در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
اصلاح نژاد گوسفندان بومی در بخش رخ خراسان رضوی
رئیس مرکز جهاد کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه گفت: برای نخستین بار طرح اصلاح نژاد گوسفندان بومی با استفاده از ظرفیت نژاد خارجی در بخش جلگه رخ و روش های لقاح مصنوعی آغاز شده است.
سید محمد نجفی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا افزود: در مرحله نخست طرح ۲۵۰ راس گوسفند بومی با روش لاپاراسکوپی و استفاده از اسپرم نژاد خارجی رومانف تلقیح مصنوعی شدند و ۵۰۰ راس دیگر هم با استفاده از اسپرم خارجی برولا با روش سرویکال تلقیح مصنوعی شده اند که هم اکنون در مراحل اصلاح نژاد با حفظ ذخایر ژنتیکی گوسفند بومی در حال تثبیت ژن حامل صفت چند قلو زایی در گوسفندان بومی منطقه هستیم.
وی اهداف طرح را آمیخته گری و تولید ترکیب ژنتیکی جدید و دستیابی به صفت مطلوب گوسفندان نژاد افشاری و مغانی با رویکرد افزایش سرعت رشد، چند قلو زایی، کاهش چربی لاشه و بهبود کیفیت و توان تولید مثل بالا و افزایش بهره وری ذکر کرد.
نجفی اظهار کرد: هم اکنون تلاقی گیری از روش های اصلاح نژاد دام های بومی است و رومانف و برولا و...از نژادهای دنیاهستند که خصوصیات مناسبی از جمله ضریب تبدیل مطلوب، درصد دوقلو و چند قلوزایی بالا و با درصد کم چربی لاشه برای اجرای طرح های اصلاح نژاد دارند.
رئیس مرکز جهاد کشاورزی بخش جلگه رخ بیان کرد: حمایت از صنایع تولیدات دامی ، مراقبت از ذخایر ژنتیکی بومی با راندمان عالی و استفاده از ذخایر ژنتیکی سایر کشورها از طریق واردات و بومی سازی آن کار عملی و علمی است.
نجفی گفت: با اجرای این طرح، اصلاح نژاد گوسفند بومی، افزایش تعداد بره، تولید گوشت قرمز و در نهایت ارتقاء بهره وری در صنعت دامداری از دیگر اهداف طرح است.
بخش جلگه رخ یکی مناطق عمده دامپروری تربت حیدریه است که در این زمینه ۱۵۰ هزارراس دام سبک و ۵ هزار راس دام سنگین دارد و توسط ۵ هزار دامدار و بهره بردار روستایی پرورش داده می شود.