مدیرکل میراث فرهنگی فارس در گفت و گو با ایلنا:
حفاظت از آثار باستانی اولویت اصلی است/هیچ اثر باستانی در محوطه حافظیه کشف نشده است

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس، گفت: حفاظت از آثار باستانی اولویت اصلی این ادارهکل است و با نظارت دقیق بر پروژههای عمرانی و کاوشهای علمی، آثار کشفشده در آباده، ارسنجان، بیضا و شیراز در حال مطالعه و صیانت هستند.
به گزارش ایلنا، محمد ثابت اقلیدی امروز ۱۰ اردیبهشت در حاشیه نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۵ تهران به کشف اخیر کتیبه ساسانی در کوه خواجه عکاشه آباده اشاره کرد و گفت: این کتیبه به خط پهلوی ساسانی، مربوط به اواخر دوره ساسانی و حدود ۱۴۰۰ تا ۱۶۰۰ سال پیش است.
وی افزود: خوانش اولیه نشان میدهد این سنگ مزار وجود گودمانی در این منطقه را توصیف میکند و مطالعات دقیقتر برای کسب اطلاعات بیشتر آغاز شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس درباره سایر کشفیات اظهار داشت: در ارسنجان، هنگام نصب تیر برق، خمرهای ساسانی کشف شد که با رعایت ضوابط میراث فرهنگی، توسط یگان حفاظت و معاونت میراث به مجموعه جهانی تخت جمشید منتقل شده و مطالعات آن ادامه دارد.
ثابت اقلیدی افزود: در بیضا اخیرا خمره ای ۲۰۰ ساله شناسایی شده که در محل نگهداری میشود ؛ برنامه هفتم توسعه ما را مکلف کرده هر شهر یک موزه داشته باشد و بیضا بهعنوان قطب تمدنی در اولویت است.
مدیرکل میراث فرهنگی به کاوشهای باستانی در محوطه حرم شاهچراغ(ع) اشاره کرد و گفت: با همکاری شهرداری شیراز، کاوشهای باستانشناسی در این منطقه در جریان است و یافتهها پس از مطالعات علمی منتشر خواهد شد.
وی تأکید کرد: محوطه حافظیه تحت نظارت مستقیم میراث فرهنگی و پژوهشگاه کشور است.
ثابت اقلیدی درباره پروژه متروی شیراز خاطرنشان کرد: شهرداری مکلف است پیش از هر عملیات عمرانی، با میراث فرهنگی هماهنگ کرده و مجوز دریافت کند.در صورت برخورد با آثار باستانی، عملیات متوقف میشود تا بررسیهای لازم انجام گیرد. وی گفت: در تونل متروی حافظیه تاکنون به آثار تاریخی برخورد نکردهایم، اما نظارت دقیق ادامه دارد و از تجهیزات پیشرفته برای کاهش لرزشها استفاده شده است.
وی با بیان اینکه خاک بکر حافظیه در عمق حدود ۷ متری است، گفت: گودبرداریها نشان میدهد پس از این عمق، اثری تاریخی وجود ندارد. دستگاه حفاری مترو (TBM) با رعایت ضوابط میراث فرهنگی عمل میکند و در صورت نیاز، عملیات متوقف میشود.
وی یادآور شد: در محدوده حرم شاهچراغ(ع)، آثاری از بناهای شهری کشف شده و در عمق ۵ تا ۷ متری آرامستانی هخامنشی شناسایی شده که تحت مطالعه است.مترو دسترسی به این مراکز را تسهیل میکند، اما باید با حفظ میراث فرهنگی اجرا شود. در حافظیه از ابزارهایی برای کاهش لرزشها استفاده شده و تجهیزات نصبشده باید تأییدیه میراث فرهنگی دریافت کنند.
ثابت اقلیدی با اشاره به اهمیت دسترسی به مراکز تاریخی، اظهار داشت: فارس در نوروز ۱۴۰۴ با ۵۲۰ هزار بازدیدکننده از تخت جمشید، رتبه اول کشور را کسب کرد.
وی در پایان از همکاری شهرداری، پژوهشگاه میراث فرهنگی و دستگاههای اجرایی قدردانی کرد و گفت: رسالت ما حفاظت از میراث فرهنگی است و با اعمال نظارت و قانون، این آثار برای نسلهای آینده حفظ خواهند شد.