همکاری متخصصان در توسعه مطالعات تمدن آینده جهان

حجتالاسلام و المسلمین محمدمهدی ایمانیپور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که جهت شرکت در اجلاس وزرای فرهنگ سازمان همکاری اسلامی به روسیه سفر کرده است، با علیاکبر علیاکبروف رئیس انستیتو شرقشناسی آکادمی علوم روسیه و جمعی از اندیشمندان این انستیتو سهشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ دیدار و گفتگو کرد.
به گزارش ایلنا، در این نشست که با حضور عبدالرضا راشد معاون بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مسعود احمدوند رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه و حمید هادوی رئیس بنیاد مطالعات اسلامی ابن سینا برگزار شد، حجتالاسلام و المسلمین ایمانیپور ضمن گرامیداشت یاد اندیشمندانی که در سالهای گذشته به پیشبرد مطالعات شرقشناسی و ایرانشناسی در روسیه اهتمام داشتهاند، به ضرورت توجه به توسعه این تحقیقات توسط پژوهشگران انستیتو و بهرهمندی از دانش و ابزارهای روزآمد در این حوزه اشاره داشت و از انستیتو شرقشناسی به سبب تعاملات اثرگذار گذشته بویژه همکاری در برگزاری نشست منطقهای جایزه جهانی امام خمینی (ره) قدردانی کرد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ادامه به وضعیت جهان کنونی اشاره کرد و اظهار داشت: جهان در حال عبور از مسیری است که تمدن غربی در آن پایدار نخواهد بود و آینده نظم جدیدی را تجربه خواهد کرد. وی سپس توضیحاتی درباره برخی مطالعات صورت گرفته در ایران برای پیشبینی مسیر آینده جهان ارائه کرد و تصریح نمود: ما به دنبال یافتن مسیری هستیم تا بتوانیم دریابیم کدام تمدن میتواند جایگزین تمدن معاصر شود چراکه شواهد حاکی از آن است؛ دنیا به سمتی در حال پیشرویست که دین و معنویت نقش مؤثری در نظام حاکم بر جهان آینده خواهد داشت. وی در این رابطه افزود: مطالعاتی را با برخی نهادهای مرتبط در کشورهای مختلف آغاز کردهایم که مایل هستیم با انستیتو شرقشناسی نیز در این رابطه گفتگو کنیم و آمادگی داریم اطلاعات و پژوهشهای صورت گرفته را در اختیار شما بگذاریم.
علیاکبروف ضمن قدردانی از تلاشها و حمایتهای صورت گرفته توسط رایزنی فرهنگی و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در توسعه روابط علمی و فرهنگی دو کشور بویژه در حوزه مطالعات شرق، پیشنهاد حجتالاسلام و المسلمین ایمانیپور را مغتنم شمرده و عنوان کرد: امروزه همه جا صحبت از نظم نوین جهانی و جهان چندقطبی آینده است و این مهم که جهان اکنون به دنبال اتحادهای جدیدی است که در آنها کسی بر دیگری برتری ندارد و بر اساس عدالت مدیریت میشود، بر کسی پوشیده نیست. وی ادامه داد: اتحاد بریکس یکی از نمونههای آن است که شکل نوینی از همکاریها بین کشورهای دوست را شکل داده و اساس آن تعامل تمدنهاست برای توسعه و ترویج تمدنهای دیگر. علیاکبروف اضافه کرد: ما نیز در انستیتو با همکاران خود در سطح بینالملل مطالعاتی را تعریف کردیم که کوضوع آن دولت-تمدن است و در این بحث نیز مایلیم از تجربیات و پژوهشهای شما بهرهمند شویم.
حجتالاسلام و المسلمین محمدمهدی ایمانیپور ضمن تأیید سخنان علیاکبر علیاکبروف به این نکته اشاره کرد که آنچه ما از آن به عنوان تمدن یاد میکنیم، نفی تمدن معاصر نیست بلکه بنا به بهرهمندی از جنبههای مثبت آن و برطرف کردن کاستیهای آن داریم. وی در اینباره گفت: ما از شما همکاری در توسعه مطالعاتی را میخواهیم که تمدن آینده را نسبت به همه موضوعات مبتلابه؛ همانند سبک زندگی و محیط زیست تعریف کنیم و از آنجا که ظهور جان آینده نزدیک است، مناسبت میدانیم با یکدیگر در این رابطه همفکری کرده و در محتوای آن سهیم باشیم.
رئیس انستیتو شرقشناسی آکادمی علوم روسیه ضمن اعلام آمادگی اندیشمندان و کارشناسان این نهاد علمی در سهیم شدن و همکاری با جمهوری اسلامی ایران در این موضوع، بر ضرورت همکاری متخصصان کشورها در انجام چنین مطالعاتی طی مسیر شکلگیری جهان جدید، تأکید نمود.
اجلاس وزرای فرهنگ سازمان همکاری اسلامی پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت همزمان با اجلاس روسیه و جهان اسلام موسوم به «کازان فروم» در قازان مرکز جمهوری تاتارستان به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال ۲۰۲۵، برگزار میشود. رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این سفر علاوه بر سخنرانی در اجلاس وزرای فرهنگ سازمان همکاری اسلامی با برخی از شخصیتهای فرهنگی و دینی روسیه از جمله مفتی شیخ راویل عینالدین رئیس اداره دینی مسلمانان روسیه، متروپولیت کریل اسقف اعظم جمهوری تاتارستان و رئیس روسی کمیته گفتگوهای دینی ایران و کلیسای ارتدوکس، شیخ حضرت کامل سمیعولین مفتی جمهوری تاتارستان دیدار و گفتگو خواهد داشت.