خبرگزاری کار ایران

تأکید وزیر میراث‌فرهنگی بر احیای دیوار تاریخی تمیشه در کردکوی/ ضرورت تبدیل محوطه باستانی به سایت‌موزه ملی

تأکید وزیر میراث‌فرهنگی بر احیای دیوار تاریخی تمیشه در کردکوی/ ضرورت تبدیل محوطه باستانی به سایت‌موزه ملی

در جریان بازدید وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی از دیوار تاریخی تمیشه و محوطه باستانی شهر کهن تمیشه در شهرستان کردکوی، بر احیای جامع این مجموعه ارزشمند، مستندسازی نقش آن در ساختار دفاعی تمدن ایران‌زمین و تبدیل آن به سایت‌موزه‌ای ملی با رویکرد گردشگری تأکید شد.

به گزارش ایلنا،  به نقل از روابط عمومی وزارت میراث‌فرهنگی، سیدرضا صالحی‌امیری وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی روز پنجشنبه ۱۹ تیرماه ۱۴۰۴ در ادامه سفر به استان گلستان، با همراهی جمعی از مسئولان استانی و محلی از دیوار تاریخی تمیشه، کوره آجرپزی و محوطه باستانی شهر تمیشه در شهرستان کردکوی بازدید کرد.

در این بازدید علی‌اصغر طهماسبی استاندار گلستان، عبدالجلال ایری نماینده مردم کردکوی، بندرگز، بندرترکمن و گمیشان در مجلس شورای اسلامی، شهربانو برهانی فرماندار کردکوی، فریدون فعالی مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان و جمعی از مدیران استانی و شهرستانی، وزیر را همراهی کردند.

شهر تاریخی تمیشه که در نزدیکی روستای سرکلاته خراب‌شهر واقع شده، یکی از کهن‌ترین شهرهای خطه تاریخی تبرستان به‌شمار می‌رود. بقایای این شهر شامل دیوار دفاعی، قلعه، محوطه‌های معماری و آثار صنعتی از جمله کوره آجرپزی است.

دیوار تمیشه که متعلق به دوره ساسانیان است، در تاریخ ۲۳ بهمن ۱۳۸۰ با شماره ۴۷۵۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و با طولی بالغ بر ۱۳ کیلومتر، از دامنه‌های شمالی البرز شرقی آغاز می‌شود و یکی از شاخص‌ترین نمونه‌های معماری نظامی ایران باستان به شمار می‌آید.

وزیر میراث‌فرهنگی در این بازدید با تأکید بر اهمیت تاریخی و تمدنی این سازه منحصربه‌فرد، خواستار برنامه‌ریزی برای احیا، حفاظت و مستندسازی نقش راهبردی دیوار تمیشه در معماری دفاعی ایران باستان شد.

در ادامه این بازدید، عبدالجلال ایری نماینده مردم منطقه در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر لزوم نگاه کل‌نگر به میراث معماری نظامی ایران اظهار کرد: دیوار تمیشه و دیوار بزرگ گرگان باید به‌عنوان اجزای یک ساختار دفاعی یکپارچه، در پرونده ثبت جهانی دیده شوند. این مهم نیازمند کاوش‌های باستان‌شناسی گسترده، مستندسازی علمی و مشارکت نهادهای پژوهشی است.

او با اشاره به نقش مردم در صیانت از میراث فرهنگی افزود: تا زمانی که جوامع محلی درک نکنند که این آثار بخشی از هویت تاریخی و سرمایه ملی‌شان است، حفاظت پایدار امکان‌پذیر نخواهد بود.

شهربانو برهانی فرماندار کردکوی نیز با اشاره به ظرفیت‌های کم‌نظیر تاریخی و طبیعی شهرستان گفت: کردکوی با برخورداری از ۱۲۰ اثر تاریخی شناسایی‌شده، از جمله دیوار تمیشه، واجد شرایط تبدیل شدن به قطب گردشگری فرهنگی و طبیعی شمال کشور است. احیای این محوطه تاریخی می‌تواند موتور محرک توسعه اقتصادی، اشتغال‌زایی و ارتقاء کیفیت زندگی در منطقه باشد.

در همین راستا، فریدون فعالی مدیرکل میراث‌فرهنگی استان گلستان، با اشاره به ضرورت بهره‌برداری فرهنگی از این اثر، اعلام کرد: محوطه تاریخی تمیشه باید به یک سایت‌موزه تخصصی تبدیل شود تا امکان بازدید، روایت تاریخی و جلب مشارکت عمومی فراهم شود. دیوار، قلعه، کوره آجرپزی و سایر اجزای این مجموعه می‌توانند در قالب یک پکیج فرهنگی‌ـ‌گردشگری به جاذبه‌ای ملی و بین‌المللی تبدیل شوند.

وی تأکید کرد: دیوار تمیشه در امتداد دیوار بزرگ گرگان، بخشی از یکی از کهن‌ترین و منسجم‌ترین ساختارهای دفاعی در جهان باستان است که ظرفیت مستندسازی در سطح جهانی و ثبت در یونسکو را داراست.

 

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز