خبرگزاری کار ایران

سنایی:

نقش ایران در نظم منطقه‌ای و در تحولات آن غیرقابل انکار است

 نقش ایران در نظم منطقه‌ای و در تحولات آن غیرقابل انکار است
کد خبر : ۱۶۴۰۳۹۸

معاون سیاسی رئیس‌جمهور گفت:اگر مکانیزم های درون منطقه‌ای و ساز وکارهای درون منطقه ای گسترش پیدا کند، حتما نسبت به حل و فصل مسائل کمک می کند. بنابراین ما یک منطقه ملتهب داریم و وظایفی که بر عهده جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کنشگر فعال منطقه ای و بین المللی است؛ آنچه که قطعی است این بوده که نقش جمهوری اسلامی ایران در نظم منطقه ای و در تحولات منطقه غیرقابل انکار است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، مهدی سنایی معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور،امروز در دومین روز «مجمع گفت‌وگوی تهران» که در مرکز مطالعات وزارت امور خارجه برگزار شد، تاکید کرد: خوشحال هستیم این مجمع دایر شده و مقامات و اندیشمندان از کشورهای مختلف برای گفت‌وگو گرد هم آمده اند. ایران علاوه بر روابط دوجانبه ای که با کشورها دارد و علاوه بر حضوری که در مجامع بین الملل دارد، یک مشخصه بارز در کنشگری ایران در عرصه سیاست خارجی وجود دارد که آن هم قدرت منطقه‌ای بودن و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران است.

وی افزود: امروز ما در یک منطقه ملتهب هستم، اما آنچه قطعی است این بوده که نقش جمهوری اسلامی ایران در نظم منطقه‌ای و در تحولات منطقه غیرقابل انکار است. منطقه همانطور که به شکلی اشاره کردید به دلیل عوامل مختلفی در یک تب و تاب و التهاب قرار دارد و به نوعی در دوره تحول است. بخشی از آن ناشی از همین دوره گذار و عدم ثبات در عرصه جهانی است. به نظر می رسد این دوره تداوم داشته باشد. گمان زده می شد که دوره گذار یک دهه زمان ببرد، اما این دوره تداوم پیدا کرده است و حداقل به اعتقاد بنده در آینده قابل پیش‌بینی نیز نظم جدیدی برای نظام جهانی نمی‌توان پیش‌بینی کرد.

معاون سیاسی رئیس‌جمهور، تصریح کرد: آنچه که ما شاهد هستیم تداوم دوره گذار است. مشخصه این مقداری سیال بودن شرایط است، در حوزه خاورمیانه و پیرامون ما نیز خود را نشان می دهد. علاوه بر  این منطقه از مداخلات قدرت های خارجی به ویژه آمریکا در طول دو دهه گذشته رنج می برد و آثار و عواقب آن در کشورهای مختلف پیرامون ما  قابل مشاهده است. عبور از این شرایط کار ساده‌ای نیست، البته نکته ای که در سیاست عمومی دولت  اعم از سیاست داخلی و سیاست خارجی بوده و دکتر پزشکیان نیز مکرر به آن اشاره می کنند این بوده که عدم وفاق  و وحدت مسلمانان در تشدید این شرایط تاثیرگذار است.  اگر مکانیزم های درون منطقه‌ای و ساز وکارهای درون منطقه ای گسترش پیدا کند، حتما نسبت به حل و فصل مسائل کمک می کند. بنابراین ما یک منطقه ملتهب داریم و وظایفی که بر عهده جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کنشگر فعال منطقه ای و بین المللی است؛ آنچه که قطعی است این بوده که نقش جمهوری اسلامی ایران در نظم منطقه ای  و در تحولات منطقه غیرقابل انکار است.

سنایی با اشاره به شرایط ملتهب منطقه، در تشریح وظایفی که به عهده جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کنش‌گر فعال منطقه‌ای و بین‌المللی است، گفت: چیزی که قطعی است، نقش جمهوری اسلامی ایران در نظم منطقه‌ای و در تحولات منطقه نقش غیر قابل انکاری است و طبیعتاً بسته به شرایط و تحولات دوره‌های مختلف هم این نقش در شکل‌های مختلف بازآفرینی شده است. وقتی سخن از منطقه می‌گوییم، با حوزه گسترده‌ای مواجه هستیم که شامل آسیای مرکزی و قفقاز هم می‌شود. منطقه‌گرایی و همگرایی منطقه‌ای کشورهای منطقه از جمله اولویت‌های اصلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در این دولت و البته در طول حداقل دو دهه گذشته بوده است.

وی در پاسخ به سؤالی در مورد اینکه با توجه به رویکرد دولت در تحقق وفاق چگونه می‌توانیم بین وفاق در سطح داخلی با وفاق در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی پل بزنیم؟ بیان کرد: سیاست وفاق در داخل حتماً کمک‌کننده به حرکت در عرصه سیاست‌خارجی و کنش‌ها در عرصه سیاست خارجی است، نتیجه آن را هم در مذاکرات اخیر دیدیم که در دولت فعلی گفتگوها از یک پشتوانه اجماعی در داخل برخوردار است.

مشاور سیاسی رئیس‌جمهور افزود: البته در کشور ما دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد، صاحب نظران و گروه‌های مختلفی هستند که در مسائل مختلف اظهار نظر می‌کنند و این تنوع جز سرمایه‌های کشور است، اما یک اجماع و یک پشتوانه بی‌سابقه‌ای هم در داخل الان گفتگوها را حمایت می کند.

سنایی درخصوص اجماعی که بین همسایگان جنوبی ما در مورد همکاری‌های منطقه‌ای در حال شکل‌گیری است، اظهار کرد: این گرایش را در برخورد کشورهای منطقه با گفتگوهای هسته‌ای جاری می‌بینیم، برخورد متفاوتی است نسبت به گذشته؛ بخشی ناشی از آن است که سیاست چند بُرداری در بین کشورهای همسایه ما نسبت به گذشته بیشتر مورد توجه است.

وی با اشاره به اینکه طی دو دهه گذشته یک نوع گرایش چند بُرداری در سیاست خارجی کشورهایی نظیر قطر و عربستان و قبل از آن‌ها ترکیه شکل گرفته است، خاطرنشان کرد: این گرایش این امکان را فراهم می‌کند که در کنار ائتلاف‌هایی که با سایر جوامع دنیا دارند، در داخل منطقه هم با یک نگاه قوی به همکاری نگاه کنند.

مشاور سیاسی رئیس‌جمهور تاکید کرد: به نظر بنده ما در منطقه الان زمینه خیلی بیشتری برای همکاری نسبت به گذشته داریم؛ یکی بخاطر تحولی است که در نوع کنش سیاست خارجی کشور ما پدید آمده، بخشی هم به خاطر عوارض و عواقب و فجایعی است که مداخله‌ها و دیکته‌های خارجی برای حوادث منطقه طی دو دهه گذشته داشته است. البته گرایش جمهوری اسلامی ایران هم به این هماهنگی و همراهی کمک می‌کند. فکر می‌کنم زمان آن رسیده که بین جمهوری اسلامی ایران و منطقه سازوکارهای بیشتری برای همکاری تعریف شود.

سنایی با بیان اینکه در منطقه مسائل حیاتی در جریان است، اما جمهوری اسلامی ایران در سازوکارهای منطقه‌ای بیشتری با حوزه شمالی ورود دارد، اظهار داشت: از گذشته سازمان همکاری‌های اکو وجود داشته و در یک دهه اخیر ایران به سازمان همکاری‌های شانگهای و بریکس پیوسته -که البته بریکس جهانی است ولی کشورهای شمالی ایران بیشتر در آن حضور دارند- همینطور ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا ورود کرده است.

وی اضافه کرد: البته همکاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از ۱۳۹۸ آغاز شد و با کاهش تعرفه در بخشی از کالاها افزایش پیدا کرد تا اینکه تبدیل به یک همکاری دائمی شد. این حتما باعث یک تحول در مبادلات تجاری ایران با شش کشور عضو اتحادیه آسیا و کشورهای همکار با این اتحادیه می‌شود.

مشاور سیاسی رئیس‌جمهور ابراز امیدواری کرد: با کشورهای حوزه خلیج فارس و با کشورهای حوزه خاورمیانه نیز شاهد شکل‌گیری چنین سازوکارهای منطقه‌ای باشیم.

سنایی درخصوص عاملیت منطقه‌ای اتحادیه اوراسیا نیز گفت: ایران و اوراسیا یعنی اولا ایران و آسیا، اهمیت آن رو به افزایش است. هر دیدگاهی نسبت به نظم بین‌المللی و درواقع وضعیت غرب اعم از امریکا و اروپا داشته باشید تردیدی نیست که نقش آسیا در حال افزایش است و قدرت‌های نوظهور یعنی قدرت‌هایی در حال ظهور هستند، غیر از قدرت‌های پیشین. اوراسیا ـ آسیای مرکزی و قفقاز ـ جزء اولویت‌های سیاست‌خارجی جمهوری اسلامی ایران است و با وجود اینکه دولت چهاردهم غرب‌گریز هم نیست و می‌داند که باید مسائل را با دنیا حل و فصل کرد و تحریم‌های طولانی می‌تواند برای کشور رنج‌آور باشد، تلاش می‌کند توازن را در سیاست خارجی محقق کند و به طور کلی اوراسیا در دستور سیاست خارجی دولت به صورت جدی قرار دارد و باقی خواهد ماند.

 

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز