عارف:
سهم جهان اسلام از حوزه هوش مصنوعی کمتر از ۵ درصد است

معاون اول رئیس جمهور گفت: در حال حاضر سهم جهان اسلام از تولید علم، توسعه فناوری و ارزش آفرینی اقتصادی در حوزه هوش مصنوعی کمتر از ۵ درصد برآورد میشود که با پتانسیلها و ظرفیتهای بالقوه کشورهای اسلامی فاصله معناداری دارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدرضا عارف معاون اول رییس جمهور در اجلاس وزرای علوم کشورهای اسلامی با اشاره به پیشرفت های صورت گرفته در وضعیت علمی کشور گفت: در زمینه علمی در مقایسه با پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ما پیشرفت های زیادی را کسب کرده ایم. پس از پیروزی انقلاب اسلامی بیش از ۲۵۰۰ دانشگاه و موسسه آموزش عالی در کشور تاسیس شدهاند و امروز بیش از ۳ میلیون دانشجو در دانشگاه کشور در حال تحصیل هستند، در حالی که پیش از انقلاب تنها حدود ۱۷۶ هزار دانشجو به تحصیل اشتغال داشتند. همچنین از نظر پزشکی پیش از انقلاب رتبه ۴۳ را در جهان داشتیم، اما اکنون در رتبه ۹ جهان قرار داریم.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در دهههای اخیر در زمینههایی نظیر فناوری نانو، هوافضا، فناوری زیستی، آی سی تی، پزشکی، اختراعات مدالهای المپیاد به دست آورده و پیشرفتهای چشمگیری در زمینه افزایش نرخ باسوادی بانوان داشته است. از نظر صنعتی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در رتبه ۶۴ در دنیا قرار داشتیم، اما امروز در رتبه ۱۷ دنیا قرار داریم. پیش از انقلاب ۸۰ موسسه پژوهشی در کشور وجود داشت، ولی در حال حاضر بیش از ۳۴۰ موسسه پژوهشی داریم. تعداد اعضای هیئت علمی در جمهوری اسلامی ایران از ۹۰۰ نفر پیش از انقلاب به بیش از ۶۳ هزار نفر افزایش یافته است و در حال حاضر بیش از ۱۳ هزار شرکت دانش بنیان در کشور ایجاد شده است.
معاون اول رییس جمهور درباره اهمیت گسترش استفاده از هوش مصنوعی گفت: بر اساس برآوردهای معتبر، هوش مصنوعی چیزی حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد از مشاغل سراسر جهان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در حالی که احتمال دارد، حدود ۸۳ میلیون فرصت شغلی طی ۴ سال آینده تعطیل شود، حداقل ۶۹ میلیون فرصت شغلی جدید وابسته به هوش مصنوعی پدید خواهد آمد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر سهم جهان اسلام از تولید علم، توسعه فناوری و ارزش آفرینی اقتصادی در حوزه هوش مصنوعی کمتر از ۵ درصد برآورد میشود که با پتانسیلها و ظرفیتهای بالقوه کشورهای اسلامی فاصله معناداری دارد. تدوین برنامهای بین دولتی و همکاری فعال کشورهای جهان اسلام برای افزایش سهم کشورهای اسلامی در بازار جهانی هوش مصنوعی حائز اهمیت است. کشورهای اسلامی امکانات قابل توجهی در اختیار دارند که پیشران توسعه هوش مصنوعی محسوب میشود.
معاون اول رییس جمهور تاکید کرد: اگر روزی دانشمندان علوم اجتماعی و برنامهریزی اقتصادی، رشد اقتصادی، گسترش تجارت، سرمایهگذاری مستقیم و سیاستهای پولی و مالی را سرمنشا پیشرفت توسعه و ترقی معرفی میکردند، امروز اجماعی رو به گسترش شکل گرفته است که توسعه پایدار جوامع انسانی، ناگزیر از مسیر علم، فناوری و نوآوری میگذرد. این واقعیت، به خصوص درباره جوامع در حال توسعه مسلمان که طلب علم از گهواره تا گور، سرلوحه امور خود قرار دادهاند، نمود بیشتر یافته است.
عارف ادامه داد: در شرایطی که نظم جهانی در همه ساعتهای مهم و مورد توجه بشر، در معرض تغییر و دگرگونی بنیادین قرار گرفته ما دولتها و سیاستگذاران کشورهای مسلمان وظیفهای بزرگ بر عهده داریم تا علم و فناوری را محور و مدار توسعه کشورهایمان قرار دهیم. در عصری که چالشهای جهانی مانند تغییرات اقلیمی، بیماریهای همه گیر، فقر و بیکاری، خشک شدن سرزمینها، بحران آب، مشکلات آلایندههای زیست محیطی و گرم شدن زمین هیچ قلمرو و مرزی نمیشناسند، ما به عنوان سیاستگذاران علوم، فناوری و آموزش کشورهای اسلامی ضمن حفظ سیاستهای مربوط به تصدی علمی در قلمرو علم و فناوری، بایستی به سمت همگرا کردن راهبردهای ملی علم، فناوری و نوآوری حرکت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در حالی که اعضای سکوی گفتگوی OIC-۱۵ در بالاترین سطح سیاستگذاری، برای چنین هدفی در تهران گرد هم آمدهاند، از این بسیار مسرورم که توافق شده است در پایان این نشست بیانیهای به عنوان اولین سند مشترک هوش مصنوعی کشورهای اسلامی ارائه شود، سندی که نشان دهنده عزم مشترک ما برای حرکت در مسیر سیاستهای همگرا باشد.
متن کامل سخنرانی محمدرضا عارف در اجلاس وزرای علوم کشورهای اسلامی را در اینجا بخوانید.