«ایلنا» از مرگ مادر و نوزاد پلدختری گزارش میدهد؛
از سهل انگاری تا معامله «جان»/ «اوضاع درمانی پلدختر در وضعیت اضطرار قرار دارد»

بازتاب مرگ مادر و نوزاد پلدختری بر اثر سهل انگاری و نبود پزشک سونوگرافی در بیمارستان امام خمینی این شهرستان موجی از نارضایتی های عمومی را در لرستان رقم زده است، فاجعه ای که با تشخیص اشتباه، سهل انگاری و نبود تجهیزات درمانی باعث شد تا آرزوهای یک مادر و نوزاد زیر خروارها خاک مدفون شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «خونریزی داخلی کرده بود و نمی دانست. درد امانش را بریده بود، دائم حالت تهوع داشت، دو بار آزمایش خونش را گرفتند، همانجا گفتند که یک واحد از خونش کم شده است. با این حال دکتر زنان و زایمان می گوید؛ مشکلی ندارد و دچار مسمومیت شده است.
ولی فاطمه ۳۲ ساله در سحرگاه ۲۶ اردیبهشت در بیمارستان خرم آباد جان باخت، نوزاد پسر هشت ماههاش هم به دلیل خونریزی زیاد مادر در شکمش خفه شده بود.
همسر این زن جوان که یک فرزند پسر ۸ ساله نیز دارد، حال روحی مناسبی ندارد تنها در یک جمله می گوید: «از سهلانگاریهای عوامل درمانی بیمارستان امام خمینی پلدختر شکایت می کنم».
تشخیص اشتباه
خواهر همسر این جانباخته که همراه بیمار بوده می گوید: «۲۵ اردیبهشت ساعت ۱۰ صبح وقتی همسر برادرم را به اورژانس رساندند، پزشک زنان تشخیص داد که «فاطمه» مسموم شده است، این پزشک به ما گفت نوزاد در شکم مادر مشکلی ندارد، صدای قلبش را چک کرد، حتی آزمایش هم گرفتند، گفتند مشکلی نیست و فقط مسمومیت است.»
پزشک داخلی نیامد!
خانم محمدی اظهار می کند: پزشک زنان بخاطر حالت تهوع و درد شکمی همسر برادرم گفت باید پزشک داخلی او را ببیند ، هر چه به پزشک داخلی زنگ زدند، نیامد، چون شیفت عصر بود. به همین دلیل به تماسهای کادر درمان که «بیمار بدحال داریم» توجهی نکرد.
سونوگرافی لازم است
او ادامه می دهد: پزشک داخلی بین ساعت پنج و شش بود که به بالین فاطمه آمد و گفت باید سونوگرافی شود. «بیمارستان پلدختر سونوگرافی ندارد و روز پنج شنبه و جمعه هم تمام مراکز سونوگرافی آزاد در شهر تعطیل اند»، در این گیر و دار حال همسر برادرم به هم خورد و به کما رفت، سریعاً او را به اتاق عمل بردند، دوباره فاطمه را احیاء کردند، ضریب هوشی اش روی ۳ بود، هنوز نبض داشت با این حال بصورت اورژانسی سزارینش کردند تا حداقل بچه را نجات دهند، اما بعد از اینکه شکم فاطمه را شکافتند با حجم زیاد لخته های خون و نوزادی که در خون مادر خود خفه شده بود، مواجه شدند.
با مسئولیت شخصی بیمارتان را ببرید
فاطمه به کما رفت و پس از آن به بخش ccu منتقل شد، «از مسئولین بیمارستان تقاضای آمبولانس کردیم تا او را به خرم آباد که تجهیزات درمانی کافی داشت، برسانیم. اما آنها به ما آمبولانس ندادند و گفتند وضعیت بیمار وخیم است اگر مسئولیتش را می پذیرید، می توانید با وسیله شخصی او را به خرم آباد منتقل کنید.»
پس از گذشت چندین ساعت با هماهنگی بین خودشان و دانشگاه علوم پزشکی سرانجام ۲۶ اردیبهشت همسر برادرم با بالگرد هوایی به بیمارستان خرم آباد اعزام شد اما به دلیل خونریزی زیاد و نرسیدن خون به قلبش جان خود را از دست داد.
خانم محمدی با ابراز تأسف از این واقعه تلخ تاکید می کند که «بیمارستان پلدختر با این حجم از مراجعین، تجهیزات درمانی، سونوگرافی و پزشک بیهوشی ندارد و همین مسأله باعث شد تا همسر برادرم به همراه نوزادش جان خود را از دست بدهند.»
اوضاع درمانی پلدختر در وضعیت اضطراری
در این میان، مردم معترض شهرستان پلدختر از وضعیت بحرانی امکانات پزشکی در این نقطه از کشور میگویند؛ جایی که نه تجهیزات کافی وجود دارد، نه کادر درمان آموزشدیده و نه حتی آمبولانسهای ایمن. پیام واضح این مردم به مسئولان: "اوضاع درمانی پلدختر در وضعیت اضطرار قرار دارد."
جان این مادر و نوزاد پلدختری، قربانی کمبود تجهیزات درمانی در استان لرستان شد. این حادثه تلخ تصویری عینی از ضعف امکانات درمانی و نبود پزشکان متخصص در لرستان را برای چندمین بار در سالهای اخیر در فضای رسانه ای داخل و خارج مخابره کرد.
بیمارستان امام خمینی (ره) تنها بیمارستان پلدختر است که نه تنها بار سنگین درمانی ۵۲ هزار نفر جمعیت این شهرستان را به دوش میکشد، بلکه به بیماران شهرستان های همجوار از جمله معمولان، رومشکان و حتی ماژین ایلام خدمات درمانی و تخصصی ارائه میدهد.
پس از مرگ این مادر و نوزاد پلدختری اعتراضات به عملکرد این واحد درمانی بالا گرفته است، بیمارستانی که به دلیل نداشتن متخصص بیهوشی و سونوگراف، مرگ تلخ مادر و نوزادی را رقم زد که معلوم نیست قربانیان بعدی این بیمارستان چه کسانی باشند.
اتفاقات مشابه، بیانگر بی سر و سامانی وضعیت درمانی در پلدختر
البته این اولین اتفاق (مرگ و میر مادر و نوزاد) در پلدختر نیست و در صورت ادامه این وضعیت، قطعا آخرینش هم نیست، «آبان ماه سال گذشته نیز یک بانوی پلدختری پس از ۱۵ سال انتظار، نوزاد ۹ ماه اش را بر اثر نبود سونوگرافی از دست داد.» موضوعی که انتقادات گسترده مردم و امام جمعه پلدختر را به همراه داشت، اما این اعتراضات کارساز نبود و وضعیت درمانی این بیمارستان به همان وضعیت ماند و آب از آب هم تکان نخورد.
در اتفاقی مشابه در ۱۰ بهمن سال گذشته نیز بانویی سالمند از شهر پلدختر بر اثرحادثه ناشی از سقوط از ارتفاع و با احتمال شکستگی توسط عوامل اورژانس بیمارستان پلدختر اعزام می شود، پس از تشکیل پرونده و عکس برداری بر مبنای تصاویر دریافتی رادیولوژی بیمارستان به وی اعلام می شود که هیچگونه آثار شکستگی و یا حتی ترک خوردگی در ناحیه مورد حادثه ندارد و با تجویز یک آمپول مسکن و سرم تقویتی مریض را با اعلام قطعیت مبنی بر سالم بودن از بیمارستان مرخص میکنند، درد شدید این بانوی میانسال و اصرار فرزند وی برای ارجاع پرونده و تصاویر به پزشک متخصص ارتوپد بیمارستان نتوانست پزشک و کارکنان بخش اورژانس را راضی به ارجاع این بیمار به متخصص کند.
در این میان با مسئولیت فرزند بیمار، وی را ترخیص و پس از گذشت یک روز با درد شدید و کبودی لگن مجدد به بیمارستان مراجعه و پس از تماس فرزند وی با رئیس بیمارستان و طرح موضوع تصاویر رادیولوژی توسط پزشک ارتوپد بیمارستان مجدد بازبینی و متوجه می شوند که لگن این بیمار دارای شکستگی شدید است و به علت قصور و تشخیص اشتباه دکتر بخش اورژانس بیمارستان به جای درمان تخصصی و یا اعزام به مرکز درمانی خرم آباد متاسفانه به منزل فرستاده شده است.
اینها نمونهای از مُشت خروار مشکلات حوزه درمانی بیمارستان پلدختر در استان لرستان است، جایی که جان و سلامت انسانها به راحتی از بین می رود. بیمارستانی که عامه مردم پلدختر به عنوان قتلگاه از آن یاد میکنند!
حالا در تازه ترین اتفاق مشابه در بیمارستان پلدختر بار دیگر مادر و نوزاد پلدختری فوت می کند، اتفاقی که ناراحتی مردم پلدختر از مسئولان را برانگیخته است.
رئیس بیمارستان پلدختر اجازه مصاحبه ندارد
تماس تلفنی خبرنگار ایلنا با دکتر فرمانی رئیس بیمارستان امام خمینی پلدختر پیرامون این موضوع نتیجه نداشت و وی از هرگونه توضیحات در این زمینه خودداری و عنوان کرد که اجازه مصاحبه با رسانه ها را ندارد، چون علت قطعی مرگ هنوز هنوز مشخص نشده و می بایست دانشگاه علوم پزشکی لرستان در این زمینه اظهار نظر کند.
نماینده پلدختر پاسخ نمیدهد
در ادامه این پیگیری ها، سید حمید رضا کاظمی نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس به پیامها و تماس های چند باره خبرنگار ایلنا پیرامون مرگ مادر و نوزاد پلدختری توجهی نمی کند تا در این رابطه شفاف سازی کند.
نماینده ای که می بایست حالا به افکار عمومی پاسخ دهد که در مدت نمایندگی اش برای حل مشکلات و چالش های حوزه درمانی حوزه انتخابیه خود چه کرده است؟
دانشگاه علوم پزشکی: بیمار به دلیل ایست قلبی و تنفسی فوت کرده است
اما رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان پس از تماس خبرنگار ایلنا، اطلاعیه این دانشگاه در ارتباط با مرگ مادر پلدختری را برای ما ارسال کرد.
این دانشگاه در اطلاعیه خود ضمن تسلیت به خانواده داغدار مادر باردار پلدختری اعلام کرده است: این این بیمار روز پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ با درد شکم و پهلو توسط اورژانس ۱۱۵ به بیمارستان امام خمینی (ره) پلدختر منتقل میشود. اقدامات اولیه درمانی با حضور پزشک داخلی جراح اورولوژی و زنان صورت میگیرد.
به دلیل وخامت حال بیمار و افت ناگهانی فشار خون و همچنین خونریزی، تحت عمل جراحی اورژانسی قرار میگیرد و نوزاد نیز در داخل شکم مادر متاسفانه فوت میکند.
با توجه به حجم خونریزی بالای مادر و اقدامات به عمل آمده لوله گذاری تنفسی برای بیمار انجام میشود و به بخش ویژه بیمارستان امام خمینی(ره) پلدختر منتقل میشود.
بیمار به طور مرتب و ویژه توسط پزشکان متخصص قلب، داخلی، زنان و جراحی، ویزیت و پایش و اقدامات درمانی صورت میگیرد.
با توجه به بیثباتی علائم حیاتی امکان انتقال به مرکز استان وجود نداشته و روز بعد با دستور ریاست دانشگاه، سرپرست معاونت درمان دانشگاه به همراه تیم درمانی بر بالین بیمار حاضر میشوند و با بررسی شرایط بیمار و هماهنگی با اورژانس هوایی این بیمار از طریق امداد هوایی (بالگرد) به بیمارستان شهید رحیمی خرم آباد منتقل میشود.
در بیمارستان شهید رحیمی مشاوره های مختلفی از جمله هماتولوژی کلیه و مجاری اداری زنان و جراح عمومی بر روی بیمار انجام و مراقبتهای ویژه از این مادر باردار به عمل میآید.
متاسفانه علی رغم اقدامات متعدد و تلاشهای صورت گرفته درمانی ، بیمار به دلیل ایست قلبی و تنفسی فوت می کند.
در این راستا پرونده بیمار در کمیته مرگ و میر مادران باردار دانشگاه در حال بررسی است و در صورت قصور احتمالی افراد اقدامات و برخوردهای قانونی صورت خواهد گرفت و نتیجه آن پس از تایید مراجع ذیصلاح اطلاع رسانی میشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، بیمارستان پلدختر معین خدمات درمانی برای شهرهای همجوار از جمله معمولان، رومشکان و ماژین است و کمبود تجهیزات هر روز دردی روی درد مردم در این منطقه می گذارد.
گزارش: آمنه سپهر