خبرگزاری کار ایران

چیت‌چیان در یازدهمین همایش بین المللی انرژی:

پیشنهاد وزارت نیرو برای تشکیل بازار منطقه‌ای آب،‌ انرژی و محیط زیست/ اعلام 5 برنامه جهت کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای

وزیر نیرو گفت: کشور ما در همین مدت کوتاه از لغو تحریم‌ها ظرفیت صادرات نفت خام را به دو برابر ارتقا داده است. در عین حال باید گفت که ایران با داشتن ظرفیت صنعتی متنوع بویژه در زمینه الکتریک و فسیلی می‌تواند نقش قابل توجهی در منطقه ایفا کند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حمید چیت‌چیان وزیر نیرو در یازدهمین همایش بین‌المللی انرژی با بیان اینکه همایش امسال در شرایطی متفاوت از قبل برگزار می‌شود ، اظهار داشت: در حال حاضر کشور ما در آستانه تحول عظیم در بخش انرژی قرار دارد و دلایل آن این است که اولا همایش سال جاری بعد از برگزاری کاپ 21 که طی آن کشورهای جهان متعهد به کاهش قابل توجه در انتشار گازهای گلخانه‌ای شدند و همچنین با اجرای برجام تحریم‌ها برطرف شده و ایران به عنوان کشور مهم و تاثیرگذار در عرصه انرژی جهانی حضور یافته است.

وی تصریح کرد: یکی از دلایل برگزاری این هم‌اندیشی توجه به منابع محدود آسیب‌پذیر کره زمین و اجزای حیاتی آن از  جمله آب، خاک،‌ هوا و زیست بوم است که اکنون به دلیل مصرف بی‌رویه با خطر مواجه شده‌اند و اقدام فوری جهان را می‌طلبد.

چیت‌چیان ادامه داد: اتخاذ تصمیم آگاهانه به همراه تجربیات ما را قادر می‌کند که روند جاری را تغییر داده و آثار منفی کره زمین را کاهش دهیم.

وی خاطر نشان کرد: به اعتقاد بنده از طریق مشارکت منطقه‌ای و بین‌المللی و تغییر و بهینه‌سازی الگوی مصرف انرژی از رسیدن به نقطه بدون بازگشت اجتناب می‌شود.

وزیر نیرو ادامه داد: آرمان‌ها و دلایل فراوانی سبب می‌شود تا دست در دست یکدیگر در راستای حفاظت از سیاره و البته با مسئولیت‌های متفاوت اقدام کنیم و این اقدام با درک مسئولیت‌های متفاوت در زمینه مشکل فراروی بشری میسر می‌شود.

وی در ادامه پیشنهادهای خود را جهت عبور از شرایط کنونی ارائه کرد و اظهار داشت: تغییر اقلیم با انرژی متداول ارتباط دارد بطوری که در نشست کاری دستورالعملی جهت کاهش آلاینده‌ها و مصرف انرژی مورد توافق قرار گرفت و ابزار موردنیاز برای تامین منابع مالی و توسعه فناوری و ظرفیت‌سازی جهت کاهش انتشار و ارزیابی آسیب‌ها و همچنین شفافیت اقدامات مورد نیاز و تسهیل انطباق با تغییر اقلیم پیشنهاد شد.

وی تاکید کرد: لازم به ذکر است این تدابیر نباید به هوا و انرژی محدود شود بلکه منابع آب و خاک و زیست بوم نیز که در معرض آسیب قرار دارند باید مورد توجه قرار گیرند.

چیت‌چیان اظهار داشت: وزارت نیرو با اعتقاد به سازگاری محیط زیست و توسعه انرژی پاک و افزایش بهره‌وری در عرصه آب و برق و انرژی و با نگرش پیوند آب، انرژی، محیط زیست، مدیریت ریسک و حقوق اجتماعی، پایبندی به اصول توسعه پایدار برنامه‌ریزی داشته‌اند.

وی همچنین گفت: وزارت نیرو جهت اجرای ارکان مدیریت سبز و تلاش برای تثبیت گازهای گلخانه‌ای و کاهش آن توسعه پارک علم و فناوری و آموزش بنیادی را در دستور کار قرار دارد.

وی تصریح کرد: باتوجه به نشست پاریس به منظور همکاری با جامعه جهانی تلاش می‌کنیم که میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای بخش انرژی کشور به میزان 4 درصد با منابع داخلی و 8 درصد نیز با دریافت کمک‌های مالی و فناوری از جهان کاهش دهیم و این نیازمند فراهم شدن زیرساخت است تا اقدامات از سال 2020 میسر شود.

وی ادامه داد: در این تصمیم انگیزه برای حرکت به سمت پایداری وجود دارد البته باید گفت راهکارهای تک‌ بعدی نمی‌تواند پاسخگو باشد لذا آماده شروع همکاری و ارتباط با طرف‌های خارجی هستیم.

وی در ادامه ایجاد و تشکیل بازار منطقه‌ای پیوند آب، انرژی و محیط زیست را پیشنهاد کرد و گفت: البته با تحلیل اهداف و شاخص‌ها با رویکرد فعال رویه جدید قابل تحقق شناسایی و پیشنهاد می‌شود.

وزیر نیرو در ادامه یکی از موارد دستور کار وزارت نیرو جهت کاهش مصرف انرژی و همچنین کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و آلاینده‌ها را افزایش ظرفیت نیروگاه‌ها اعلام کرد و گفت: در حال حاضر ظرفیت تولید برق از مرز 74 هزار مگاوات فراتر رفته و طی 10 سال آینده بنا داریم که 47 تا 50 مگاوات نیز افزایش ظرفیت داشته باشیم که از این میزان 7 هزار و 500 مگاوات به تولید برق از منابع تجدیدپذیر اختصاص دارد و بیش از 7 هزار مگاوات از افزودن بخش بخار در نیروگاه‌های گازی حاصل می‌شود که نتیجه هر دو اقدام کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و آلاینده‌ها است.

وی ادامه داد: متجاوز از 50 درصد نیروگاه‌های کشور در حال حاضر توسط صنایع و پیمانکاران داخلی ساخته شده است. در سال جاری با شروع ساخت و اجرای 10 هزار مگاوات نیروگاه جدید فناوری ساخت توربین کلاس F به ایران منتقل می‌شود لذا راندمان نیروگاه‌های سیکل ترکیبی به 58 درصد می‌رسد که منجر به کاهش مصرف سوخت می‌شود.

وی تصریح کرد: تا 3 سال قبل 40 درصد مصرف سوخت نیروگاه‌های حرارتی به مازوت و گازوئیل اختصاص داشت اما از سال گذشته میزان مصرف گاز طبیعی به 81 درصد و سوخت مایع به کمتر از 20 درصد رسید و این روند ادامه می‌یابد و فقط سوخت مایع در شرایط خاص مصرف خواهد شد.

چیت‌چیان کاهش تلفات شبکه توزیع برق را از دیگر برنامه‌های دستور کار وزارت نیرو برشمرد و اظهار داشت: در کمتر از 2 سال میزان تلفات از 15 درصد به 11 درصد کاهش یافته است و بنا داریم که این رقم را به 8 درصد برسانیم.

وی همچنین به پیاده‌سازی زیرساخت‌های پیشرفته و هوشمندسازی شبکه جهت مدیریت مصرف انرژی اشاره و تصریح کرد: طی 5 سال آینده 5 میلیون از 33 میلیون مشترک به شبکه هوشمند تلفیق خواهند شد.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: ‌تمامی این اقدامات از طریق کاهش انرژی فسیلی و مدیریت مصرف تاثیر قابل توجهی در کاهش گازهای گلخانه‌ای و آلاینده‌ها خواهد داشت.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه شرایط جدید سیاسی و بین‌المللی کشور تاثیر زیادی در وضعیت انرژی کشور و بازارهای بین‌المللی دارد اظهار داشت: ایران کشوری است که بزرگترین منابع گاز طبیعی جهان و با احتساب مجموع ذخایر نفت و گاز، دارنده بزرگترین منابع انرژی فسیلی در جهان است.

وی در ادامه اظهار داشت: کشور ما در همین مدت کوتاه از لغو تحریم‌ها ظرفیت صادرات نفت خام را به دو برابر ارتقا داده است. در عین حال باید گفت که ایران با داشتن ظرفیت صنعتی متنوع بویژه در زمینه الکتریک و فسیلی می‌تواند نقش قابل توجهی در منطقه ایفا کند.

وی همچنین گفت: کشور ما با لحاظ منابع نیروی انسانی جزو 4 کشور اول دنیاست و همه اینها به اضافه دلایل یاد شده در فوق زمینه‌ای فراهم کرده که کشور علاوه بر ارتقای فناوری انرژی نقش مهمی در تامین انرژی و کمک به سایر کشورها جهت ساخت تجهیزات و خدمات فنی دارد.

وزیر نیرو در خاتمه ابراز امیدواری کرد که در برنامه‌ریزی آتی کشور با اقدامات و فعالیت‌هایی که در دست اجراست در مسیر توسعه پایدار قرار گیرد.

کد خبر : ۳۷۵۹۵۱