خبرگزاری کار ایران

گزارش اختصاصی/

آموزش استفاده صحیح از تلفن همراه به جوانان از الزامات خانواده‌هاست

آموزش استفاده صحیح از تلفن همراه به جوانان از الزامات خانواده‌هاست
کد خبر : ۲۰۶۰۶

آموزش و فرهنگ استفاده صحیح از تلفن همراه یکی از ضروریات اساسی خانواده ها قبل از خرید تلفن همراه برای نوجوانان و جوانان است.

مزاحم تلفنی که باعث جدایی زنی از همسرش شد

چندی قبل مردی با مراجعه به دادسرای بجنورد از مرد ناشناسی که با تماس های تلفنی برای همسرش مزاحمت ایجاد می کرد شکایت کرد. این مرد که" علی" نام دارد گفت: من 5 ساله است که با همسرم" نیلوفر" ازدواج کرده ام و طی این سال ها هیچ مشکل اساسی باهم نداشتیم تا این که مدتی قبل متوجه تماس های مشکوک مردی ناشناس با همسرم شدم. ابتدا این تماس ها محدود بود تا این که به تدریج ادامه دار شد. کم کم رفتارهای همسرم مرا نگران کرد. به همین دلیل موضوع را با او در میان گذاشتم اما وی به من اطمینان داد مساله مهمی نیست و خودش موضوع را حل می کند. مدتی از ماجرا گذاشت ولی باز هم تماس های مشکوک ادامه داشت و باعث آزار من شده بود. بلاخره تصمیم گرفتم خودم موضوع را پیگیری کنم.ابتدا چند مرتبه مکالمات همسرم (نیلوفر) را کنترل کردم متوجه شدم همسرم با مردی ناشناس در ارتباط است، حتی یک مرتبه فهمیدم همسرم با مرد غریبه قرار ملاقات گذاشته.دیگر تحمل این وضعیت برایم غیر ممکن بود، ازهمسرم توضیح خواستم." نیلوفر" وقتی فهمید من هم از ماجرا مطلع شدم ارتباطش با مرد غریبه را پذیرفت و گفت: با او درمورد مسائل خصوصی اش مشاوره می کند! صبح روز بعد اولین کاری که کردم از مرد مزاحم شکایت کردم و در پی اظهارات این مرد، بازپرس پرونده تحقیقات خود را برای شناسایی فرد مزاحم آغاز کرد و پس ازکنترل های تلفنی همسرم (نیلوفر) سرانجام این مرد که" رسول " نام داشت دستگیر شد و پرونده شخص مزاحم برای صدور حکم به مجتمع قضایی ارسال شد. درهمین حال و قبل برگزاری جلسه دادگاه مرد شاکی همراه همسرش در دادگاه خانواده حاضر شد و او را طلاق داد.

یکی از روش هایی که مجرمان برای به دام انداختن افراد ساده لوح انتخاب می کنند تماس های تلفنی است. این افراد شیاد به بهانه های مختلف در صدد برقراری ارتباط و مطلع شدن از مسائل خصوص خانواده ها هستند تا با استفاده از اطلاعات بدست آمده اشخاص را در دامی که گسترده اند گرفتار کنند.دراین بین افرادی که از لحاظ روحی و احساسی دچار ضعف هستند به آسانی اغفال می شوند.

برهمین اساس در صدد برآمدیم گزارشی ازپدیده مزاحمت تلفنی، آثار و تبعات آن در زندگی و جامعه مردم تهیه کنیم.

مزاحمت تلفنی

به گزارش خبرنگار ایلنا از بجنورد،مزاحمت تلفنی پدیده ای قدیمی است که از تلفن ثابت گرفته که تا به امروز از طریق همراه اول و همراه دوم (ایرانسل) و مزاحمت های پیامکی به آن افزوده شده است یکی از معضلات استفاده کنندگان از آن به ویژه برای بانوان مزاحمان تلفنی است افرادی که گاهی برای تفریح خود باعث از هم پاشیدن کانون خانواده ها می شوند. مزاحمت تلفنی در قوانین ایران عملی مجرمانه تلقی شده است و مجازات های تعزیزی همچون جریمه، شلاق و حبس نیز برآن در نظر گرفته شده است. هرچند این مجازات های درعمل نتوانسته است این هنجار اجتماعی را به صورت کامل مهار کند.

کاهش چشمگیر مزاحمت های تلفنی از طریق سرویس های نمایشگر

هرچند سرویس نمایشگر موجب کاهش چشمگیر مزاحمت های تلفنی در سال های اخیر شده است ولی تلفن های اعتباری، به رواج مجدد این پدیده کمک کرده اند بیشترین مزاحمت ها از طریق خطوط اعتباری ایرانسل صورت می گیرد. این مسئله صرف نظر از تعداد بسیار زیاد سیم کارت ایرانسل با قیمت پایین بدون ثبت نام و حتی محدویت سنی در جامعه به شرایط ناقص فروش خطوط اعتباری ایرانسل در سال های پیش نیز ربط دارد. نمایندگی های فروش ایرانسل تا سال گذشته دقت عمل لازم را در ثبت مشخصات خریدار سیم کارت را نداشتند این مسئله موجب شکل گیری حدود یک میلیون خط اعتباری ایرانسل رجیستر نشده شده!هرچند ایرانسل درگام های بعدی، ضمن اصلاح روش فروش خود در جهت ثبت مشخصات صاحبان سیم کارت اقدام کرد ولی همچنان ده ها هزار سیم کارت ایرانسل بی هویت در جامعه وجود دارد.

عرق ریختن برای یک شکایت ساده

در حال حاضر فردی که دچار مزاحمت تلفنی شده، ناچار است برای ردیابی قانونی مزاحم، به دفاتر حقوقی شرکت های مخابراتی یا دادسرا ها مراجعه کند به عنوان مثال خود من به صورت آزمایشی به شرکت مخابرات استان جهت تحویل فرم شکایت از سیم کارت اعتباری ایرانسل مراجعه کردم و اعلام کردم خط من سیم کارت اعتباری همراه اول است و از خط مزاحم ایرانسل شکایت دارم و اعلام کردند متاسفانه مزا حمین ایرانسل قابل پیگیری نیست و مرا به دادسرا معرفی کردند!

طبیعی است در چنین شرایطی برخی شهروندان ترجیح میدهند از شکایت که دارای مراحل پیچیده حضور در دادگاه که برای یک خانم آنچنان شایسته نیست صرف نظر کنند و به روش هایی همچون پاسخ ندادن به تماس های ناشناس، خریدگوشی پیامگیردار و تعویض خط روی بیاورند.

ثبت نام با مشخصات افراد دیگر!

مطلع شدیم برخی نمایندگی های فروش سیم کارت اعتباری (ایرانسل) فقط به سود کسب شده توجه می کنند و بدون دریافت مدارک از متقاضیان به آنها سیم کارت می فروشند. برای بررسی این موضوع به یکی از مراکز فروش سیم کارت در خیابان.... رفتم که مدیر آنجا ادعا کرد درصورتی که بخواهیم مورد شناسایی قرار نگیریم می توانیم بامشخصات افراد دیگر ثبت نام کنیم.

یکی از مشترکان تلفن های اعتباری دراین رابطه می گوید: اگر از کابران سیم کارت های ایرانسل باشید، حتما در طول شبانه روز پیامک هایی دریافت کرده اید که ارسال بی موقع و کم اهمیت بودن آنها شما را عصبانی کرده است.

وی می افزاید: برای اعتراض به این موضوع به دفترهای امور مشترکان ایرانسل مراجعه کردم، ولی متوجه شدم هیچ ضابطه و شرایطی برای حل این مشکل وجود ندارد.

یکی دیگر از شهروندان که دلیل افزایش مزاحمت های تلفنی را عدم ثبت دقیق مشخصات متقاضی برای خرید سیم کارت می داند می گوید: وقتی مکان هایی مانند سوپر مارکت ها و دکه های روزنامه فروشی و یا دست فروشی های کنار خیابان بدون هیچ محدویتی، سیم کارت در اختیار مردم قرار می دهند، نباید انتظار داشت که افراد سودجو از این فرصت استفاده نکنند.

وی ادامه می دهد: به نظر من بد نیست این اپراتورها به جای تبلیغ گسترده برای فروش و آسان کردن خرید سیم کارت های خود، بخشی از وقت و هزینه خود را به فرهنگ سازی و استفاده صحیح از تلفن همراه اختصاص دهند. ضمن این که بدون دریافت مدارک معتبر کافی، این سیم کارت ها را در اختیار اشخاص قرار ندهند.

شکایت حقوقی

کسی که با پدیده مزاحم تلفنی مواجه می شود، می تواند از دومسیر شرکت های مخابراتی یا دادسرا از فرد مزاحم شکایت کند و عنوان شکایت می تواند "ایجاد مزاحمت تلفنی " یا " ایجاد مزاحمت تلفنی از طریق ارسال پیامک" باشد.از طریق پست بانکها و دفاتر پیشخوان با دریافت فرم های خاص مزاحمت های تلفنی قابل پیگیری است. هرچند شرکت های مخابراتی نیز در صورت استمرار مزاحمت درنهایت پرونده را به محاکم قضایی ارسال می کنند.

خانم باقری کارشناس علوم اجتماعی، تلفن را یکی از کارآمدترین وسایل ارتباطی می داند که متاسفانه گاهی از سوی برخی افراد "آگاهانه "و یا "ناآگاهانه "به وسیله ای برای ایجاد مزاحمت تبدیل می شود و ایجاد هرگونه مزاحمت عمدی یا سهوی به وسیله تلفن از طریق هر فرد یاگروه در هر رده سنی یرای مشترکان دیگر مزاحمت تلفنی نامیده می شود.

وی می افزاید: مزاحمت به معنای وارد شدن به حریم شخصی دیگران است و اصولاً افرادی که حریم دیگران رانشانه می گیرند، چهار چوب ها و قوانین جامعه را نیزدچار مشکل می کنند.

وی در جریان گذاشتن اعضای دیگر خانواده و حتی رجوع به مراجع مخابراتی و قضایی را بهترین را ه حل ممکن در برخورد با مزاحمان تلفنی عنوان می کند و خاطرنشان می کند: باتوجه به پیشرفت تکنولوژی و فناوری ها، والدین باید فرهنگ استفاده از وسایل ارتباطی را قبل از خریدو در اختیار گذاشتن آن به نوجوانان و جوانان آموزش دهند.

برای تکمیل کامل گزارش به سراغ مهندس "سالاری " مدیرعامل شرکت مخابرات استان خراسان شمالی می رویم و از ایشان در مورد شکایت از مزاحمان تلفنی می پرسم و اوگوید: فرد شاکی می تواند با مراجعه به هریک از مراکز دولتی شرکت ارتباطات سیار(پست بانک ها و پیش خوان های مخابراتی) فرم ویژه شکایت نامه را دریافت و بادرج مشخصات خود نوع شکایتش تحویل دهد.

وی می ادامه می دهد: پس از دریافت این فرم، تلفن مورد نظر تحت مراقبت قرار می گیرد و در صورت اثبات مزاحمت، مجازات های پله ای در انتظار مزاحم تلفنی خواهد بود.

وی ادامه می دهد: این مجازات ها به ترتیب شامل هشدار، قطع یک هفته ای با اخطار، دوماهه، سه ماهه درنهایت لغو اشتراک و ارسال پرونده به مراجع قضایی است.

وی تصریح می کند: در رسیدگی به شکایت مزاحمت، فرقی بین مکالمه تلفنی و پیامک وجودندارد.

"سیدی "دادستان عمومی انقلاب بجنورد نیز دراین رابطه می گوید:مزاحمت های تلفنی که متاسفانه باعث ایجاد اختلال در آسایش مردم شده اند قانون برای این عمل،مجازات تعیین کرده است.

وی با اشاره به تاثیر منفی مزاحمت های تلفنی در زندگی افراد و وارد شدن ضررهای جبران ناپذیر به کانون خانواده ها می افزاید: قانون مجازات اسلامی برای برخورد با مزاحمت های تلفنی، ماده ی به خصوصی دارد به طوری که طبق ماده ی 641 این قانون، اگر کسی به وسیله تلفن و یا با دستگاه های مخابراتی دیگر مزاحم دیگران شود.علاوه براجرای مجازات شرکت مخابرات، به یک تا شش ماه حبس محکوم می شود.

سیدی ادامه می دهد: امکان دارد با تشخیص قاضی رسیدگی کننده به پرونده این مجازات به مجازات نقدی نیز تبدیل شود.

وی آموزش و فرهنگ استفاده از تلفن همراه را قبل استفاده یکی از ضروریات اساسی می داند و اظهار می دارد: خانواده های باید قبل از خرید تلفن همراه فرهنگ استفاده صحیح از آن را به نوجوانان و جوانان آموزش دهند.

وی مزاحمت های تلفنی را خلاف عرف، شرع و قانون و مبانی اعتقادی و اسلامی می داندومی افزاید: دسترسی به مجرمان و شناسایی مزاحمان تلفنی باتوجه به امکانات متفاوت دستگاه های قضایی دراستان به راحتی امکان پذیراست.

خبرنگار ایلنا فاطمه برزگر

ارسال نظر