عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتوگو با ایلنا:
احساس میکنم توافق انجام میشود/ ترامپ میخواهد با عملیات روانی روی مردم ایران امتیاز بیشتری بگیرد

عضو کمیسیون امنیت ملی سیاست خارجی درباره دور پنجم مذاکرات گفت: آمریکاییها در واقع یک عملیات روانی روی مردم ایران انجام دادند، ولی مردم ایران هم میدانند که چهل و شش سال گذشته این آمریکا بوده که همه تحریمها را بر ما تحمیل کرده تا وضع زندگی ما را به اینجا برساند. اگرچه در بعضی مواقع موفق بوده و در بعضی مواقع ناموفق، ولی بیشترین موفقیت آنها به مدیریت داخلی ما برمیگردد و شاید برخی از این مشکلات مربوط به تحریمها باشد. اما اکثر این مشکلات به دلیل اختلاسها و کمفروشیها و مسائل مربوط به داخل است.
احمد بخشایش اردستانی نماینده اردستان در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دوازدهم در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا عنوان کرد: من احساس میکنم که توافق انجام میگیرد و دلیل اینکه آقای ترامپ به خاورمیانه و غرب آسیا آمد و به طور مشخص سه کشور را مد نظر قرار داد، این بود که در دوره گذشتهاش وعده یک میلیون شغل برای آمریکاییها را داده بود. این دفعه وعده سه میلیون شغل داده است و از همین رو حدود سه تریلیون دلار تقریباً از سه کشور قطر، امارات و سعودی برای سرمایهگذاری خارجی برداشت کرد.
وی ادامه داد: طبیعتاً برای اینکه یک چیزی به اینها بدهد، یک مقدار ایران را به صورت لولو جلوه داد و یک عملیات روانی روی ایران انجام داد. حالا با توجه به اینکه ما مقداری در حوزه برق و آب و گاز مشکل داریم و پول ملیمان هم یک مقدار بیارزش شده، حرفهای ترامپ ظاهرپسند بود. اما در واقع یک عملیات روانی روی مردم ایران انجام داد که بتواند در توافق امتیاز بیشتری به دست بیاورد.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دوازدهم گفت: در مجموع، در چهار دور گذشته، در سه دور اول به جای مذاکره، آمریکا با ایران همراهی کرد تا به تفاهم مشترکی برسد. در دور چهارم هم روی غنیسازی بحث کرد و اعلام کرد غنیسازی ایران باید صفر باشد که ایران هم پاسخ داد این خط قرمز ما است و آنها هم قرار شد که یک طرحی را ارائه دهند.
بخشایش اردستانی گفت: به طور مسلم، من فکر میکنم توافق انجام میگیرد و ما امتیازاتی که در برجام دادیم را کمی بالا و پایینتر در این دوره به آنها میدهیم، ولی در مقابل برای تحریمهایی که باید رفع شوند، باید ضمانتهای بیشتری بگیریم. حالا این ضمانتها میتواند سرمایهگذاری مشترکی باشد که بین ایران و آمریکا در حوزههای برق و صنعت انجام میشود یا در صنعت هستهای ما میتواند انجام شود. آنچه مسلم است این است که بحث هستهای ما بومی است و در مغز دانشمندان خودمان وجود دارد و وارداتی نیست.
وی ادامه داد: یک نکته جالبی هم که در صحبتهای ترامپ خیلی جلوه میکرد این بود که همیشه شعارش این بود که یا توافق با ایران یا جنگ. به زبان بیزبانی ما در پاسخ میگفتیم یا توافق یا ساخت بمب هستهای. این جواب ما به آنها بود. ولی این دفعه به خاطر مباحث یمن و به دلیل شکست از انصارالله این بار گفت که اگر توافق نکنید، فشار حداکثری بر ایران را زیاد میکنیم. فشار حداکثری هم در دورههای گذشته انجام شد و به جایی نرسیده بود.
این نماینده مجلس گفت: آنچه که مسلم است، توافق انجام میگیرد. اما چیزی که یک مقدار ابهام در مورد آن وجود دارد، بعد از توافق است که آیا این توافق منجر به بحثهای دیگری میشود، آیا منجر به باز شدن سفارتخانهها میشود؟ آیا آمریکاییها در وعدههای خودشان که مثلاً فروش نفت و بازگشت پول آن باشد، با توجه به اینکه همه تجارت با دلار است و مرکز داراییهای وزارت دارایی آمریکا باید کنترل داشته باشد، به تعهد خودشان عمل میکنند؟ میدانید که آنها میگویند، حق با قدرتمند است و خودشان را قدرتمند میدانند، شاید عمل نکنند که این را هم بعید میدانم.
وی با اشاره به اهداف ترامپ از سفر اخیرش به منطقه و کشورهای عربی گفت: به هر صورت در این سفرها دو هدف داشتند؛ یکی اینکه دوقطبی بین ایران و کشورهای عربی ایجاد کنند و کشورهای عربی را به خرید سلاح و سرمایهگذاری در آمریکا و پیشرفت تهییج کنند. لذا گفتند که مثلاً ایران جنگلها را بیابانها میکند و آنها بیابانها را جنگل میکنند که البته حرف عوامانه و فریبدهندهای بود، زیرا ما در بیابانهای خودمان تستهای موشکی انجام میدهیم و آنها از تواناییهای قدرتمند ما میترسند.
بخشایش اردستانی گفت: آمریکاییها در واقع یک عملیات روانی روی مردم ایران انجام میدادند، ولی مردم ایران هم میدانند که چهل و شش سال گذشته این آمریکا بوده که همه تحریمها را بر ما تحمیل کرده تا وضع زندگی ما را به اینجا برساند. اگرچه در بعضی مواقع موفق بوده و در بعضی مواقع ناموفق، ولی بیشترین موفقیت آنها به مدیریت داخلی ما برمیگردد و شاید برخی از این مشکلات مربوط به تحریمها باشد اما اکثر این مشکلات به دلیل اختلاسها و کمفروشیها و متأسفانه مسائل مربوط به داخل است.
وی درباره دور پنجم مذاکرات گفت: دشمن خاص آقای ترامپ، اوباما است. یعنی اوباما را حریف و رقیب جدی خود میداند. او یک آدم خودشیفته است و میخواهد کارهای بزرگ انجام دهد و میخواهد به اوباما بگوید که من از برجام خارج شدم چون برجام ضعیف بود. بنابراین باید امتیاز بیشتری از برجام به دست آورد فقط میماند که چه امتیازی بگیرد تا خودش را نسبت به اوباما برتر نشان دهد. در مقابل، باید تعهداتی بدهد که در واقع تحریمها را یکجا بردارد و پولهای ما که در آنجا بلوکه شدهاند را آزاد کند. اینها بحثهایی هستند که باید انجام بگیرند اما در نهایت فکر میکنم توافق انجام شدنی است.