خبرگزاری کار ایران

برای شرکت در نشست اتحادیه مجالس اسلامی؛

رییس مجلس امروز به عراق می‌رود

رئیس مجلس شورای اسلامی امروز شنبه به عراق سفر می‌کند.

به گزارش ایلنا، هدف علی لاریجانی از این سفر شرکت در یازدهمین اجلاس اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری‌ اسلامی است.

جمهوری اسلامی ایران به همراه کشورهای پاکستان، لبنان، ترکیه، عراق، ساحل عاج، چاد، الجزایر، مراکش، مالزی، اوگاندا، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و گینه اعضای کمیته اجرایی اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی را تشکیل می‌دهند.

اولین گردهمایی نمایندگان مجالس کشورهای اسلامی بنا به دعوت گروه بین المجالس جمهوری اسلامی ایران با حضور نمایندگان ۱۶ کشور اسلامی در خلال اجلاس ۹۳ بین المجالس جهانی در مادرید تشکیل شد (مارس ۱۹۹۵) کشورهای شرکت کننده در این نشست بر ضرورت تشکیل بین المجالس اسلامی تاکید کرده و مقرر کردند که پیشنهادهای خود را در جلسه بعدی در خلال اجلاس ۹۴ بین المجالس (اکتبر ۱۹۹۵) در بخارست ارائه کنند.

به این ترتیب دومین گردهمایی نمایندگان مجالس کشورهای اسلامی به ابتکار گروه بین المجالس جمهوری اسلامی ایران با حضور نمایندگان ۱۲ کشور در اکتبر ۱۹۹۵ در بخارست تشکیل شد و به دنبال آن سومین گردهمایی نیز با تلاش گروه ایران، یک روز قبل از شروع اجلاس ۹۵ بین المجالس (آوریل ۱۹۹۶) با حضور نمایندگان مجالس ۱۰ کشور اسلامی و دبیرکل اتحادیه پارلمانی عربی در استانبول برگزار شد.

در ادامه تلاش‌ها گروه بین المجالس ایران دو نشست دیگر در حاشیه اجلاس ۹۶ بین المجالس (پکن – سپتامبر ۱۹۹۶) برگزار کرد که در نشست دوم حاضران توافق کردند که در اولین جلسه کمیته برنامه ریزی اتحادیه مجالس کشورهای اسلامی در آبان ماه ۱۳۷۵ در تهران شرکت کنند.

در نشست کمیته برنامه‌ریزی که با حضور نمایندگان مجالس ایران، اندونزی، لیبی، سودان، سوریه، فلسطین، پاکستان و بنگلادش درآبان ۱۳۷۵ در تهران تشکیل شد، هسته اولیه تاسیس اتحادیه بین المجالس اسلامی شکل گرفت، در این نشست پیش نویس اساسنامه اتحادیه که در آن از تهران به عنوان مقر اتحادیه نامبرده شده بود، به تصویب اعضا رسید و مقرر شد اولین کنفرانس سران مجالس کشورهای اسلامی در تهران یا اسلام آباد برگزار شود.

پس از یک وقفه یک‌ساله به دلیل اعتراض مجالس برخی از کشورهای اسلامی مبنی بر ضرورت مشارکت فراگیر تمامی مجالس کشورهای اسلامی در این امر مهم، مجلس کویت پیشنهاد کرد نشستی با حضور تمامی مجالس کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی برگزار شود که بر این اساس مجلس شورای اسلامی ایران نسبت به برگزاری نشستی تحت عنوان اجلاس فراگیر کمیته هماهنگی اتحادیه مجالس قانونگذاری و مشورتی کشورهای اسلامی اقدام کرد.

در این اجلاس دو روزه (۲۳ و ۲۴ آبان ۱۳۷۷) که با حضور نمایندگان مجالس ۲۹ کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی برگزار شد، پیش‌نویس اساسنامه اتحادیه به تصویب اعضای حاضر در اجلاس رسید و تصویب نهایی آن (کنفرانس تاسیسی با حضور تمامی مجالس کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی، واگذار شد) به این ترتیب (کنفرانس تاسیسی اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی) با حضور بیش از ۲۰۰ نفر از نمایندگان و مشاوران مجالس ۴۵ کشور عضو سازمان همکاری اسلامی، شامل ۱۸ رئیس و ۸ نائب رئیس مجلس و همچنین ۵ کشور و سازمان بین المللی، به عنوان ناظر، از جمله دبیرکل اتحادیه جهانی بین المجالس، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، دبیرکل بین المجالس عربی در روزهای ۲۵ لغایت ۲۷ خرداد ۱۳۷۸ به ریاست علی اکبر ناطق نوری رئیس وقت مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

در این کنفرانس اساسنامه اتحادیه به تصویب رسید. که این اساسنامه ۱۰ سال بعد در دومین کنفرانس فوق العاده اتحادیه در ابوظبی (دی ۱۳۸۹) مورد بررسی مجدد قرار گرفت و اصلاحاتی بر آن اعمال گردید.

اهداف اهداف تاسیس اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در ۷ بند در اساسنامه اتحادیه به شرح ذیل خلاصه شده است:

۱- معرفی و ترویج اصول والای اسلام با تاکید بر جنبه‌های گوناگون تمدنی آن.

۲- تحکیم و پشتیبانی از تحقق اصل اسلامی شورا در تمام کشورهای عضو اتحادیه و پیشبرد این اصل مطابق با قانون اساسی و شرایط هر یک از کشورهای عضو.

۳- ارائه چارچوبی برای همکاری و هماهنگی گسترده و ثمربخش میان مجالس و پارلمانهای کشورهای عضو، در سازمان‌ها و مجامع بین المللی.

۴- ترغیب دیدار و گفت‌و‌گو میان مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و نمایندگان آن‌ها، تبادل تجارب پارلمانی، بحث و بررسی مسائل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مورد علاقه کشورهای عضو و پرداختن به چالش‌های جدی و تلاش‌هایی که جهت اعمال سلطه فرهنگی، سیاسی و اقتصادی انجام می‌گیرد و تصویب پیشنهاد‌ها و تصمیمات مناسب در قبال این مسائل.

۵- تقویت تماس، همکاری و مشارکت با دیگر سازمان‌های پارلمانی، دولتی و غیر دولتی به منظور پیشبرد اهداف مشترک.

۶- تقویت روحیه هماهنگی میان ملل جهان به منظور احترام و دفاع از حقوق بشر و اصول بشر دوستانه و استقرار صلح بر اساس عدالت.

۷- تاکید بر اینکه در این اساسنامه با استناد به منشور سازمان همکاری اسلامی و میثاق ملل متحد، اتحادیه یا ارکان آن مجاز نیستند در اموری که اساساً در حیطه صلاحیت داخلی هر یک از اعضا می‌باشد ویا هر آنچه که به این امور مربوط می‌گردد مداخله کنند.

اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی ۴ رکن اصلی دارد:

کنفرانس: نشست روسای مجالس کشورهای عضو می‌باشد که تا قبل از اصلاح اساسنامه هر دو سال یک بار برگزار می‌شد و پس از اصلاح اساسنامه سالانه یک بار برگزار می‌شود.

کمیته عمومی: شورای اتحادیه می‌باشد که هر سال یک بار با حضور همه اعضا برگزار می‌شود. هر یک از کشورهای عضو دو نماینده در کمیته عمومی دارند.

کمیته اجرایی: سالانه دو بار تشکیل می‌شود که متشکل از ۱۵ نماینده از ۱۵ کشور عضو: هر منطقه جغرافیایی ۴ عضو به اضافه نمایندگان تروئیکای اتحادیه ۴- دبیرخانه: مقر دبیرخانه کل اتحادیه در تهران قرار دارد.

کمیته‌های تخصصی دائمی: اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی ۴ کمیته تخصصی دائمی دارد که سالانه یک بار تشکیل جلسه می‌دهند.

کمیته امور سیاسی و روابط خارجی، کمیته امور اقتصادی و محیط زیست، کمیته حقوق بشر زن و خانواده، کمیته امور فرهنگی حقوقی و گفتگوی تمدن‌ها و ادیان علاوه بر چهار کمیته تخصصی دائمی، کمیته دائمی فلسطین همچنین کنفرانس نمایندگان زن کشورهای اسلامی نیز در حاشیه نشست‌هایی برگزار می‌کنند.

فهرست کنفرانس‌های برگزار شده به شرح ذیل است:

۱- کنفرانس تاسیس اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی – تهران – خرداد ۱۳۷۸

۲- کنفرانس دوم اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی – رباط، پادشاهی مغرب مهر ۱۳۸۰

۳- کنفرانس سوم اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی – داکار سنگال – اسفند ۱۳۸۳

۴- کنفرانس چهارم اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمنا همکاری اسلامی – استانبول ترکیه فرودین ۱۳۸۵

۵- کنفرانس پنجم اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمنا همکاری اسلامی، قاهره، مصر – دی ۱۳۸۶

۶- کنفرانس ششم اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی – کامپالا اوگاندا- ۱۳۸۸

۷- کنفرانس هفتم اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی – پالمبانگ اندونزی – دی ۱۳۹۰

۸- کنفرانس هشتم اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی – خارطوم سودان دی ۱۳۹۰

۹- کنفرانس نهم اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی – تهران ایران بهمن ۱۳۹۲

۱۰- کنفرانس دهم اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی – استانبول، ترکیه بهمن ۱۳۹۳

کد خبر : ۳۴۰۶۶۹