کتاب «تحول شهروندی» رونمایی شد

کتاب «تحول شهروندی، از عضویت تا حق بنیادی» اثر جلیل یعقوب زاده فرد در تبریز رونمایی شد.
بهگزارشخبرنگار ایلنا از آذربایجانشرقی، کتاب «تحول شهروندی، از عضویت تا حق بنیادی» به قلم جلیل یعقوب زاده فرد، شب گذشته در انجمن توسعه فرهنگشهروندی آذربایجانشرقی رونمایی شد.
در این جلسه، جلیل یعقوب زاده فرد، دکترای اداره امورعمومی وسیاست از دانشگاه آنکارا، در حضور جمعی از جامعهشناسان و محققان تبریزی اظهار داشت: جهانیسازی، تضعیف دولت_ملتها، ظهور ائتلافهای منطقهای همچون اتحادیه اروپا صحنهگردانی نهادهای بینالمللی در عرصههای گوناگون که به گونهای سیادت دولتها را به چالش میکشاند و به خصوص بروز مطالبات هویتی در جوامع مدرن که تصور میرفت در عصر مدرن در دیگ مذاب دچار همجوشی شدند، زمینه بازنگری در مفهوم شهروندی و بازگشت از اتنوکراسی به دموکراسی را فراهم نمود. این روند بازگشت به مفهوم دموس، ملیتزدایی از اصطلاح شهروندی را ایجاد میکرد.
وی افزود: اولین برخورد ایرانیان با مقوله شهروندی به انقلاب مشروطه و طرح حقوق و مسئولیتهای مردم در اولین قانون اساسی ایران و متمم آن برمیگردد، ولی به صورت جدی بعد از طرح جمهوری، سپس به روی کار آمدن رضاخان و تلاش برای تعریف ملت_دولت بود که مسئله شهروندی و رابطه آن با دولت_ملت برخی را به تفکر در این خصوص واداشت.
مترجم کتاب «تحول شهروندی» اظهار داشت: شهروندی اصطلاح مطروحه در فلسفه سیاسی کشور چه در دوره پیشاانقلاب و چه در دوره پسا انقلاب نبود. با انتخاب دوم خرداد و شعار «ایران برای ایرانیان» شهروندی به مقوله اصلی جامعه تبدیل گردید.
یعقوب زاده گفت: تصویب منشور حقوق شهروندی در دوره دولت روحانی اقدامی خجسته ولی نابسنده و ناکارآمد بود، به نظر میرسد دلیل عمده این ناکارآمدی فقر نظری محافل علمی کشور درخصوص این مقوله باشد. درگیری محافل علمی کشور با این مقوله اقدام بایستهای است که عاجلاً باید ورت گیرد. در کنار این بحثهای نظری، تجربیات دیگر کشورها شایان دقت است.
مترجم کتاب «تحول شهروندی» تاکید کرد: انگیزه من از ترجمه این متن استفاده از تجربیات ترکیه در این خصوص بود، خصوصاً به اینکه فرایند اصلاحات، ملت_دولتسازی طرح مسائل شهروندی در دو کشور تشابهات بسیاری را نشان میدهد.
جلیل یعقوب زاده فرد ادامه داد: امیدوارم ترجمه این کتاب زمینهای برای گشودن افقهای نوین در کشورمان در این زمینه و مدخلی بر بروز مباحث شهروندی و رابطه آن با ملت دولت باشد، امری که به نظر میرسد دیر یا زود ما را به ما مواجهه با آن وادار خواهد کرد.