خبرگزاری کار ایران

در جلسه شورای مسکن و شهرسازی استان عنوان شد:

در پروژه 8112 واحدی اراک با مشکل مواجه شدیم / استان مرکزی بیشترین مشکلات حوزه عمرانی را در سطح کشور دارد

در پروژه 8112 واحدی اراک با مشکل مواجه شدیم / استان مرکزی بیشترین مشکلات حوزه عمرانی را در سطح کشور دارد

معاون مسکن و ساختمان وزارت راه‌وشهرسازی گفت: در استان مرکزی تنها در پروژه 8112 واحدی اراک با مشکل مواجه شدیم. دیگر پروژه‌های استان مرکزی پیشرفت خوبی داشته و تنها مسائل و عدم پیشرفت در پروژه 8112 واحدی در عملکرد استان تأثیرگذار بوده است. در حال حاضر وزارت راه‌وشهرسازی زیر بار عدم‌ آورده برای دهک‌های یک تا 4 رفته است تا پروژه متوقف نشود. کمک صندوق قرض‌الحسنه وزارتخانه که مورد تقاضا برای نهضت ملی مسکن اراک بود در واقع برای کمک به تحویل پروژه است و به علت اینکه پروژه پیشرفت کمی دارد، نمی‌توان تخصیص از صندوق را در نظر گرفت.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حبیب‌اله طاهرخانی در جلسه شورای مسکن و شهرسازی استان مرکزی، افزود: برای استفاده از ظرفیت صندوق باید تفکیک صورت گیرد و واحدهایی که پیشرفت بیشتری داشته مشخص شوند تا از این طریق امکان تخصیص اعتبار از محل صندوق به واحدهای با درصد پیشرفت بالاتر ایجاد شود. به هرحال وضعیت پروژه بحرانی است و با تأخیر مواجه شده و بر اساس الگویی که گفته شده امکان کمک به پروژه وجود دارد. در حد امکان، تلاش و کمک مضاعف می‌کنیم تا تزریق منابع مالی انجام شود. اجرای پروژه‌های نهضت ملی فرایند ساده‌ای نیست و نیازمند برنامه‌ریزی و ساماندهی مناسب در حوزه اجرایی و تامین مالی است.

وی به موضوع پروانه ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن در استان مرکزی اشاره کرده و ادامه داد: در نهضت ملی مسکن این استان تنها 24 هزار واحد پروانه ساخت دارند و 3000 واحد تسهیلات ندارند. در صورت نداشتن پروانه ساخت، اعطا تسهیلات بانکی ممکن نیست و این موضوع می‌طلبد برای صدور پروانه ساخت همکاری شود. بایستی تعداد پروانه‌های صادره ساختمانی افزایش پیدا کند تا تسهیلات تعلق گیرد. پروژه‌های تأخیردار، مسائل خاص خود را دارند چراکه با افزایش قیمت‌ها، همراهی متقاضیان را تا حدودی از دست داده‌ایم و این مسئله کار را دشوار کرده است لذا باید برای هر پروژه، برنامه ویژه‌ای داشته باشیم.

معاون مسکن و ساختمان وزارت راه‌وشهرسازی با تأکید بر پای کار آوردن بخش خصوصی در پروژه‌های مسکن، اظهار داشت: رویکرد این وزارتخانه برای پیشرفت بهتر پروژه‌های مسکن، سپردن فرایندهای ساخت‌وساز به مردم است و در این راستا باید در دولت اقداماتی انجام شود و موانع فعالیت مردمی برداشته شود. سالانه 400 هزار واحد مسکونی در کشور توسط مردم ساخته می‌شود و عملکرد دولت با مردم قابل قیاس نیست. باید از توان بخش مردمی و بخش خصوصی مانند صنایع استفاده شود. مسائل مربوط به ساخت‌وساز شرکت کیسون در اراک طبق تصمیم‌گیری وزارتخانه حل می‌شود و روز شنبه این شرکت تعیین تکلیف خواهد شد.

مشکلات تأمین آب شهر جدید امیرکبیر رفع نشده است

معاون وزیر راه‌وشهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید کشور گفت: هم‌اکنون اسکان 20 هزار نفر جمعیت برای شهر جدید امیرکبیر در نظر گرفته شده، اما هنوز مشکلات تأمین آب این شهر رفع نشده است. اگر بخواهیم جمعیت را برای اسکان در شهر جدید امیرکبیر هدایت کنیم، همین الآن هم با مشکل کمبود و تأمین آب مصرفی مواجه می‌شویم. تا زمانی که مشکل تأمین آب حل نشود امکان بارگزاری متقاضی جدید در این شهر وجود ندارد. تا زمانی که شرکت آب منطقه‌ای استان اجازه حفر چاه ندهد، این مشکلات حل نخواهد شد. بایستی پروژه‌های آب و فاضلاب این شهر از امروز انجام شود تا در سال‌های آینده به نتیجه برسیم‌.

شهرام ملکی افزود: اکنون یک چاه آب با ظرفیت 24 لیتر در ثانیه برای این شهر در نظر گرفته شده است که پاسخ‌گوی نیاز مردم نیست. با جمعیت‌پذیری جدید تا 26 هزار نفر نیز 100 لیتر بر ثانیه آب برای شهر جدید امیرکبیر نیاز است. در شهر جدید امیرکبیر 4063 متقاضی واجد شرایط داریم که 2963 نفر توانسته‌اند ساماندهی شوند. 1232 واحد مسکن مهر در شهر امیرکبیر وجود دارد. 1683 نفر متقاضی طرح جوانی جمعیت در شهر امیرکبیر هستند. از این تعداد 800 متقاضی ساماندهی شدند و به جهت اینکه اجازه بارگذاری جدید جمعیتی داده نمی‌شود درخصوص مابقی متقاضیان شاهد بلاتکلیفی هستیم.

استان مرکزی بیشترین مشکلات حوزه عمرانی را در سطح کشور دارد

رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد نیز در این جلسه گفت: متأسفانه استان مرکزی، بیشترین مشکلات حوزه عمرانی را در سطح کشور دارد. به ویژه در حوزه مسکن علی‌رغم اینکه اقدامات خوبی انجام شده، اما اقدامات بزرگتر زیادی باقی مانده است که باید انجام شود. اگر در حوزه مسکن ملی، روش فعالیت‌ها شکل و شمایل دیگری می‌گرفت شاید مسائل کنونی رخ نمی‌داد. این روش نهضت ملی مسکن در کشور درست نبود. یک بار هم که شده این جسارت را داشته باشیم و بگوییم روشی که تدبیر کردیم، روش اشتباهی بوده یا نیاز به بازنگری دارد.

نادرقلی ابراهیمی با اشاره به اینکه در تمامی کشور مشکل مسکن وجود دارد، افزود: پیگیری برای حل مشکلات حوزه راه‌وشهرسازی، تقاضای مردم است و مجموعه نمایندگان استان با جدیت از وزیر راه‌وشهرسازی همکاری بیشتر و حضور مؤثرتری را توقع داریم. مردم را سر کار نگذاریم، با وجود تمامی تلاش‌های وزارت راه‌وشهرسازی اقدامات جدی نشده است و باید مسکن ملی تعیین تکلیف شود. مسائل باید شفاف به مردم گفته شود، چرا که شرایط کنونی کشور تعارف ندارد و باید قاطعانه سخن گفت و کار انجام داد. به‌رغم تمامی تلاش‌هایی که مجموعه وزارت راه‌وشهرسازی و رئیس‌جمهور انجام می‌دهند اما اقدامات به خوبی پیش نمی‌رود.

وی ادامه داد: در شهر اراک پروژه 8112 واحدی مسکن ملی بعد از 4 سال فقط 19 درصد پیشرفت دارد. پیشرفت ثبت شده بعد از این بازه زمانی قابل قبول و زیبنده استان مرکزی نیست و واقعاً جای تأسف دارد. پروژه‌های 8112 واحدی، کوی کوثر و 960 واحدی شهید سلیمانی اراک مشکلات آب و برق و نیازهای حداقلی شهری مانند بهداری، کلانتری، مدرسه و مسجد دارند. چرایی رسیدن پروژه 8112 واحدی به این وضعیت را می‌دانم اما امروز در این خصوص صحبت نمی‌کنم، به جای خودش قطعاً وارد خواهم شد و مسائلی را خواهم گفت که بعضاً با تعارف پشت سر می‌گذاریم و اصلا توجهی به آنها نمی‌کنیم.

رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد به مسائل شرکت کیسون به عنوان یکی از پیمانکاران پروژه 8112 واحدی مسکن ملی اراک اشاره کرده و اظهار داشت: چرا نباید برای شرکت کیسون تصمیم قاطع اتخاذ شود؟! چقدر دیگر باید برای تعیین تکلیف این شرکت زمان را از دست بدهیم. این شرکت می‌خواهد با ضابطین فعالیت‌های خود را ادامه دهد، در صورتی که مشمول ماده 46 است. اگر کیسون می‌خواهد ادامه دهد با ضابطه مشخصی ادامه دهد، وگرنه هرچه زودتر اعلام کنید. چهار ماه و نیم است که کارگاه کیسون در پروژه مذکور تعطیل شده و مردم بلاتکلیف هستند.

ابراهیمی به موضوع تعیین تکلیف شرکت کیسون از سوی وزارت راه‌وشهرسازی اشاره داشته و تصریح کرد: آن طور که در این جلسه مطلع شدم، طبق تصمیم‌های اتخاذ شده از سوی وزارتخانه شرکت کیسون مشمول ماده 46 شده است. تعیین تکلیف این شرکت در واقع تعیین تکلیف وضعیت مردم است. البته به صورت شفاهی گفتند که خانم وزیر ماده 46 را امضا کرده است. اگر امضا کرده که قطعاً باید جایگزین آن را هرچه سریع‌تر مشخص کنید، اما اگر امضا نکردند و این موضوع به همین صورت بلاتکلیف بماند، قطعا عواقب آن بیشتر از این خواهد بود. مسئولینی که در این خصوص ترک فعل می‌کنند، قطعاً بایستی به جای خودش پاسخ لازم را بدهند.

وی به مسائل شهرهای جدید استان مرکزی اشاره کرده و بیان داشت: جانمایی شهرهای جدید در استان مرکزی خوب نیست. زمانی که تصمیم گرفته شد تا شهر جدید امیرکبیر تأسیس شود، چرا به جانمایی درست، بحث تأمین آب، جمعیت پیش‌بینی شده و نیاز آنها فکر نشد و چرا باید بدون بررسی کارشناسی اقدام شود؟! در شهر جدید مهاجران نیز واگذاری شبکه آب و فاضلاب به شرکت آبفا نیز تعیین تکلیف نشده است. معضلات این چنینی در شهرهای جدید باید تعیین تکلیف شود. همچنین باید در سایت‌های ساخت مسکن، زیرساخت‌های لازم از جمله آب، مدرسه و سایر امکانات تعریف شوند، نه اینکه رها شوند.

رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد خواستار تعامل هرچه بیشتر بخش دولتی با نمایندگان مردم در مجلس شد و در این خصوص تأکید کرد: مسئولین استانی باید برنامه زمان‌بندی اجرایی پروژه‌های مسکن را به نمایندگان مجلس ارائه کنند تا اگر مشکلاتی وجود دارد به عنوان نمایندگان مردم به دولت کمک کرده و آنها را مرتفع کنیم. متأسفانه هیچ افق مشخصی برای پروژه‌های مسکن قابل تصور نیست. امروز موضوع مسکن نیاز به کار و تلاش دارد، نه تعارف و نه مباحثی که به موضوعات سطحی می‌گذرد.

ابراهیمی با انتقاد از برخی پروژه‌های راهسازی در محورهای مواصلاتی استان مرکزی مرکزی، ابراز داشت: پرسش اینجاست که پروژه‌های راهسازی مشهد میقان - داودآباد و ایبک‌آباد چند سال دیگر تکمیل می‌شود؟! آیا باید 30 سال دیگر منتظر این پروژه‌ها بمانیم؟! پروژه محور اراک - فرمهین 17 سال است که ادامه دارد. مسیر قره کهریز، مسیر فرمهین - خنجین - کمیجان - قهاوند و روکش آسفالت اراک - راهجرد چندین سال است که به درازا کشیده شده است. این پروژه‌ها هرچه زودتر باید تکمیل شوند و به بهره‌برداری برسند تا تردد در جاده‌ها با سهولت بیشتری انجام شود.

وی به عملیات اجرایی قطعه یک آزاد راه اراک - خرم‌آباد که امروز با حضور معاون وزیر راه‌وشهرسازی و مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور فرایند آن آغاز شد اشاره داشته و اضافه کرد: نیاز است قطعه دوم این مسیر با تعیین سهم سرمایه‌گذاری بخش دولتی و سرمایه‌گذار زیر بار ترافیک برود. همچنین خواستار تأمین 30 درصد سهم منابع دولتی قطعه دوم کنار گذر شمالی اراک هستیم تا با توجه به آلودگی هوا و بار ترافیکی داخل شهر اراک، هرچه زودتر این 22 کیلومتر نهایی شده و وارد مدار تردد خودروها شود. با این اقدام می‌توان شاهد کاهش بار ترافیکی در شهر اراک و کاهش آلودگی هوا بود.

رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد با انتقاد از عدم حضور وزیر راه‌وشهرسازی در استان، گفت: از وزیر بابت اینکه برای چندمین بار قرار بود در این استان حضور یابند اما امروز هم نیامدند، گلایه داریم. هنوز مشکلات در حوزه راه‌وشهرسازی در این استان حل نشده است و تقاضای مردم و نمایندگان آنها، حضور وزیر در استان و پاسخ به نیازهای آنها بود. پرسش از خانم وزیر پابرجاست است و قطعاً پرسش‌هایی که از ایشان داشتیم را همچنان داریم. این استان با داشتن یک استاندار از بخش عمرانی بیشترین، مشکلات عمرانی را دارد و مناسب بود شخص وزیر به این استان سفر کند.

انتظار 4 ساله متقاضیان برای تکمیل پروژه 8112 واحدی اراک

دیگر نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس نیز در این جلسه گفت: متقاضیان پروژه 8112 واحدی مسکن ملی اراک تقریباً بیش از 4 سال است که در انتظار تکمیل این پروژه به سر می‌برند. از سال 1399 ثبت‌نام‌ها در این پروژه انجام شده است. بسیاری از این متقاضیان با فروختن ماشین شخصی و طلا هزینه‌ها را پرداخت کرده و سهم آورده خود را تأمین کرده‌اند. و امروز دارایی گذشته آنها دیگر قابل برگشت نیست و با پیشرفت تنها 19 تا 20 درصدی مواجه شده‌اند. برون‌رفت از مسائل این پروژه نیاز به تصمیم کارشناسی و سخت دارد. متأسفانه با مشکل تفاوت قیمت مواجه هستیم و مردم با این افزایش قیمت چگونه آورده خود را تأمین کنند؟!

سید محمد جمالیان افزود: دولت باید برای کمک به مردم با توجه به تأخیر تکمیل پروژه راهکاری در نظر بگیرد که امکان تأمین آورده فراهم شود. تقاضا این است که برنامه‌ریزی دقیق و شفافی اعلام شود تا مردم نیز آگاه شوند. اگر نیاز به مجوزهای خاص یا انتقال منابع و اعتبارات از پروژه‌های دیگر است، باید هرچه سریع‌تر انجام شود. اگر امروز پروژه‌ای جدید آغاز شود، آیا تفاوت قیمت را همان مردم باید بپردازند؟! پرسش اینجاست که تکلیف مردم چه می‌شود؟! مردن دیگر توان مالی ندارند. وظیفه دولت و مجلس است که برای این پروژه فکری اساسی کند و تدابیر ویژه‌ای بیاندیشد.

وی به موضوع شهر جدید امیرکبیر به خصوص مشکلات و چالش‌های تأمین آب در این شهر اشاره کرده و ادامه داد: با وجود اینکه شهر جدید امیرکبیر به تکمیل جمعیت هدف خود نرسیده، اما متأسفانه با مشکل بسیاری در حوزه آب مواجه شده است. در این راستا پرسش اینجاست که در صورت تکمیل چشم‌انداز جمعیتی در این شهر موضوع آب چه خواهد شد؟! با وضعیت پیش آمده در این خصوص باید تصمیم قاطع گرفته شود. مسئله آب شهر جدید امیرکبیر باید به صورت جدی و کارشناسی پیگیری شود. نباید اقداماتی انجام دهیم که در آینده بگویند تصمیمات غیرکارشناسی اتخاذ شده است.

نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس با اشاره به عدم تکمیل 2 پروژه زیرگذر خیرآباد و روگذر خنداب، اظهار داشت: این 2 پروژه حدود 10 سال است بلاتکلیف مانده‌اند. در مورد شهرک صنعتی خیرآباد، واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در این شهرک حدود 10 سال پیش مبالغی را به سازمان مسکن و شهرسازی پرداخت کردند، اما این پروژه هنوز تکمیل نشده است. امروز شاهد تصادفات متعدد در این محورها هستیم و واحدهای مذکور می‌پرسند مبالغ پرداخت شده از سوی آنها چه شده، اما هیچ‌کس پاسخگو نیست. زیرساخت‌هایی آماده شده اما یک دهه است که رها شده‌اند. وزارت راه‌وشهرسازی باید برای تکمیل این سازه‌ها اقدام فوری در نظر بگیرد.

جمالیان با اشاره به پروژه آزادراه اراک - ساوه، تصریح کرد: نقشه اولیه این آزادراه آماده شده و انتظار داریم با پیگیری‌های وزارت راه، هرچه سریع‌تر تعیین تکلیف شود و به زودی شاهد کلنگ‌زنی این پروژه مهم باشیم. البته از عدم حضور وزیر راه‌وشهرسازی در استان مرکزی، دلخور و گلایه‌مند هستیم. این عدم حضور با هر دلیلی که باشد، قابل پذیرش نیست و پاسخی به مردم استان ندارم. با وجود مشکلات عدیده استان مرکزی در حوزه‌های متعدد راه‌وشهرسازی، نیاز بود خانم ویر شخصاً حضور داشته باشند و مشکلات این استان را بررسی کرده و پیگیری‌های لازم را انجام دهند.

24 هزار واحد پروژه مسکونی در استان مرکزی در دست اجرا است

استاندار مرکزی نیز در این جلسه در مورد پروژه‌های مسکن این استان، گفت: تا این لحظه 24 هزار واحد پروژه مسکونی در این استان در دست اجرا است که به 4 پروژه تقسیم شده است. از مجموع پروژه‌هایی که مربوط به شهر اراک است، حدود 4000 واحد در شهر جدید امیرکبیر و 6000 واحد در شهر مهاجران هستند که عمدتاً برای شهروندان اراک پیش‌بینی شده‌اند و پذیرای سرریز جمعیتی اراک هستند. در داخل شهر اراک نیز به جز پروژه‌های کوچکی که پراکنده داریم، یک پروژه 600 واحدی در کوی کوثر و یک پروژه 1300 واحدی در شهرک شهید سلیمانی مراحل پایانی را سپری کرده و به بهره‌برداری رسیده‌اند.

مهدی زندیه‌وکیلی به موضوع پروژه 8112 واحدی شهر اراک و مسائل پیرامون آن اشاره داشته و افزود: این پروژه در قالب 4 بخش هر کدام حدود 2000 واحدی با حضور 4 پیمانکار اجرایی می‌شود که از این تعداد 6000 واحد به سرعت در حال ساخت هستند و تسهیلات بانکی را دریافت کرده‌اند، اما یکی از پروژه‌ها نیز به افزایش تسهیلات نیاز دارد. از مجموع 4 پیمانکار پروژه 8112 واحدی اراک، 3 پیمانکار تفکیک شده قول انجام تعهد تا پایان سال جاری را داده‌اند. متوسط پیشرفت پروژه 25 درصد است و تا پایان سال به 50 درصد می‌رسد. تمامی این پروژه‌ها فازبندی شده‌اند و تحویل پروژه‌ها، سریع‌تر از زمان تکمیل نهایی کل پروژه انجام می‌شود.

وی ادامه داد: یکی از پیمانکاران پروژه 8112 واحدی تحت عنوان شرکت کیسون که بخش مشکل‌دار این پروژه عظیم مسکونی است، نیز با توجه به ابلاغ وزیر، تعیین تکلیف شده و تصمیم نهایی در خصوص آن اتخاذ شده است و در این راستا اقدامات بعدی بلافاصله انجام خواهد شد. در هفته گذشته جلساتی برگزار شد که در نهایت منجر به تصمیم‌گیری نهایی شد و از حالا به بعد اداره‌کل راه‌وشهرسازی استان و معاونت عمرانی استانداری مرکزی باید پیگیری کنند که فرایند تعیین تکلیف ادامه پروژه به سرعت انجام شود. از دادستان نیز می‌خواهیم کمک کند که مراحل تعیین تکلیف پروژه به سرعت انجام شود تا فصل کاری را از دست ندهیم.

استاندار مرکزی اظهار داشت: خوشبختانه تمامی زیرساخت‌های لازم اعم از پست گاز، برق، آب و شبکه فاضلاب در سایت پروژه 8112 واحدی اراک وجود دارد و از این جهت موقعیت پروژه مناسب است. باید زیرساخت‌های درونی پروژه اجرایی شود تا به مرور که فازها تکمیل می‌شوند، واحدها تحویل داده شوند. پیچیده بودن پروژه و نوع قراردادهای موجود و عدم پیگیری در 3 سال گذشته، پیش از دولت چهاردهم، باعث شده بود که این وضعیت ایجاد شود. تأمین آورده مشکل جدی برای مردم ایجاد کرد که البته شامل تمامی متقاضیان نیست. برای دهک‌های یک تا 4 تسهیلات دهک در نظر گرفته شده است و احتمالاً 6 دهک مابقی مشکلی در تأمین آورده نداشته باشند.

زندیه‌وکیلی تصریح کرد: پروژه‌های شهر مهاجران، کوی کوثر و 1300 واحدی شهید سلیمانی با اعتراضاتی از سوی متقاضیان همراه بود، اما اکثر مسائل حل‌وفصل شده است. با پیگیری وزارت راه‌وشهرسازی و نمایندگان مجلس در خصوص تأمین میلگرد، یک اقدام خاص برای پروژه مسکن ملی اراک صورت گرفت. در این راستا برای تأمین میلگرد تمهیدات ویژه در نظر گرفته شد که در مجموع به تسریع در روند پروژه کمک کرد. تأمین میلگرد و سیمان و دیگر تمیهدات کمک می‌کند که در بازه زمانی یک سال، روند اجرای پروژه شکل مطلوب‌تری پیدا کند و واحدها سریعتر به متقاضیان تحویل داده شود.

وی در واکنش به اعلام مشکل آب شهر جدید امیرکبیر در این جلسه از شورای مسکن و شهرسازی استان مرکزی و نداشتن آمار دقیق مسئولین استانی از این وضعیت، بیان داشت: در خصوص مسائل مطرح شده در خصوص تأمین آب‌آشامیدنی امیرکبیر، باید عنوان کرد که یک حلقه چاه حفر شده است و به واسطه آن بهره‌برداری آب تا 70 لیتر بر ثانیه وجود دارد. این مباحث که در این شهر مشکل آب وجود دارد، اشتباه است و مسئولین استانی باید اطلاعات خود را در این خصوص کامل کنند. پروژه‌های امیرکبیر و مهاجران فعال هستند و تنها برخی مسائل جزئی وجود دارد که اختصاص مقداری اعتبارات و کمک هزینه نقدی به این پروژه‌ها، مسائل را حل می‌کند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز