برابری ریال و ارزهای خارجی به معضل انتخابات آینده ایران بدل خواهد شد
روز دوشنبه ارزش ریال در برابری با دلار پایین آمد و این نگرانیهایی را درباره توانایی این کشور در جلب سرمایههای خارجی بعد از روی کار آمدن ترامپ ایجاد کرد.
به گزارش ایلنا به نقل از «رویترز» روز دوشنبه ارزش ریال در برابر د لار سقوط کرد و همین مساله به معضلی برای جلب سرمایه های خارجی در این کشور تبدیل شده است. نرخ ریال در بازار آزاد با ارزش ۴۱۵۰۰ مبادله میشود و روز یکشنبه به ۴۱۲۵۰ رسید در حالی که در اواسط سپتامبر ۳۵۵۷۰ بوده است. قبل از این ماه ارزش دولار نزدیک به ۴۰۰۰۰ ریال بود.
اقتصاددانها گفتهاند که دلایل متعددی برای این مساله وجود دارد که از جمله این دلایل میتواند به قدرت دلار دربرابر دیگر واحدهای پولی در چند هفته اخیر اشاره کرد. تضعیف ارزش پول ایران در آستانه ریاست جمهوری این کشور نیز یکی از این دلایل است.
آنها میگویند نتایج انتخابات آمریکا نیز یکی از فاکتورهای موثر بر پایین آمدن ارزش پول ملی ایران است.
توافق هستهای، تهران را برای جلب میلیاردها دلار سرمایه خارجی برای کمک به مدرن کردن اقتصادش مشتاقتر کرد. با این حال جریان سرمایههای خارجی به ایران کمتر از حد انتظار ایران بوده است و بخشی از آن به دلیل عدم رغبت بانکهای بزرگ بین المللی برای ورود به بازار ایران است.
بسیاری از تحلیل گران معتقدند واشنگتن در لغو توافق هستهای تجدید نظر خواهد کرد اما شاید برخی از تحریمهای باقی مانده علیه ایران را تقویت کند. با همه این احوال همین بیاعتمادیها به تصممیات آینده آمریکا تمایل کمپانیها به ورود به بازار ایران را کم کرده است.
بیژن بیدآباد اقتصاددان ایرانی در پاسخ به رویترز گفته سیل واحدهای پولی خارجی به ایران به اندازهای که این کشور با توافق هستهای انتظار آن را داشت نبوده است. همزمان نیز سیاستهای رشد اقتصادی در ایران توزیع پول را در کشور تسریع و تقویت کرد.
همین امر برابری ریال با ارز خارجی را به هم زده و نرخ تبدیل را افزایش داد.
مقامات ایرانی رابطه بین انتخابات آمریکا و کاهش ارزش ریال را انکار میکنند.
صمد کریمی رییس دپارتمان صادرات در بانک مرکزی درخواست بالای دلار در فصل سفرهای خارجی را دلیل عمده افزایش ارزش این واحد پولی خوانده است.
محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت نیز روز دوشنبه گفته است که سقوط ارزش ریال به دلیل مسائل روانشناختی بازار بوده و دولت امیدوار است که بتواند در روزهای آتی این سقوط را مهار کند.
با این وجود صرافیها در ایران به رویترز گفتهاند که تقاضای آنها برای دلار در هفتههای اخیر بالا نرفته است. مشکلات به وجود آمده برای ریال ممکن است دلایل عمیق تری داشته باشد.
اگر روند تضعیف ریال ادامه داشته باشد این مساله میتواند به یکی از معضلات اصلی سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده بدل شود. این مساله میتواند تمام دستاوردهای اقتصادی دوران روحانی را تحت الشعاع قرار دهد.
دولت روحانی بعد از سالها توانسته بود نرخ ارز را در کشور ثابت کند و نرخ تورم نیز از ۴۰٪ در دوران احمدینژاد به نرخ تک رقمی در دوران روحانی تبدیل شد.
در کنار نرخ مبادله ارز در بازار آزاد، ایران از نرخ دولتی نیز برای مبادلات دولتی استفاده میکند. افزایش فاصله بین نرخ آزاد و دولت مشکلاتی را برای سیستم بانکی ایران در بر داشت که همین مساله مسئولان بانکهای ایران را بر آن داشت که روز شنبه از برابری نرخ آزاد و دولتی ارز خبر بدهند.