یک فعال کارگری در گفتوگو با ایلنا:
صدور برخی بخشنامهها به اصل سهجانبهگرایی خدشه وارد میکند / میخواهند بدون در نظر گرفتن سلامت کارگران صورت مسئله را پاک کنند

کارگران برای اصلاح عناوین شغلی ناخواسته گرفتار بروکراسی هستند
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور و رئیس کانون شوراهای اسلامی کار استان مرکزی با ابراز ناخرسندی از این موضوع که برخی بخشنامهها روابط کارگری و کارفرمایی را دچار نقصان میکند، گفت: تعاملات در استان بین جامعه کارگری، کارفرمایی و دولت رضایتبخش است، اما گاهاً بخشنامههایی صادر میشود که رضایتمندی جامعه کارگری و کارفرمایی را کاهش میدهد و به اصل سهجانبهگرایی خدشه وارد میکند.
علی زند در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، افزود: بخشنامهایی که سازمان تأمین اجتماعی با عنوان اصلاح عناوین شغلی در مشاغل سخت و زیانآور صادر کرده و به بخشنامه 1777 معروف شده، مشکلات عدیدهای برای جامعه کارگری و کارفرما به وجود آورده است. اگر قرار است تسهیلگری صورت گیرد باید از کارفرما و کارگر حمایت شود. یکی از مواردی که باید حتماً سازمان تأمین اجتماعی، دولت، نمایندگان مجلس ورود کنند، ابطال یا تغییر این بخشنامه است.
وی به وضعیت شغلی کارگران به خصوص در واحدهای کوچک اشاره داشته و ادامه داد: فارغ از اینکه در واحدهای خصوصی یا کوچکتر، کارگری اشتغال دارد و در شرایط فعلی از یک سو قرارداد سالهای گذشته را به او ندادند و مستنداتی در دست ندارد که بتواند اثبات کند شغلی که در آن اشتغال داشته سخت و زیانآور بوده است و از سوی دیگر کارفرما هم در لیست بیمه عناوین شغلی کارگر را صحیح وارد نکرده است. با این تفاسیر کارگر در این خطای کارفرما دخیل نبوده است.
کارگران برای اصلاح عناوین شغلی ناخواسته گرفتار بروکراسی هستند
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور و رئیس کانون شوراهای اسلامی کار استان مرکزی به ماده 39 تأمین اجتماعی و کارکرد آن در مناسبات بین کارگر و کارفرما اشاره کرده و اظهار داشت: سازمان تأمین اجتماعی از کارفرما بابت این موضوع مبالغی را دریافت میکند، اما مطابق با ماده 39 تأمین اجتماعی مخاطب اصلی آن سازمان تأمین اجتماعی است. اگر کارفرما به تعهد خود عمل نکرد، رافع مسئولیت و تعهدات سازمان تأمین اجتماعی در مقابل بیمهشده نخواهد بود.
زند تصریح کرد: سئوال اینجاست که اگر کارفرما عنوان شغلی را در لیست بیمه اشتباه نوشته باشد و بابت اصلاح عناوین شغلی به سازمان تأمین اجتماعی بدهکار است، چرا باید کارگر را معطل کرد تا بازنشستگی وی به تعویق بیفتد؟! امروز کارگران برای اصلاح عناوین شغلی مشکل دارند و ناخواسته گرفتار بروکراسی و اختلاف کارفرما و سازمان تأمین اجتماعی هستند. در این شرایط کارگر بهای موضوعی را میدهد که اصلاً هیچ دخالتی در آن نداشته است.
وی بیان داشت: معتقد هستیم به محض اینکه اثبات شد موقعیت شغلی کارگر سخت و زیانآور است، حتی اگر عناوین شغلی وی مشکل داشته باشد، باید کارگر بازنشسته شود و سازمان تأمین اجتماعی و کارفرما بر اساس ماده 39 عمل کند. هر چند اعتقاد داریم که این مبالغی که گرفته میشود از 2 جهت باید روشن شود. به این معنا که اگر مبالغی پرداخت میشود بر روی حقوق بازنشستگی کارگر چه تأثیری دارد؟! 200 میلیون تومان، 300 میلیون تومان، 500 میلیون تومان به صورت متغیر از کارفرما بابت عناوین شغلی اخذ میشود، باید مشخص شود یک درصد، یکدهم درصد، در حقیقت چه میزان در حقوق بازنشستگی کارگر تأثیر دارد یا ندارد؟!
مخالفت با تغییر مکان دبیرخانه مشاغل سخت و زیانآور
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور و رئیس کانون شوراهای اسلامی کار استان مرکزی با اشاره به موضوع تغییر مکان دبیرخانه مشاغل سخت و زیانآور و دلایل مخالفت با این تغییرات اشاره داشته و تأکید کرد: خوشبختانه از آنجایی که دولت به اصل سهجانبهگرایی اعتقاد دارد، با تغییر دبیرخانه هیئت یا کمیتههای مشاغل سخت و زیانآور از مجموعه تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مجموعه تأمین اجتماعی به 2 دلیل مخالف هستیم.
زند ابراز داشت: نخستین مخالفت به دلیل بحث حضور تخصصی بازرس کار در بررسی مشاغل سخت و زیانآور است که عملاً با انتقال دبیرخانه از اداره تخصصی به سازمان غیرتخصصی منطقی نیست. چگونگی و انجام کار و تعریف کار مربوط به حوزه روابط کار است و سازمان تأمین اجتماعی صرفاً با توجه به نوع مأموریت یک نهاد بیمهای است که امانتدار منابعی است که بیمهشدگان به آن پرداخت میکنند. بر این اساس دبیرخانه باید در مجموعه تعاون، کار و رفاه باشد. محول کردن تکالیف و وظایف روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به سازمان تأمین اجتماعی خلط وظایف بوده و در عمل حلال مشکلات نخواهد بود.
وی اضافه کرد: دومین مخالفت این است که سازمان تأمین اجتماعی به علت ناترازی سیاستهای خود و همچنین ارتباطگیری بخشی از این سازمان با اتاق بازرگانی و شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، بدون در نظر گرفتن سلامت کارگران سختگیریهای خود را افزایش میدهد. در اصلاحیه آقایان در آییننامه مشاغل سخت و زیانآور سلامت کارگر نادیده گرفته شده است. اگر میخواهید مشاغل سخت و زیانآور را حذف کنید، ابتدا بسترسازی کنید و آلایندگی را از بین ببرید، سپس اقدام به حذف آن کنید.
میخواهند بدون در نظر گرفتن سلامت کارگران صورت مسئله را پاک کنند
عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور و رئیس کانون شوراهای اسلامی کار استان مرکزی در این رابطه گفت: اینکه در گذشته کارگر در معرض دود و دم بوده و ریه و چشم و گوش و برخی دیگر اعضاء بدن وی دچار آسیب شده و حالا بخواهیم این ضریب را از بین ببریم و حذف کنیم، عادلانه عمل نکردهایم. بر این اساس انتظار میرود، ابتدا بسترسازی شود. سال 1383 عنوان کردند ظرف مدت 2 سال یعنی تا سال 1385 رفع آلایندگی صورت گیرد که این اتفاق رخ ندارد. بر این اساس ترک فعل صورت گرفته و امروز میخواهند بدون در نظر گرفتن سلامت کارگران، صورت مسئله را پاک کنند. رئیسجمهور برخاسته از حوزه سلامت است و قاعدتاً نگارش یا اصلاح آییننامه باید با اولویت حفظ سلامت کارگران باشد.