معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز:
خشکسالی و توسعه نامتوازن تنوع زیستی فارس را تهدید میکند

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز، گفت: خشکسالی، توسعه نامتوازن و تغییرات کاربری اراضی، تنوع زیستی استان فارس را به شدت تهدید میکند.
به گزارش ایلنا، بهرام همتینژاد امروز ۲۴ اردیبهشت در همایش ملی پارکهای ملی و مناطق حفاظتشده افزود: زور این چالشها از توان حفاظتی استان بیشتر است و مشارکت مردمی برای حفاظت از محیط زیست ضروری است.
وی با اشاره به جایگاه فارس بهعنوان پنجمین استان فناور کشور، اظهار داشت: این استان با ۳ پارک ملی، ۲ پناهگاه حیات وحش، ۹منطقه حفاظتشده و ۲۱ منطقه شکار ممنوع، ۲۱ درصد از اراضی خود را تحت مدیریت حفاظتی دارد. با این حال، چالشهایی نظیر کشاورزی ناپایدار و بهرهبرداری بیرویه از منابع زمینی، محیط زیست را تهدید میکند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز از وضعیت بحرانی ۱۴ تالاب استان خبر داد که به دلیل خشکسالی در معرض نابودی هستند.
وی نقش مردم را در حفاظت از محیط زیست حیاتی دانست و گفت: در مناطقی تشکلهای مردمی با ایجاد آبشخور، تأمین علوفه و آموزش، اقدامات موثری انجام دادهاند که منجر به رشد چشمگیر حیات وحش شده است.
همتینژاد تأکید کرد: اعتماد به مردم و استفاده از تجهیزات نوین حفاظتی، تنها راه نجات محیط زیست است.
وی با اشاره به اینکه استان فارس با تنوع زیستگاهی، اقلیمی و اجتماعی، با چالشهای بزرگی مواجه است، عنوان کرد: خشکسالی و کاهش ۸۰ درصدی بارندگی در سالهای اخیر، بهویژه در جنوب استان، تالابها و زیستگاهها را در معرض خطر قرار داده است. این شرایط، مدیریت ۲۱ درصد از اراضی حفاظتشده را دشوار کرده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز هشدار داد که توسعه نامتوازن و تغییرات کاربری اراضی، تهدیدی جدی برای تنوع زیستی است و گفت: کشاورزی ناپایدار و بهرهبرداری بیرویه از منابع زمینی، زیستگاههای طبیعی را تخریب کرده و نیاز به برنامهریزی دقیقتر برای حفاظت را برجسته میسازد.
وی به اقدامات آموزشی در منطقه کوه هوای لاور اشاره کرد و گفت: آموزش و جلب مشارکت مردم، نتایج مثبتی در حفاظت از زیستگاهها داشته است. این تجربه نشان میدهد که اعتماد به مردم، کلید موفقیت در حفاظت از محیط زیست است.
همتینژاد با اشاره به برگزاری همایش پارکهای ملی و مناطق حفاظتشده، اظهار داشت: این رویداد با همکاری دانشگاه شیراز و اداره کل حفاظت محیط زیست فارس، فرصتی برای انتقال دانش و تجارب میان بدنه دانشگاهی و اجرایی فراهم کرده است.