خبرگزاری کار ایران

گرارش ایلنا از چالش مهم مشاغل سخت و زیان‌آور؛

کارگران مشاغل سخت بار مسئولیت کارفرها را به دوش می‌کشند/کارفرها از پرداخت 4 درصد شانه خالی می‌کنند

کارگران مشاغل سخت بار مسئولیت کارفرها را به دوش می‌کشند/کارفرها از پرداخت 4 درصد شانه خالی می‌کنند
کد خبر : ۱۶۳۱۷۴۴

یکی از چالش‌های مهم مشاغل سخت و آور عدم پرداخت سهم 4 درصد توسط کارفرماها و همچنین اصلاح عنوان شغلی است و با عدم همراهی کارفرماها،کارگران مجبور هستند بار این هزینه‌ها را به دوش بکشند.

به گزارش خبرنگار ایلنا در قزوین، رشد اقتصادی، توسعه تولید و جذب سرمایه‌گذار شعارهایی هستند که مسئولین در هر مناسبتی بر آن تاکید دارند، وقتی چرخ‌های تولید می‌چرخد افتخار آن نصیب کارفرما و مسئولین است و علاوه بر پر و پیمان‌ شدن حساب‌ها، یک لوح تقدیر و تندیس دیگر به دیوار اتاق یا روی میزهایشان نقش می‌بندد.

در این میان کارگران که عمر خود را برای این کار می‌گذارند گمنام هستند، نه تنها لوح و تندیس نصیب آن‌ها نمی‌شود بلکه در موارد زیادی با کار سخت و زیان‌آور مجبور به دریافت حداقل‌ها هستند، در محیط کار، روز را به شب و شب را به روز می‌رسانند و تن و ذهن خسته خود را به خانه می‌برند.

در خیلی از موارد رعایت حقوق کارگر هم شعاری بیش نیست، مسئولین روز کار و کارگر که می‌شود یا با اعتراض و ناترازی که مواجه می‌شوند به یاد کارگر می‌افتند و تقدیر از آن‌ها هم به شاخه گل یا وعده‌هایی که زمان تحقق آن مشخص نیست، ختم می‌شود.

کارگرانی که در مشاغل سخت و زیان‌آور فعالیت دارند بیشتر از سایرین با فرسودگی جسم و روان مواجه هستند، براساس قانون، کارفرماها در این مشاغل باید 4 درصد به تامین اجتماعی پرداخت کنند اما موارد بسیار زیادی داریم که کارفرماها از زیر بار این مسئولیت فرار می‌کنند، دست کارگری که چشم انتظار بازنشسته شدن است به جایی بند نیست و مجبور است به هر دری بزند تا این 4 درصد را خودش جور کرده و واریز کند.

مشکل‌های سختی کار به اینجا ختم نمی‌شود و می‌توان از آن  داستان‌های دور و درازی نوشت.

برای بررسی بیشتر این موضوع با فعالین و مسئولین کارگری در این حوزه، گفت‌وگو کردیم.

از نهادهای متولی انتظار داریم هماهنگ باشند

رسول قاسمی نژاد آسیابر در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به وضعیت کمیته سخت و زیان آور در استان قزوین گفت: در این کمیته نسبت به چند سال گذشته اتفاق‌های خوبی رقم خورده و کارفرماهایی داشتیم که با برطرف کردن عوامل سخت و زیان آور، شرایط را بهبود دادند.

نماینده کارگران در کمیته سخت و زیان آور قزوین ادامه داد:  البته در رابطه با این بهسازی‌ها به صورت جلسه و ادعای کارفرما اکتفا نمی‌کنیم و شرایط از نزدیک هم بررسی می‌شود.

وی عنوان کرد: در اواخر سال قبل روند ثبت رای‌ها سیستمی شد، همین موضوع ما را با چالش مواجه کرد، شاهد عدم همراهی تامین اجتماعی و علوم پزشکی در این حوزه بودیم و علت هم عدم ابلاغ موضوع به آن‌ها اعلام می‌شد، در نهایت مجبور بودیم برای امضای فیزیکی باز هم به اداره کار مراجعه کنیم.

نایب رئیس کانون شوراهای اسلامی کار استان قزوین ادامه داد: برگزاری نشست‌های حضوری به نفع ما است اما انتظار داریم وقتی سامانه‌ای می‌شود، بین نهادهای مختلف هماهنگی باشد.

شاهد عدم اعتماد به رای کارشناسان هستیم

وی با اشاره به اینکه در مواردی شاهد این هستیم که سایر اعضای کمیته زیر بار گزارش‌ها نمی‌روند و یا گزارش بازرسین را قبول نمی‌کنند، گفت: این درحالی است که باید به نظر کارشناسان علوم پزشکی و کارگران احترام گذاشت.

قاسمی نژاد آسیابر ادامه داد: در هفته حدود 400 تا 500 درخواست رسیدگی می‌شود که برای حدود 20 تا 40 درصد آن‌ها رای عدم صادر می‌شود.

پرداخت 4 درصد توسط کارگر وجدانی و شرعی نیست

وی عدم پرداخت 4 درصد سخت و زیان‌آور توسط کارفرمایان را یکی دیگر از چالش‌های مشاغل سخت و زیان‌آور برشمرد و گفت: کارفرماهایی داریم که همکاری دارند اما تعدادی از آن‌ها هم در ارائه اسناد و مدارک و عنوان شغلی چالش ایجاد می‌کنند و یا کارگران مجبور هستند این 4 درصد را به صورت نقدی به کارفرما پرداخت کنند.

نایب رئیس کانون شوراهای اسلامی کار استان قزوین ادامه داد: با این روند تامین اجتماعی رای‌هایی که برای اصلاح عنوان شغلی می‌آید را قبول نمی‌کند، کارگران مجبور می‌شوند به دیوان شکایت کنند، در موارد زیادی دیوان به نفع آن‌ها رای می‌دهد، اما در این بین هزینه اضافی به کارگر تحمیل شده است.

وی تصریح کرد: پرداخت 4 درصد توسط کارگر وجدانی، اخلاقی و شرعی نیست اما شاهد این هستیم که تعداد قابل توجهی از کارفرماها این میزان را به انواع مختلف به کارگر تحمیل می‌کنند و یا اصلاح عنوان شغلی را انجام نمی‌دهند.

این فعال حوزه کارگری خاطرنشان کرد: در صحبت‌هایی که با مراجع قضایی استان داشتیم، قرار شده در این حوزه همکاری داشته باشند تا این بار از روی دوش کارگران برداشته شود.

نگاه سخت‌گیرانه تامین اجتماعی در احراز مشاغل سخت و زیان‌آور

 مدیر بازرسی اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان قزوین هم در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در این باره گفت: در مواردی که بار فیزیکی، شیمیایی، فیزیولوژیکی و مکانیکی در محل کار بیش از حد تحمل و استانداردها باشد، با مشاغل سخت و زیان آور مواجه هستیم.

محمد علیخانی ادامه داد: احراز سخت و زیان‌آور بودن مشاغل توسط کارشناسان انجام می‌شود اما در بسیاری از موارد تامین اجتماعی در این باره نگاه سخت‌گیرانه دارد.

وی عنوان کرد: اصلاح لیست بیمه تا 6 ماه بعد از واریز امکان‌پذیر است و بعد از آن قطعیت می‌گیرد از این رو رسیدگی به اصلاح عنوان شغلی در هیات‌های حل اختلاف دشوار است.

بررسی بیش از 10 هزار عنوان شغلی

این مسئول ادامه داد: به طور میانگین در سال قبل حدود 4 هزار مورد درخواست رسیدگی داشتیم که هر کدام از این‌ها هم بین 4 تا 5 عنوان شغلی داشتند و از این رو در مجموع حدود 10 تا 11 هزار عنوان شغلی بررسی و برای آن‌ها رای صادر شد.

وی بیان کرد: رای‌ها ابتدا در کمیه بدوی صادر شده و قابل اعتراض است و معمولا حدود 10 تا 15 درصد آرا به کمیته تجدیدنظر می‌رود.

علیخانی درباره سهم 4 درصد کارفرماها تصریح کرد: پرداخت این سهم وظیفه کارفرما است؛ اما تامین اجتماعی این الزام را بکار نمی‌برد و کارگر مجبور می‌شود این هزینه را خودش پرداخت کند؛ البته در مواردی که کارگر برای پرداخت این مبلغ سندی داشته باشد در مراجع حل اختلاف رای به نفع آن‌ها صادر می‌شود و می‌توانند مبلغ پرداختی را از کارفرما پس بگیرند.

وی خاطرنشان کرد: تعداد زیادی از کارگرانی که دارای سند هستند بعد از شکایت مبلغ را پس می‌گیرند اما کارفرمایانی داریم که این مبلغ را بصورت نقدی و بدون هیچ‌گونه رسیدی دریافت می‌کنند.

انتهای پیام/
خبرنگار : طاهره سادات موسوی
ارسال نظر
پیشنهاد امروز