در جلسه بررسی وضعیت تنش آبی شهر اراک عنوان شد:
تخصیص 200 هزار میلیارد ریال اعتبار برای برقی شدن چاههای آب کشاورزی کشور / کاهش 700 میلیون مترمکعب مصرف آب بخشهای مختلف در 5 سال

هر ساله ناترازی انرژی برق در حال افزایش است
رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد، گفت: 200 هزار میلیارد ریال اعتبار برای برقی شدن 30 هزار حلقه چاه آب کشاورزی به انرژی خورشیدی در سطح ملی در نظر گرفته شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نادرقلی ابراهیمی در جلسه بررسی وضعیت تنش آبی شهر اراک، افزود: این میزان اعتبار در قانون بودجه و در فصل هفتم آن، در نظر گرفته شده تا چاههای آب کشاورزی از انرژی خورشیدی بهرهمند شوند. سهم هر استان، 1000 چاه کشاورزی تعیین شده است.
وی به فرایند تأمین مالی برای بهرهمندی چاههای آب کشاورزی از انرژی خورشیدی اشاره کرده و در این خصوص ادامه داد: در این شرایط لازم است پرونده متقاضیان استان مرکزی سریعتر به بانک کشاورزی ارسال شود تا از سهم اعتباری تعیین شده، بهرهمند شوند.
رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد، اظهار داشت: تمام واحدهای گلخانهای دارای عرصه هستند، بنابراین باید از ظرفیت شرکت مانا انرژی در استان استفاده شود و اطلاعرسانی به کشاورزان در دستور کار قرار گیرد.
ابراهیمی بر بازپسگیری حقابه از دست رفته استان مرکزی و جبران آن تأکید داشته و در این رابطه تصریح کرد: برای جبران کمآبی در درازمدت لازم است حقابهای که از این استان گرفته شده جبران شود تا در دراز مدت برای مصرف آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعت مشکلی به وجود نیاید.
کاهش 700 میلیون مترمکعب مصرف آب بخشهای مختلف در 5 سال
قدرتاله ابک معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی نیز در این جلسه گفت: در سند سازگاری با کمآبی مقرر شده تا در بازه زمانی 5 سال، 700 میلیون مترمکعب میزان مصرف آب در بخشهای مختلف این استان کاهش یابد. لازم است از پساب 250 لیتر بر ثانیه وصل شود تا شهرداری برای آبیاری فضای سبز استفاده کند.
همکاری ویژه بین دستگاههای اجرایی برای مدیریت تنش آبی لازم است
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی نیز در این جلسه در خصوص جداسازی آب شرب از فضای سبز که مربوط به سال 1397 و بر اساس توافق وزیر نیرو بوده است، گفت: همکاری ویژه بین دستگاههای اجرایی این استان، برای کمک به مدیریت تنش آبی در شهرستانهای اراک و ساوه لازم است.
سعید سرآبادانی به موارد پلمب و فکپلمب انشعاب فضای سبز در اراک اشاره داشته و افزود: 600 انشعاب فضای سبز در شهرستان اراک با هدف مدیریت مصرف پلمب شده، اما 20 مورد فکپلمب شده است. باید انشعابهایی که مربوط به سرویس بهداشتی و آبخوری در فضای سبز اراک است، تفکیک شود.
وی ادامه داد: در جلسه اخیر مقرر شد 6 یا 7 حلقه چاه آب در اختیار شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی قرار داده شود. از این تعداد 4 حلقه چاه آب با 34 لیتر بر ثانیه آبدهی دارند، اما 3 حلقه چاه آب تحویل این شرکت در استان نشده است و باید در این راستا تدابیر لازم اندیشیده شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی بر عدم اجرای فعالیتهای کشاورزی در اطراف شهر اراک به دلیل شرایط تنش آبی در این شهر تأکید کرده و اظهار داشت: با توجه به وضعیت تنش آبی، صلاح نیست در سال جاری کشاورزی در اطراف شهر اراک انجام شود.
کاهش بارش و ذخیره منابع آبی با چالش جدی مواجه شده است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی نیز در این جلسه گفت: کاهش بارش و ذخیره منابع آبی در شهرهای اراک و ساوه با چالش جدی مواجه شده است. لازم است مدیریت یکپارچه منابع آب در سطح استان پیگیری شود تا در سال جاری بتوان از تنش آبی و گرما عبور کرد.
حسین اسدی افزود: هدف از برگزاری این جلسات تأمین آب کوتاه مدت برای شهرستانهای اراک و ساوه است. در حال حاضر 384 انشعاب آب داریم که قطع شده است. شهرداری اراک موظف شد، انتقال آب پساب تا پارک شهید باهنر اراک را انجام دهد و تا حد ممکن با تانکر، آبیاری فضای سبز را انجام دهد.
وی به وضعیت تالاب میقان اراک اشاره کرده و در این خصوص ادامه داد: در حال حاضر ورودی آب تالاب میقان 1100 لیتر بر ثانیه است. در این راستا و برای حفظ زیستبوم این منطقه باید حداقل 600 لیتر بر ثانبه به ورودی آن اضافه شود. بنابراین باید تدابیر لازم در این خصوص اندیشیده شود.
هر ساله ناترازی انرژی برق در حال افزایش است
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان مرکزی نیز در این جلسه گفت: هر ساله ناترازی انرژی برق در حال افزایش است و در تابستان سال جاری نیز 25 هزار مگاوات ناترازی انرژی وجود دارد. اکنون نیاز مصرف برق استان 47 هزار مگاوات است، اما 57 هزار مگاوات برق مصرف میشود.
محمود محمودی به تأمین برق از محل سدها اشاره داشته و افزود: 13 هزار مگاوات برق از محل برقی آبی سدها باید تأمین شود که به علت کمبود آب، تنها 6000 مگاوات از این محل قابل استفاده است. تولید برق توسط نیروگاههای آبی برق کشور با وجود بحران در سدها، 41 هزار مگاوات است.
وی به حجم مصرف برق در بخشهای مختلف صنعت، کشاورزی و خانگی در سطح استان مرکزی اشاره کرده و در این خصوص ادامه داد: 82 درصد برق استان در صنعت و کشاورزی مصرف میشود و 18 درصد مصرف برق در بخش خانگی است.
کمبود آب مقوله ملی است و نباید نگاه بخشی داشت
شهردار اراک نیز در این جلسه با اشاره به اینکه کمبود آب مقوله ملی است و نباید نگاه بخشی داشت، گفت: فضای سبز موجودی زنده است و نمیتوان از آبیاری خودداری کرد. بنابراین همگان تلاش کنند تا سهمیه آب فضای سبز اراک قطع نشود.
علیرضا محمودی افزود: شهرداری اراک تلاش دارد حتی با تانکر، آبیاری فضای سبز شهری را انجام دهد تا آسیبی به آنها وارد نشود. لازم است سهمیه پساب با افزایش همراه شود و از 250 مترمکعب به 500 مترمکعب در ثانیه برای آبیاری فضای سبز برسد.
وی به تعداد چاههای خشک شده شهرداری اراک اشاره کرده و ادامه داد: در حال حاضر شهرداری با وضعیت خاص مواجه است و 4 حلقه چاه آب در این مجموعه خشک شده است. یک سوم آبیاری فضای سبز در اراک به شکل نوین انجام میشود که باید توسعه یابد.