چگونه تعریق در تابستان را کاهش دهیم؟ راهکارهای تغذیهای و کاربردی مؤثر

با آمدن فصل تابستان و افزایش دمای هوا، بسیاری از مردم با مشکل تعریق بیش از حد مواجه میشوند که فراتر از یک پدیده فصلی است.
در حالی که عرق کردن برای تنظیم دمای بدن ضروری است، اما تعریق بیش از حد میتواند به مشکلی تبدیل شود که بر زندگی روزمره و سلامت روان تأثیر منفی میگذارد، به خصوص هنگامی که از زیر بغل، دستها و پاها فراتر رفته و به بقیه بدن گسترش یابد.
عرق کردن فقط به دمای بالا محدود نمیشود، بلکه با عوامل دیگری مانند استرس، سلامت روان، سطح فعالیت بدنی و حتی نوع غذا و نوشیدنی که آن را میخوریم، نیز مرتبط است.
چرا عرق میکنیم؟
انسانها با ۲ تا ۴ میلیون غده عرق متولد میشوند که تا دوران بلوغ کاملاً فعال میشوند. تعریق یک فرآیند طبیعی است که بدن برای تنظیم دمای خود، به ویژه در هنگام ورزش، استرس یا بیماری انجام میدهد.
وقتی دمای بدن بالا میرود اعصاب مربوطه، سیگنالهایی را به غدد عرق میفرستند تا عرق ترشح کنند که از سطح پوست تبخیر میشود و آن را خنک میکند. با این حال، تعریق بیش از حد میتواند از نظر جسمی و روانی فرساینده باشد و همچنین ممکن است باعث ایجاد احساس خجالت در اجتماع شود.
چگونه تعریق را کاهش دهیم؟
۱) آب بنوشید: پزشکان توصیه میکنند برای خنک نگه داشتن بدن، آب فراوان بنوشید، بنابراین همیشه یک بطری آب قابل پر کردن مجدد همراه خود داشته باشید.
میزان آبی که باید بنوشید به محیط، سلامت کلی و سطح ورزش شما بستگی دارد.
براساس اعلام آکادمیهای ملی علوم، مهندسی و پزشکی ایالات متحده، میزان توصیهشدهی مصرف مایعات روزانه برای بزرگسالانی که در آب و هوای معتدل زندگی میکنند، به شرح زیر است:
- حدود ۱۵.۵ لیوان (۳.۷ لیتر) مایعات در روز برای مردان.
- حدود ۱۱.۵ لیوان (۲.۷ لیتر) مایعات در روز برای زنان.
نوشیدنیهای کافئیندار و الکلی دستگاه عصبی بدن را تحریک کرده و ضربان قلب و فشار خون را به صورت موقت افزایش میدهند که این امر باعث افزایش دمای بدن و تعریق میشود.
۲) میوه و سبزیجات بخورید: خوردن موادغذایی سرشار از آب به هیدراته شدن بدن کمک میکند، مانند:
- میوهها: هندوانه، سیب، پرتقال، توت فرنگی، انگور، هلو.
- سبزیجات: خیار، کرفس، اسفناج، کاهو، بادمجان.
۳) غذاهای غنی از کلسیم: کلسیم به تنظیم دمای بدن کمک میکند و باعث کاهش تعریق میشود. توصیه میشود موارد زیر را بخورید:
- شیر کم چرب
- ماست
- پنیر تازه
۴) غذاهای غنی از فیبر:غذاهای زود هضم، بار حرارتی بدن را کاهش میدهند، مانند:
- جو دوسر
- برنج قهوهای
-نان سبوسدار
۵) غذاهای غنی از منیزیم: بدن به هنگام تعریق منیزیم از دست میدهد، بنابراین لازم است آن را با خوردن موارد زیر جبران کنید:
- بادام
- بادام هندی
- اسفناج
- شکلات تلخ
- تخمه کدو
- سویا
۶) روغن زیتون: روغن زیتون سرشار از آنتیاکسیدان است و به هضم غذا کمک میکند که این امر بار سیستم عصبی بدن را کاهش داده و تعریق را کاهش میدهد.
۷) پروتئین وی: حاوی اسیدهای آمینه مانند گلوتامین و تریپتوفان است که به آرامش سیستم عصبی بدن و تنظیم قند خون کمک میکند و استرس مرتبط با تعریق را کاهش میدهد.
۸) غذاهای سرشار از ویتامین ب: کمبود ویتامین ب تلاش بدن برای انجام وظایف خود را افزایش میدهد و منجر به تعریق بیش از حد میشود. منابع این ویتامین عبارتند از:
- ماهی سالمون
- تخم مرغ
- سبزیجات برگدار
- گوشت گاو
۹) موز: موز منبع غنی از پتاسیم و منیزیم است، دو الکترولیتی که به تعادل مایعات در بدن کمک میکنند و احتمال تعریق بیش از حد را کاهش میدهند.
۱۰) چای سبز: به آرامش اعصاب و بهبود عملکرد سیستم عصبی بدن کمک میکند و تعریق مرتبط با اضطراب یا استرس را کاهش میدهد.
راهکارهای غیرمتعارف برای کاهش تعریق
طبق گزارش هفتهنامهی پزشکی بریتانیا(بیامجی)، برخی روشهای جایگزین وجود دارند که در کاهش تعریق مؤثر بودهاند:
- طب سوزنی: مشخص شده است که این روش تعریق را در زنان یائسه کاهش میدهد.
- رفع موهای زائد: از بین بردن موهای زائد بدن با اصلاح یا لیزر، تجمع عرق را کاهش میدهد.
- استفاده از ضد تعریقها قبل از خواب: به مجاری عرق زمان کافی میدهد تا مسدود شوند و آنها را مؤثرتر میکند.
عرق کردن یک فرآیند طبیعی و ضروری است، اما در برخی موارد میتواند آزاردهنده یا شرمآور باشد.
با پیروی از یک رژیم غذایی متعادل، حفظ هیدراتاسیون مناسب بدن و اجرای برخی عادات ساده، میتوان تعریق را کاهش داد. با این حال، در موارد علائم بیش از حد یا پاتولوژیک، مشورت با یک متخصص برای تشخیص و درمان مناسب ضروری است.