معاون سازمان حفاظت محیطزیست کشور:
دانشمحوری و مشارکت مردمی کلید حفاظت از تنوع زیستی است/ حفاظت سنتی دیگر پاسخگو نیست

معاون سازمان حفاظت محیطزیست کشور گفت: دانشمحوری، استفاده از فناوریهای نوین و مشارکت همه ذینفعان، محورهای اصلی سیاستهای حفاظت از تنوع زیستی است.
به گزارش ایلنا، حمید ظهرابی امروز ۲۴ اردیبهشت در همایش پارکهای ملی و مناطق حفاظتشده با تأکید بر کمبود شدید محیطبانان،خواستار بومیسازی فناوریهای حفاظتی توسط دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان شد.
ظهرابی اظهار داشت :حفاظت سنتی دیگر پاسخگو نیست و باید با انتقال دانش و روشهای نوین، رویکرد حفاظتی را متحول کرد.
وی از دانشگاهها خواست تا با تئوریزه کردن و ترویج این روشها، به سازمان محیطزیست کمک کنند و بر مشارکتپذیری تأکید کرد و گفت: توانمندسازی جوامع محلی و تقسیم عادلانه منافع حفاظت، میتواند پایداری محیطزیست را تضمین کند.
معاون سازمان حفاظت محیطزیست کشور با اشاره به ضرورت اقناعسازی دستگاههای دولتی و خصوصی برای اولویتدادن به تنوع زیستی، افزود:توافقسازی و آگاهسازی نقش کلیدی در جریانسازی حفاظت دارد. ظهرابی همچنین از ضعف جانشینپروری در سازمان انتقاد کرد و خواستار پرورش نیروهای متخصص و آموزشدیده شد.
ظهرابی با اشاره به اینکه دانشمحوری اولویت اصلی معاونت محیط طبیعی است، تأکید کرد: انتقال تکنولوژیهای نوین حفاظتی و جایگزینی روشهای سنتی با رویکردهای جدید، نیازمند همکاری دانشگاهها و دانشمندان برای آموزش و ترویج این روشها است.
وی با اشاره به کمبود شدید محیطبانان، گفت: تعداد محیطبانان با مأموریتهای محوله همخوانی ندارد و کیفیت آموزش نیروهای جدید با چالشهای نوین محیطزیست سازگار نیست.
ظهرابی از شرکتهای دانشبنیان خواست تا فناوریهای حفاظتی را بومیسازی کنند و افزود که سازمان آماده سرمایهگذاری در این حوزه است.
معاون سازمان حفاظت محیطزیست کشور با بیان اینکه به تجربههای اولیه مشارکت مردمی، اظهار داشت: توانمندسازی جوامع محلی و تقسیم عادلانه منافع حفاظت، نتایج درخشانی به دنبال دارد.
وی با تاکبد بر اینکه برنامهریزی دقیق برای مشارکت واقعی، مشکلات حفاظتی را کاهش خواهد داد، توافقسازی را از شعارهای دولت دانست و گفت: اقناع دستگاههای دولتی و خصوصی با دانش متقاعدکننده، حفاظت از تنوع زیستی را در برنامههای جاری کشور نهادینه میکند. آگاهسازی مقامات و مردم از اهمیت تنوع زیستی، همکاری واقعی را به دنبال خواهد داشت.
ظهرابی اظهار داشت: پایداری حفاظت نیازمند پیوند محیطزیست، اقتصاد و اجتماع است. دانشگاهها مدلهایی طراحی کنند که بدون آسیب به تنوع زیستی، منافع اقتصادی و اجتماعی ایجاد کرده و حفاظت را پایدار کنند.
وی با انتقاد از وابستگی به افراد کلیدی در سازمان، گفت: بازنشستگی محیطبانان و کارشناسان، برنامههای حفاظتی را تهدید میکند.
ظهرابی خواستار آموزش و پرورش نیروهای جدید شد و افزود: کمبود نیرو و ناکافی بودن آموزش، ضعف اساسی سازمان محیط زیست است.
معاون سازمان حفاظت محیطزیست کشور بر ضرورت تبیین حکمرانی محیطزیستی تأکید کرد و گفت: تنوعبخشی به مدلهای حفاظتی، از جمله بومیسازی الگوهای جهانی مانند ICM، ضروری است.این کار نیازمند همکاری دانشگاهها برای ارائه مدلهای بومی است.
وی با اشاره به اینکه تنها ۱۲ درصد از اراضی ایران تحت حفاظت رسمی است، اظهار داشت: با تنوعبخشی به مناطق حفاظتشده، مانند شکار ممنوع و ذخیرهگاههای جنگلی، میتوان تعهدات جهانی را تا ۳۰ درصد محقق کرد. به جای افزایش تعداد مناطق، باید کیفیت حفاظت ارتقا یابد و مناطق با ارزش زیستی بالا، مانند زیستگاههای گونههای نادر، در اولویت قرار گیرند.