نایب رییس کمیسیون کشاورزی در گفتوگو با ایلنا:
دولت، شورای عالی آرد و نان را تشکیل دهد/ در زنجیره تولید نان، نه کشاورزان و صنعتگران راضی هستند و نه نانوایان و مردم

نایب رییس دوم کمیسیون کشاورزی با اشاره به مشکلات آرد و نان در کشور خواستار تشکیل شورای عالی نان در کشور شد.
پیمان فلسفی نماینده مردم تهران و نائب رییس دوم کمیسیون کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره مشکلات نانواییها و تفویض اختیار از سوی معاون اول رییس جمهور به استانداران در این زمینه گفت: موضوع تفویض اختیار به استانداریها در ارتباط با مباحث مربوط به آرد و نان، موضوع جدیدی نیست. این موضوع از قبل هم وجود داشته و رییس شورای آرد و نان در هر استان، استاندار و در شهرستانها فرماندار است. بنابراین، چیز تازهای نیست.
وی ادامه داد: اما مشکلی که آرد و نان کشور دارد، بهطور مشخص نان که خروجی این زنجیره تولید است، در واقع این است که هیچ متولی مشخصی ندارد. یعنی هیچ مجموعهای مسئولیت این موضوع را به عهده نمیگیرد. اتحادیه نانوایان، بالاخره بخش خصوصی است و امور صنفی نانواییها را دنبال میکند، ولی واقعا از طرف دولت ما هیچ متولی واحدی برای تصمیمگیری کلان در این زمینه نداریم.
نایب رییس دوم کمیسیون کشاورزی گفت: این مسئلهای است که ما بارها و بارها گفتیم. مسئله نان بالاخره موضوع مهمی است که باید در عالیترین سطح، یعنی حتی اگر امکان دارد معاون اول در شورایی با حضور دستگاههای ذیربط مثل وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صمت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان ملی استاندارد، این مسئله را هدایت کند. در واقع این دستگاهها موظف و مکلف هستند که به موجب قانون ماموریتهایی را در ارتباط با آن به انجام برسانند.
فلسفی تصریح کرد: متاسفانه، هیچ ارتباط و پیوستگی بین این دستگاهها وجود ندارد و آنها در یک چارچوب جزیرهای و پراکنده عمل میکنند. وزارت اقتصاد و دارایی سامانه نانینو را راهاندازی کرده و فکر میکند که در واقع از طریق این سامانه بر میزان مصرف و نحوه توزیع آرد، نظارت میکند در حالی که برخی نانوایان با روشهای متفاوتی این سامانه را دور میزنند و باید این مسئله تحت نظارت قرار بگیرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، مسائل بهداشتی نان هم مشخص نیست به چه نحوی مورد نظارت کلان قرار میگیرد و در عملیات میدانی چه اتفاقی میافتد. همچنین، قرار بود که سازمان ملی استاندارد استانداردهای مربوط به نان کامل را تدوین کند که هنوز این اتفاق نیفتاده و برخی تصمیمات نصفه و نیمه هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است. مردم آرد کامل یا آرد با سبوس و جنین گندم را تحویل نمیگیرند، در حالی که این موضوع بهطور مستقیم بر سلامتی آنها تأثیر دارد.
این عضو کمیسیون کشاورزی خاطرنشان کرد: سازمان صمت هم باید مجوزهای مربوط به تجهیزات و بهروزرسانی آنها را به عهده بگیرد. متاسفانه، بسیاری از نانواییها از تجهیزات مناسب برخوردار نیستند و صنایع روز را استفاده نمیکنند. صنایع پخت نان امروز متحول شده و اینها باید مستقر شوند تا نانوایان از این صنایع استفاده کنند و نان بهتری را در اختیار مردم قرار دهند.
فلسفی گفت: وزارت جهاد کشاورزی هم باید توزیع آرد و تولید آن در کارخانجات را تحت نظارت قرار دهد. متاسفانه احساس میشود که این فرآیند آنطور که باید و شاید بهدرستی طی نمیشود و بحث یارانهها که به آرد و نان تعلق میگیرد هم موضوع مفصل دیگری است. ضمن اینکه تخلفاتی که در این زمینه صورت میگیرد نیاز به رسیدگی و برخورد قاطع و بهموقع از طرف قوه قضائیه، وزارت دادگستری و مخصوصا سازمان تعزیرات حکومتی دارد، در حالی که سازمان تعزیرات حکومتی هم بازرسی کافی ندارد.
وی ادامه داد: به همین دلیل، ما میگوییم باید عالیترین مقام اجرایی کشور، حالا یا رئیسجمهور یا معاون اول، در شورایی به نام شورای عالی آرد و نان، تمام این موضوعات را بررسی کنند. ما برای آرد و نان کشور یک شورای عالی میخواهیم که در آنجا تصمیمگیریهای لازم انجام شود و نظارت عالیه روی آن صورت گیرد. در ارتباط با قانونگذاری، مجلس آمادگی دارد که روی این موضوع ورود کند و قانون جامعی برای ساماندهی وضعیت آرد و نان کشور تدوین کند.
این عضو کمیسیون کشاورزی گفت: ما امیدواریم دولت لایحهای به مجلس ارائه دهد. اگر شورای عالی شکل بگیرد، دولت میتواند لایحه جامع مربوط به آرد و نان و یا زنجیره تولید آن را تقدیم مجلس کند که به هر حال از تولید گندم شروع میشود تا مصرفکننده.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این موارد و این درخواست به دولت ارائه شده است، گفت: این موضوع بسیار گسترده است، چندین بار این مسئله را بیان کردهام و گفتهام اما با این جامعیت نبود و شاید نیاز به تأکید بیشتری باشد. به نظر من، باید یک پیشنهاد پروپوزالی آماده شود و در قالب یک بسته حمایتی، نظارتی و هدایتی ارائه شود؛ چراکه موضوع نان و آرد نیاز به آموزش دارد و مهارتهای لازم باید به نانوایان، تولیدکنندگان آرد و صنایع ذیربط منتقل شود. حتی مردم هم باید در مصرف نان، نحوه استفاده از آن، نگهداری نان و انواع نانها و کیفیتهای مختلف آن آموزش ببینند.
فلسفی تصریح کرد: این موضوع ابعاد حمایتی و نظارتی هم دارد. باید پشتیبانی لازم، یارانهها و زیرساختهای مختلفی که برای این موضوع ضروری است، فراهم شود. همچنین، یک سری دستگاهها باید بر این فرآیندها نظارت کنند، زیرا نان با سلامت جامعه و امنیت غذایی ارتباط مستقیم دارد و این روزها و سالهاست که قوت غالب مردم ما شده است و نان باید با کیفیت و کمیت مناسب در اختیار مردم قرار بگیرد. نانوایان هم تعدادشان زیاد است و اتحادیه دارند و مجموعه بزرگی هستند که زحمت میکشند. بنابراین، همه اینها باید در کنار هم دیده شوند. حق و حقوق نانواییها هم باید رعایت شود و این صنف زحمتکش و پرتلاش باید راضی باشند.
وی تاکید کرد: در حال حاضر، نه کشاورزان و نه گندمکاران ما در این زنجیره، به دلایل مختلف راضی هستند، نه صنعتگران و کارخانجات آرد ما راضی هستند و نه نانوایان از شرایط موجود راضیاند. آنها هم از این سامانه نانینو شکایت دارند. با اینکه ما میگوییم در این سامانه اتفاقاتی در حال وقوع است، منشأ این مسائل همین مشکلات است. مردم هم از کیفیت و قیمتهای متنوع و شرایط نانواییها راضی نیستند. بنابراین، وقتی وضعیت اینگونه است، حتماً باید یک راهکار جدی، اساسی و فوری اتخاذ شود تا انشاءالله وضعیت نان در کشور ساماندهی شود.