاصل از ازدواج دختران ایرانی با خارجیهای مهاجر و كودكان بازمانده از تحصیل حتی در شعار جهانی نیست.
«كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان: در روز جهانی كودك كلیه دستگاهها درگیر هستند.از بچههای كانون اصلاح و تربیت اطلاعی نداریم.»
مسئول روابط عمومی كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان استان مركزی هر چند روز جهانی امسال را به واسطه درگیری بسیاری از دستگاهها با این روز پربارتر میداند، اما متذكر میشود كه كانون طبق برنامههای هرساله یك هفته با كانون برنامههایی برای بچههای خود و مهدها دارد كه پرواز بادبادكها و نمایش فیلم و نقاشی آزاد از جمله آنهاست.
نوروزی در رابطه با بچههای كانون اصلاح و تربیت و كودكان كار متذكر میشود: تا به حال برنامهای برای بچههای كانون اصلاح و تربیت پیشبینی نشده و در این رابطه نیز مذاكرهای با متولیان این كودكان نشده است.
به گفته نوروزی از كودكان كار آماری در دست نیست، اما بهزیستی قطعا در برنامهاش این بچهها را نیز جای داده است.
نوروزی كودكان با نیازهای ویژه (معلولین) را از جمله كودكانی عنوان میكند كه یك روز در این هفته به آنها اختصاص دارد و متولی برگزاری این روز برای آنان بهزیستی است.
وی دبیر ستاد را آموزش و پرورش و اعضای آن را دستگاه هایی مثل كانون پرورش فكری، بهزیستی، مركز بهداشت، كمیته امداد،سازمان تبلیغات اسلامی، میراث فرهنگی و... عنوان میكند كه باید 41 وظیفه ای را كه به آنان ابلاغ شده در این هفته عملیاتی كنند.
«بهزیستی: آمار كودكان كار محرمانه است،بچه های كانون اصلاح و تربیت در برنامه های بهزیستی نیست.»
همتا معاون امور اجتماعی بهزیستی استان آماری از كودكان كار نمیدهد، اما میگوید: كودكان كار برای ما شناخته شدهاند و پول توجیبی میگیرند و در مراسم روز جهانی كودك نیز از آنان دعوت میشود.
هرچند او نیز گستردگی كار در كودكان را در كارگاههای پنهان، كارهای خانگی و مزارع و شراط نامساعد زندگی كودكان بدسرپرست را میپذیرد، اما راهی قانونی برای شناسایی این كودكان در دستگاهی كه قانون آن را متولی حمایت از كودكان آسیب دیده میداند، به جز مركز اورژانس اجتماعی 123 سراغ ندارد.
او در رابطه با بچه های كانون اصلاح و تربیت نیز میگوید:« دستگاه قضایی و اداره زندانها متولی این بچهها هستند و در برنامههای بهزیستی چیزی در رابطه با این كودكان تعریف نشده است.
«كانون اصلاح و تربیت: برای بچه های كانون در روز جهانی كودك پیش بینی برنامهای نشده است.»
مسئول كانون اصلاح و تربیت شهرستان اراك نیز آماری از این بچهها نمیدهد. اما 15 درصد بچهها را زیر 15 سال و مابقی را تا 17 سال عنوان میكند.
به گفته آخوندی 80 درصد این كودكان خانوادههای متلاشی، فرزندان طلاق یك یا هر دو والد در زندان هستند كه اعضای خانوادههایشان حداقل یكبار طعم زندان را چشیدهاست.
وی در رابطه با تحصیلات این بچهها میگوید: 90 درصد آنها اصلا درس نخواندهاند و قبل از اینكه وارد كانون شوند، به كاری اشتغال داشتهاند.
آخوندی والدین این بچهها را شناسنامهای دانسته و تصریح میكند: آنها اگر این والد را كه در حیاتشان فقط نقش داشتهاند،نداشته باشند بهتر است.
مسئول كانون اصلاح و تربیت شهرستان اراك درصد بازگشت مجدد این كودكان به كانون را 3 تا 4 درصد عنوان كرده و متذكر میشود: بچهها در این محیط امنیت، حداقل 3 وعده غذایی، امكان آموزش و استفاده از تلویزیون و تماس بدون تنش با هم سن و سالان را به وضوح حس میكنند و متاسفانه گاه برای گریز از از شرایط نامساعد بیرون و پناه آوردن به مكانی كه برایشان امن و آرامش دهنده است،دوباره مرتكب جرم میشوند تا به این محیط بازگردند.
آخوندی میگوید: بازی و آموزش در حد امكانات اداره زندانها برای این كودكان فراهم شده است اما در فرصتهای تعریف شده مثل روز جهانی كودك شاید به دلیل شرایط خاص این بچهها جایی نداشته و ندارند و تاكنون حتی در محیط كانون برای آنها پیشبینی خاصی نشده است.
«كودكان بازمانده از تحصیل و بچههای بدون هویت بدون آمار مشخص»
بر اساس آمارهای موجود 5/4 میلیون كودك در ایران به دلیل شرایط بد اقتصادی و عدم دسترسی به امكانات از تحصیل بازماندهاند. این آمار به جز آمار 22هزار كودك بدون هویت است كه اداره كل اتباع خارجی استانداری تهران در سال گذشته اعلام كرده است.
از این آمار غیر رسمی و رسمی كشوری بر اساس آنچه كریمزاده مدیركل آموزش و پرورش استان مركزی مدعی آن است، حدود 200 كودك بازمانده از تحصیل و بدون هویت مربوط به استان مركزی است،
این در حالی است كه به گفته مسئولین قضایی استان در شهر ساوه آمار كودكان بدون هویت حاصل ازدواج دختران ایرانی با افاغنه غیر مجاز روز به روز در حال افزایش است و به گواه مسئول كانون اصلاح و تربیت شهرستان اراك 90 درصد كودكان این مركز فاقد تحصیلات اولیه هستند (همان كودكان بازمانده از تحصیل) از كودكان بدون هویت نیزبر اساس آنچه امور اتباع در استان عنوان میكند آمار رسمی در دست نیست. كودكانی كه توسط مافیای مواد مخدر و باندهای تكدیگری ربوده و یا اجیر میشوند و بیآنكه كسی از وجود رسمی آنها مطلع باشد در خفا زندگی كرده و قربانی میشوند.
«یك هفته با كودك از جنس كودكان نشاندار»
روز جهانی كودك، یك هفته با كودك، اگرچه امسال دهها متولی دارد و هر دستگاه موظف شده بر اساس توانائیهایش كودكان را شناسایی و حداقل در روزی كه به نامش نامگذاری شده مسئولیت جامعه و افراد خانواده را نسبت به او نشان دهد، اما مثل همیشه در این جشن به رغم متولیان بسیار بازهم خیلیها جا میمانند و حتی از میان نشاندارها كودكان مهد، كودكان دبستانی و احیانا كودكان كار، هم فرصت به همه نمیرسد تا بادبادك در دست آرزوهایشان را فریاد كنند.