منبع تغذیه چیست و چه کاربردی دارد؟

وقتی از منبع تغذیه سخن میگوییم منظور منابع تغذیه AC/DC هستند که امروزه شاهد وجود آنها در تمامی صنعتها و مصارف اداری و خانگی هستیم. معمولاً وظیفه اصلی پاور ساپلای AC/DC تبدیل جریان متناوب (AC) به جریان مستقیم ثابت (DC) است.
البته با توجه به کارایی و موارد استفاده توپولوژی پیچیده ساختار ان، شاهد انواع متفاوتی از منبع تغذیه یا مبدلهای توان یا برق هستیم؛ بنابراین با ما همراه باشید تا با اساس کار، انواع، کاربرد، برندهای پیشرو (مانند منبع تغذیه امبرون) و مزایا و معایب هرکدام آشنا شویم.
برای خریداری این محصول میتوانید به وبسایت پارس کنترل مراجعه بفرمایید.
منبع تغذیه چیست
طبق تعریف، منبع تغذیه دستگاهی است که خروجی را از یک خط برق ac به یک خروجی dc ثابت یا چند خروجی تبدیل میکند. ولتاژ ac ابتدا یکسو میشود تا یک جریان مستقیم تپنده ایجاد کند و سپس فیلتر میشود تا ولتاژی صاف ایجاد کند.
کاربرد منبع تغذیه چیست
از مبدل برای تأمین برق پایدار استفاده میشود. این دستگاه بدون اینکه نویز حاصل از برق بهدستآمده از پریز برق را شامل شود، برق را به ولتاژ و فرکانس موردنیاز تبدیل و تأمین میکند، . منابع تغذیه بر اساس برنامههای کاربردی برای محدودههای ولتاژ DC، AC و خروجی موجود طبقهبندی میشوند.
راهنمای خرید بهترین منبع تغذیه صنعتی
هنگام خرید منبع تغذیه باید به مواردی که نام می بریم توجه داشته باشید تا بتوانید بهترین انتخاب را انجام دهید:
ولتاژ خروجی که به آن نیاز داریم چه مقدار باید باشد؟
چه میزان بار می خواهیم به منبع تغذیه متصل شود؟ (میزان آمپر بار را باید محاسبه کنیم)
باری که قرار است به منبع تغذیه وصل کنیم چه نوع باری است؟
آیا لازم است که هنگام خطا در سیستم و از بین رفتن منبع تغذیه، منبع تغذیه ی دیگری به عنوان پشتیبان داشته باشیم؟
آیا کارکرد منبع تغذیه باید به روش کنترل از راه دور مورد بررسی قرار گیرد؟
منابع تغذیه از جمله تجهزات مهم و کاربردی هستند که هنگام استفاده از وسایلی که با برق سرو کار دارند استفاده می شود و باتوجه به کاربردشان انواع مختلفی دارند. در این متن در مورد منبع تغذیه صنعتی، مزایا و کاربرد های آن مطالبی گفته شد. در آخر به نکاتی که هنگام خرید منبع تغذیه باید مورد توجه قرار گیرد پرداختیم تا از طریق آن بتوانیم بهترین خرید را داشته باشیم.
منبع تغذیه متغیر AC
ولتاژهای مختلف AC با استفاده از ترانسفورماتور ایجاد می شود. ترانسفورماتور ممکن است دارای سیم پیچ یا شیپور خاموشی متعدد باشد، در این حالت دستگاه از کلیدها برای انتخاب سطوح مختلف ولتاژ استفاده می کند. متناوبا، یک ترانسفورماتور متغیر (ترانسفورماتور قابل تنظیم) می تواند برای تغییر مداوم ولتاژها استفاده شود. برخی از منابع متغیر AC دارای متر برای نظارت بر ولتاژ، جریان و یا قدرت هستند.
منبع تغذیه خطی بدون قاعده
منبع تغذیه غیرقابل تنظیم شامل ترانسفورماتور گام به گام، یکسو کننده، خازن فیلتر و یک مقاومت در برابر خونریزی است. این نوع منبع تغذیه، به دلیل سادگی، کم هزینه ترین و قابل اطمینان ترین برای نیازهای کم مصرف است. عیب اصلی این است که ولتاژ خروجی ثابت نیست. با ولتاژ ورودی و جریان بار متفاوت است و موج برای کاربردهای الکترونیکی مناسب نیست. با تغییر خازن فیلتر به فیلتر LC (سلف-خازن) می توان امواج را کاهش داد، اما هزینه آن بیشتر می شود.
منبع تغذیه قابل برنامه ریزی
این نوع منبع تغذیه امکان کنترل از راه دور را از طریق ورودی آنالوگ و رابط های دیجیتالی مانند GPIB یا RS232 می دهد. ویژگی های کنترل شده این منبع شامل جریان، ولتاژ و فرکانس است. این نوع منابع در طیف گسترده ای از کاربردها مانند ساخت نیمه هادی ها، ژنراتورهای اشعه ایکس، نظارت بر رشد بلورها، آزمایش دستگاه های خودکار استفاده می شود.
به طور کلی، این نوع منابع تغذیه از یک میکرو رایانه ضروری برای کنترل و همچنین نظارت بر عملکرد منبع تغذیه استفاده می کنند. منبع تغذیه ارائه شده با رابط رایانه از پروتکل های ارتباطی استاندارد (یا) اختصاصی و زبان کنترل دستگاه مانند SCPI (دستورات استاندارد-برای ابزارهای قابل برنامه ریزی) استفاده می کند.
منبع تغذیه کامپیوتر
واحد منبع تغذیه در کامپیوتر قسمتی از سخت افزاری است که برای تغییر توان تامین شده از پریز به توان قابل استفاده برای قسمت های مختلف رایانه استفاده می شود. جریان متناوب را به جریان مستقیم تبدیل می کند.
همچنین از طریق کنترل ولتاژ، گرمای بیش از حد را کنترل می کند، که ممکن است به صورت دستی یا خودکار بر اساس منبع تغذیه تغییر کند. PSU یا واحد منبع تغذیه همچنین به عنوان مبدل برق یا پاور نامیده می شود.
در رایانه، اجزای داخلی مانند قاب، مادربردها و منبع تغذیه همه در پیکربندی های مختلف موجود هستند، اندازه هایی که به عنوان فاکتور فرم شناخته می شوند. همه این سه مولفه باید با هم هماهنگ باشند تا با هم کار کنند.
منبع تغذیه خطی تنظیم شده
منبع تغذیه خطی تنظیم شده همان منبع تغذیه خطی نامنظم است با این تفاوت که به جای مقاومت جریان خون از تنظیم کننده ۳ ترمینال استفاده می شود. هدف اصلی این منبع تأمین سطح مورد نیاز قدرت DC برای بار است. منبع تغذیه DC از منبع AC به عنوان ورودی استفاده می کند. کاربردهای مختلف به سطوح متفاوتی از ولتاژهای ویژگی نیاز دارند، اما امروزه منبع تغذیه DC ولتاژ خروجی دقیقی را ارائه می دهد. و این ولتاژ توسط یک مدار الکترونیکی تنظیم می شود به طوری که یک ولتاژ خروجی ثابت را در طیف وسیعی از بارهای خروجی فراهم می کند.
منبع تغذیه حالت سوئیچینگ
ولتاژ AC با یک ترانزیستور سری و تنظیم کننده به یک ولتاژ DC غیرقابل تنظیم تصحیح می شود. این DC به یک ولتاژ فرکانس بالا ثابت وصل می شود که باعث می شود اندازه ترانسفورماتور به طور چشمگیری کاهش یابد و منبع تغذیه بسیار کوچکتری را امکان پذیر می کند. معایب این نوع منبع تغذیه این است که همه ترانسفورماتورها باید به صورت سفارشی ساخته شوند و پیچیدگی منبع تغذیه خود را به تولید کم یا برنامه های اقتصادی کم مصرف وام نمی دهد.
منبع تغذیه بدون وقفه (UPS)
UPS یک منبع تغذیه پشتیبان است که در صورت قطع برق یا نوسانات، زمان کافی برای خاموش شدن منظم سیستم یا راه اندازی ژنراتور آماده به کار فراهم می کند. UPS معمولاً شامل یک بانک باتری های قابل شارژ و مدارهای حسگر و تهویه قدرت است.
منبع تغذیه نامتناوب
منبع تغذیه DC منبع تغذیه DC است که ولتاژ DC ثابت را برای بار خود فراهم می کند. بر اساس برنامه آن، منبع تغذیه DC ممکن است از منبع DC یا از منبع تغذیه AC مانند منبع تغذیه کنترل شود.