در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
تشریح چگونگی شکل گیری شبکه ملی «ایران یاران جوان» در دوران جنگ تحمیلی ۱۲ روزه

سرپرست اداره کل مشارکت اجتماعی وزارت ورزش و جوانان چگونگی شکل گیری ایده شبکه ملی ایران یاران جوان را تشریح کرد.
خاطره کلیبری، سرپرست اداره کل مشارکت اجتماعی وزارت ورزش و جوانان درباره شکلگیری ایده شبکه ایران یاران جوان توضیح داد: ایده ایران یاران جوان توسط آقای دکتر رحیمی (معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان) طرح شد. روز اول یا دوم جنگ به من زنگ زدند که ما این ایده را داریم و میخواهیم آن را انجام بدهیم. ما برای این ایده برنامهریزی کردیم. چون بحث شبکهسازی و ایجاد یک ساختار جدید بود، اول یک چارچوب کلی برای آن ترسیم کردیم. با توجه به شرایط حساس جنگی و اینکه نیاز بود این ساختار در استانها شکل بگیرد، ما زمانی برای فراخوان و سیر روال اداری نداشتیم.
وی ادامه داد: از طرفی، از آنجا که از آقای وزیر دستور گرفته بودند که بهصورت خارج از شمول، از اعتبارات استانها برای هزینههای آتی این برنامه استفاده شود، برای همین از سمنهایی که قبلاً اعتبار مختصری در استانها داشتند، معرفی کردند. از هر استان یک نفر، یعنی ۳۱ نفر دبیر معرفی کردند.
وی ادامه داد: با وجود اینکه در ابتدا اینترنت مشکل داشت و بعدها اینترنت داخلی شد، از طریق فضای مجازی ۳۱ استان را فعال کردیم. استانها بلافاصله با شیوهنامه اولیه که ما فرستادیم و دستورعمل اولیه که توسط دکتر رحیمی ارسال شد، شورای مرکزی را شکل دادند. بلافاصله کمیتهبندی کردیم و هر استان ۱۱ کمیته شد. انصافاً استانها پای کار بودند.
کلیبری درباره وضعیت فعلی شبکه افزود: آن شبی که آتشبس اعلام شد، قرار بود وارد سامانه شویم. ما این کار را متوقف نکردیم. با وجود اینکه ما ساختار اولیه را شکل داده بودیم و شورای مرکزی و کمیتههایشان در استانها جلسات اولیه را شکل داده بودند و کارها شروع شده بود، آتشبس تأخیر و تأثیری در برنامه ما به وجود نیاورد. به خاطر اینکه ما این برنامه را بلندمدت دیدیم. به این طریق که ما به اعضای این شبکه هم اطلاعات و آموزشهای لازم را بدهیم تا اطلاعات و آموزشهای پیشینی را داشته باشند که در موارد بحرانی چه کار باید کنند، هم حین بحران آمادگی داشته باشند، هم بعد از بحران مداخلات اجتماعی و یا حمایتهایی که قرار است در جامعه داشته باشند را انجام دهند.
وی ادامه داد: ما سامانه جوان پلاس به آدرسjavanplus.ir را دوباره فعال کردیم و از ظرفیت اینترنت داخلی استفاده شد و در استانها بهصورت فعال داوطلبان ما ثبتنام کردند. ما به دو صورت این را داشتیم؛ هم داوطلبانی که آماده خدمت و کمکرسانی بودند، هم افرادی که نیازمند خدمت بودند، یعنی یک نیازی داشتند. تعداد آقایانی که تا این لحظه ثبتنام شدهاند، ۱۲۱۵ نفر است. تعداد بانوان ۱۰۳۸ نفر است. تعداد کل داوطلبان ما ۲۱۶۰ نفر است. به اضافه اینکه آنهایی که برای یاری اعلام نیاز کردند که ما نیاز به خدمترسانی این تیم داریم، فعلاً ۹۳ نفر هستند. تعداد مردانی که اعلام کردند به یاری نیاز دارند، ۵۵ نفر و تعداد زنان هم ۳۸ نفر است.
سرپرست اداره کل مشارکت اجتماعی درباره شیوه احراز هویت داوطلبان و تعداد داوطلبان در استانها گفت: افراد با کد ملی و شماره تلفن احراز هویت میشوند و بلافاصله برایشان پیامک میرود. یعنی ما برای این ۲۱۶۰ نفر پیامک فرستادیم. استانی که از روز اول فعال بود و همیشه در صدر جدول بوده، چهارمحال و بختیاری با ۴۷۰ نفر داوطلب و استان ایلام با ۱۷۴ نفر و کرمانشاه با ۱۶۴ نفر، سه رتبه اول ما هستند. تقریباً همه استانهای ما به جز سه استان زیر ۲۰ نفر هستند.
کلیبری با توجه به ضرورت تداوم و گسترش این طرح افزود: برنامهای که ما برای این موضوع مدنظر قرار داریم و درباره آن با دکتر رحیمی نیز صحبت کردیم، این است که برای این داوطلبان آموزشهای خاصی ترتیب بدهیم که شیوهنامهاش آماده است. ولی با توجه به شرایط خاصی که حاکم بود و اینکه جامعه ایران همیشه جامعه اکتیو و آماده کار خیر و کمکرسانی است، این پتانسیل بسیار زیبا و ارزشمند از طرف جوانان ایجاد شد و ما میخواهیم این ظرفیت خوب را حفظ کنیم.
وی درباره برگزاری برنامههای آموزشی برای داوطلبان گفت: تعداد در طول یک هفته به بالای ۲۰۰۰ نفر رسیده است. این تعداد اگر دو برابر باشد، ما برنامههای آموزشی را شروع میکنیم. ما یک برنامه در دست تدوین داریم. سرفصلهایی مانند مدیریت بحران و بحث پدافند غیرعامل و چنین بحثهایی را مدنظر قرار دادیم که حتماً آموزشهایی به جوانان داده شود. بعد از عادی شدن شرایط، اینها میتوانند در بحث فعالیتهای عمومی، خیریه، خدمات اجتماعی، مدرسهسازی و سایر کارها فعالیت کنند.
سرپرست اداره کل مشارکت اجتماعی درباره وضعیت فعلی برنامههای سازمان افزود: ما شبکههای تخصصی حوزه مشارکتهای اجتماعی را داریم که قرار است انتخاباتش را برگزار کنیم. انتخابات ۱۴ شبکه را خواهیم داشت. مجلس جوانان همچنان در دستور کار ما قرار دارد و در وزارتخانه تطبیق حقوقی میشود و همه این کارها را انجام میدهیم.
کلیبری با تأکید بر ظرفیتهای طرح و اهمیت استقبال و مشارکت مردم گفت: این شبکه به سمنها اختصاص ندارد. یعنی همه جوانان و داوطلبان میتوانند در این حوزه فعال باشند. این پویش و شبکه پتانسیل بالایی دارد. پوسترهای ما به تعداد بسیار بالایی پخش شد. خود من تصورش را نمیکردم که جامعه دانشگاهی و پزشکی وارد شوند و از این پویش حمایت کنند. بحث دیگری که برای من بسیار جالب بود، اینکه ما فعلاً بالای ده هزار نفر بازدید از این صفحه ثبتنام داریم. این نشان میدهد این ظرفیت بالایی دارد. برنامه داریم از پتانسیل ایجاد شده به نفع کشورمان و مردممان استفاده کنیم.