در گفتوگو با ایلنا اعلام شد:
برنامه تجهیز استانها به «سگهای ردیاب»/ مربیان قراردادی سگهای زندهیاب، به رغم زحمت بیشتر بر اساس قانون کار حقوق میگیرند

رئیس اداره عملیات و جستجو و آنست سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر از برنامه تجهیز استانها به سگهای ردیاب خبر داد.
سید رضا مؤمنی، رئیس اداره عملیات و جستجو و آنست سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره بهکارگیری مربیان سگهای زندهیاب در این اداره گفت: اکنون ۳۶ مرکز عملیاتی در کشور داریم که بر اساس ساختار سازمانیمان باید در هر کدام پنج نفر مشغول باشند. بعضی از استانها با ۵ نفر ظرفیتشان را تکمیل کردهاند، اما در بعضی استانها ۲ یا ۳ نفر در پایگاهها حضور دارند.
وی ادامه داد: میتوانیم در پایگاههایی که ظرفیتشان تکمیل نشده نیرو بگیریم و کسانی که علاقهمند باشند میتوانند در این پایگاهها مشغول به کار شوند. ما از میان نیروهای نجاتگر خودمان به کار میگیریم. اینگونه نیست که کسی از بیرون وارد شود. باید حداقل ۳ نجاتگر و یا ۱ امدادگر باشد. باید شرایط لازم و فاکتور علاقهمندی را داشته باشند. از طرفی باید توانمندی آنها را نیز بسنجیم و سپس در این حوزه از آنان استفاده کنم، چرا که کار، کار سختی است.
مؤمنی تأکید کرد: کار در پایگاههای ما روتین است، اما کار آنست نیاز به عشق و علاقه دارد. زیرا کار با سگ بهعنوان یک موجود زنده سخت است و نیاز به تمرین و رسیدگی هر روزه دارد. شاید خیلی از نیروها عشق و علاقه لازم برای کار در مراکز را نداشته باشند.
وی تصریح کرد: کسانی که در این حوزه هستند، دریافتی چندان متفاوتی با سایر حوزهها ندارند. اما واقعا زحمت بیشتری میکشند، تلاش بیشتری دارند و این عشق و علاقه آنها به کارشان و به خدمت است که باعث میشود پای کار بیایند. کسانی که استخدام رسمی نیستند و بهصورت شرکتی یا قراردادی کار میکنند بر اساس قانون کار حقوق میگیرند.
به گفته وی تیمهای آنست هلال احمر ایران در ماموریتهای بینالمللی مانند زلزلههای افغانستان، ترکیه و سوریه حضور داشتهاند.
مؤمنی عنوان کرد: یکی از فعالیتهای ما در حوزه جستوجو، مربوط به جستجوی مفقودین است. ما در پیدا کردن مفقودین در مناطق وسیع، جنگلها و مراتع با استفاده از سگهایمان کمک میگیریم. این کار دشواری است و سگهای ما زندهیاب هستند، اما از دو سال گذشته ما مرکزی را به صورت پایلوت در استان مازندران راهاندازی کردهایم.
وی درباره این مرکز و مراکز مشابه توضیح داد: کارمان را در مرکز سگهای ردیاب در مازندران، با دو قلاده سگ پوینتر شروع کردهایم. البته طرح ما موفقیتآمیز بود و در حال گسترش آن به استانهای بزرگتر هستیم. اگر استانهایی را که قطب ما محسوب میشوند به سگهای ردیاب مجهز کنیم، میتوانند در عملیات جنگلها، مناطق وسیع و بیابانها در ردیابی و ردگیری مفقودین به ما کمک کنند.
مؤمنی تصریح کرد: فعلا تنها دو قلاده سگ ردیاب داریم، اما از سگهای زندهیابمان نیز بعضاً برای این کار استفاده میکنیم. به خاطر خصوصیت رفتاری که این سگها دارند و آموزشهای اولیهای که بهعنوان یک زندهیاب میبینند -که بخشی از این آموزش جستوجوی مفقودین است- از آنها برای ردیابی مفقودین در جنگل استفاده میکنیم، اما به صورت تخصصی کار این سگها زندهیابی و بعضاً جسدیابی است.
وی به این پرسش که در ابتدای تأسیس مراکز آنست هلال احمر از مربیان آلمانی برای آموزش استفاده میشد، اکنون آیا به خودکفایی رسیدهایم؟ پاسخ داد: الان بخشی از آموزش را خودمان انجام میدهیم. هنوز یک تفاهمنامه با آلمان داریم و در حال انجام کارهای مربوط به آن هستیم. اگر مشکلاتی که در این میان وجود دارد، حل و فصل گردند باز هم میتوانیم از ظرفیت آلمانیها استفاده کنیم.
مؤمنی تشریح کرد: گاه مربیان آلمانی به ایران میآیند و گاه خود ما به آلمان میرویم و دورههایمان را تکمیل میکنیم. در حال بررسی این موضوع هستیم که از ظرفیت بقیه کشورها نیز استفاده کنیم. ما درخواست دادهایم که از ظرفیت دو سه کشوری که از نظر سیاسی قرابت بیشتری با دولت ایران دارند، هم استفاده کنیم.
به گفته رئیس اداره عملیات و جستجو و آنست سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر در جنگ ۱۲ روزه، دو نفر از این اداره مجروح شدند.
او توضیح داد: پرده گوش یکی از همکاران ما در استان قزوین در اثر موج انفجار آسیب دید؛ ایشان خونریزی از گوش داشتند که اکنون از بیمارستان مرخص شدهاند و حالشان بهتر است. خود من هم در اثر موج انفجار به لبه جدول برخورد کردم، ۳ مهره از کمرم شکست و اکنون در حال طی کردن مراحل درمانی هستم.