خبرگزاری کار ایران

محمود آموزگار:

دریافت سه میلیارد تومان پول ازسوی اتحادیه ناشران تکذیب می‌شود

از میانه راه بحث دخالت نکردن در نمایشگاه قیچی شد و در ادامه این دخالت باعث شد کتاب‌هایی از سطح نمایشگاه جمع‌آوری شود که این موارد از نظر ما مثبت نیست.

به گزارش ایلنا؛ محمود آموزگار (رئیس اتحادیه ناشران) معتقد است؛ اعتراض‌هایی که به واسپاری امور نمایشگاه کتاب به تشکل‌های نشر را شاهد هستیم به دلیل برخورد با تخلفات صورت‌گرفته این عده بوده است؛ تخلفاتی مثل فروش آثار ناشران دیگر که باعث شد نهایتا امسال طی ده روز برگزاری نمایشگاه 107 غرفه به مدت یک روز بسته شوند.

سخنگوی شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه کتاب و رییس اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران؛ در جمع خبرنگاران رسانه‌های حاضر در نمایشگاه به بررسی اقدامات انجام‌شده از سوی اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان و تشکل‌های نشر در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران پرداخت و گفت: پیش از آغاز نمایشگاه وعده داده بودیم که امسال حتما با نمایشگاهی متفاوت از سال‌های گذشته مواجه خواهیم شد. در جمع‌بندی من هم همین اتفاق افتاده است و ما امسال نمایشگاهی متفاوت داشتیم که لازم است توضیحاتی درباره آن داده شود. صرف‌نظر از گرایش رسانه‌ها باید از فعالیت رسانه‌ها در نمایشگاه کتاب تشکر کنم، چراکه همه شما اهمیت کتاب را قدر دانستید و من وظیفه خود می‌دانم در فضای نمایشگاه کتاب از شما تشکر کنم چون معتقدم یکی از یاران صنف‌ها و تشکل‌ها رسانه‌ها هستند و تجربه نشان داده است که هرجا رسانه در کنار ما بوده توانسته‌ایم مسائل‌مان را بهتر تبیین کنیم.

رییس اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان ادامه داد: واسپاری برگزاری نمایشگاه کتاب جزو سیاست‌های دولت یازدهم بود که در مصاحبه‌های وزیر ارشاد و معاون امور فرهنگی هم به آن تأکید می‌شد. در همین راستا سال گذشته ما به عنوان تشکل‌های نشر بخشی از این همکاری را داشتیم، اما شاید نسبت به امسال میزان بیش‌تری از دخالت در امور مدیریتی در مورد تشکل‌های صنفی وجود داشت، ولی حداقل باعث آغاز بحث‌ها و همکاری‌هایی با وزارت ارشاد شد. بعد از این‌که بحث واسپاری بخشی از کار اجرایی نمایشگاه کتاب به تشکل‌ها مطرح شد ما جلساتی را با تشکل‌های صنفی که در سال‌های گذشته هم به صورت منفرد عهده‌دار وظایفی در نمایشگاه شده بودند داشتیم. اما این‌بار لازم بود ما یک مرحله به جلو برویم و به عنوان جمعی یکپارچه تصمیماتی بگیریم و به وزارت ارشاد ارائه دهیم و باب همکاری را باز کنیم.

آموزگار افزود: شورای تشکل‌های نشر پس از این مراحل تشکیل جلسه داد و اعلام آمادگی برای اجرای یکپارچه نمایشگاه با محوریت اتحادیه ناشران با موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی صورت گرفت. این پیشنهادات سپس در جلسات شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه کتاب مطرح شد. در آن جلسه مذاکراتی انجام شد، هرچند تشکل‌ها اعلام آمادگی برای اجرای کل کار نمایشگاه را کرده بودند اما واقعیت این بود که پس از بررسی‌ها به این نتیجه رسیدیم که مدیریت بخش‌هایی را که مربوط به حوزه نشر است به عهده بگیریم و بخش‌های نظارتی را به ارشاد و مؤسسه نمایشگاه‌ها واگذار کنیم. بر همین اساس ما دخالت‌مان را به سه دسته تقسیم کردیم. بر همین مبنا بنا شد مدیران کمیته ناشران داخلی، بین‌الملل، اطلاع‌رسانی، علمی و فرهنگی و سرای اهل قلم وهمچنین کمیته فعالیت‌های جنبی را ما انتخاب کنیم. اما با توجه به این‌که امسال قصد مدیریت هزینه‌ها را داشتیم به دنبال آن بودیم تا برنامه‌هایی را پیدا و اجرایی کنیم. بر همین اساس انتخاب مدیر کمیته جنبی کمی به طول انجامید و در این فاصله زمانی که ما به نتیجه رسیدیم معاونت فرهنگی این کمیته را به خانه کتاب محول کرده بود و قرار بر این شد این کار را مشارکتی انجام دهیم.

او سپس توضیحاتی درباره‌ی پرداخت سه میلیارد تومان پول به اتحادیه ناشران برای برگزاری نمایشگاه  ارائه و بیان کرد: اولا که این مبلغ سه میلیارد نبوده است. درواقع این پولی است که ما از محل ثبت‌ نام ناشران و اجاره بها دریافت کرده‌ایم و قصد داریم هزینه‌ها را به زودی به صورت شفاف اعلام کنیم. بنابراین این پول اجاره‌ بهای غرفه‌هاست که طبق مصوبه شورای سیاست‌گذاری قرار شده این پول را بگیریم اما چون زمان ما اندک بود؛ نمی‌توانستیم مدیریت پول کنیم. ولی رقم‌ها و آمارها دقیقا منطبق بر چیزی است که در کمیسیون تصویب شده است. ما صندوق‌دار و امین هستیم و بر همین اساس این پول به دست ما سپرده شده است و باید هزینه شود. اگر حجم هزینه‌ها از میزان دریافتی تجاوز کند آن‌ها مابقی را به ما پرداخت می‌کنند و اگر از پول پرداخت‌شده اضافه باقی ماند؛ ما به ارشاد مابقی را پرداخت خواهیم کرد. بر این اساس هیچ نوع پول دیگری در کار نبوده است.

رئیس اتحادیه ناشران در صحبت‌های خود به اختلاف تشکل‌ها هم اشاره کرد و در این‌باره اظهار داشت: اختلاف بین تشکل‌ها طبیعی است. اگر اختلاف نباشد باید تعجب کنیم و مگر میان رأس و بدنه ارشاد اختلاف دیده نمی‌شود؟ ضمن این‌که صنف نشر مختلف‌المنافع هستند و قاعدتا باتوجه به منافعی که دارند مسائل را دنبال می‌کنند و باید به آن‌ها این‌چنین نگاه کرد. اما آن‌چه تشکل‌ها بر آن نظر واحد دارند این است که موضوع مهم این است که آ‌ن‌ها می‌توانند نمایشگاه‌ها را اداره ‌کنند و اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران به عنوان تشکل‌ محوری وظیفه دارد در پیش‌برد اهداف و سیاست‌ها اهتمام داشته باشد؛ تا روزی برسد که دولت دست خود را از فعالیت‌ها بردارد، ولی باید نزدیکی و هم‌گرایی تشکل‌ها را داشته باشیم و رسانه‌ها در این مسیر می‌توانند مؤثر باشند، کمک کنند نکات مثبت را برجسته و نقاط افتراق را با گزارش‌های تحلیلی رفع‌ کنند.

آموزگار در ادامه تاکید کرد: ناشران از واسپاری نمایشگاه به تشکل‌ها استقبال کرده‌اند چراکه با اتحادیه احساس نزدیکی دارند. اما با توجه به دخالت در امور باید کمک کنیم تا دخالت‌ها به حداقل برسد. اما از میانه راه بحث دخالت نکردن در نمایشگاه قیچی شد و در ادامه این دخالت باعث شد کتاب‌هایی از سطح نمایشگاه جمع‌آوری شود که این موارد از نظر ما مثبت نیست زیرا چنان‌چه نقد و حساسیتی هست باید از مجرای قانونی یعنی وزارت ارشاد پیگری شود و بعد به دست ما برسد تا ما این موضوعات را با اهالی صنف در میان بگذاریم. در سخنان رییس نمایشگاه کتاب عنوان شده بود که وزیر اطلاعات از واسپاری امور به تشکل‌ها قدردانی کرده است. بنده نیز به ایشان عرض کردم به سبب فضای ایجادشده در راستای همکاری کتاب‌فروشان و ناشران و ایجاد امنیت ما را کمک کنید که ایشان قول پیگیری و همکاری داد.

او در ادامه به موضوع ثبت نام از ناشران نیز اشاره کرد و گفت: ثبت نام از ناشران قرار بود همانند سال‌های قبل از طریق تشکل‌ها انجام شود، ولی اعلام شد از طریق نرم‌افزارهایی که مؤسسه نمایشگاه‌ها طراحی کرده است این کار انجام می‌شود اما چون ما می‌دانستیم ممکن است روش مدرن اشتباهاتی داشته باشد پیشنهاد کردیم در عین حال روش سنتی ثبت نام برای اطمینان بیش‌تر صورت بگیرد اما مؤسسه نمایشگاه‌ها مصر بود از برنامه‌ای که تهیه کرده استفاده شود. البته ما می‌توانستیم آن را نپذیریم چرا که ثبت ‌نام به ما سپرده شده بود، اما برای استفاده از تکنولوژی مخالفت نکردیم.

آموزگار همچنین درباره‌ی عدم رضایت برخی ناشران در زمینه واسپاری امور به تشکل‌ها گفت: موضوع باید کارشناسانه بیان شود. ببینید وقتی 107 غرفه به مدت یک روز به دلیل عرضه کتاب‌های دیگر ناشران بسته می‌شود‌ معلوم است که ممکن است اعتراضاتی به ما صورت بگیرد. می‌دانیم هر برنامه‌ای تا به مقام اجرا نرسد مشکلاتش مشخص نمی‌شود. امروز هم جلسه‌ای درباره این اشکالات داشتیم، چراکه بهتر بود به توصیه ما هم عمل می‌شد و در این صورت اشتباهی انجام نمی گرفت که منجر به بستن دو غرفه در نمایشگاه شود.

رئیس اتحادیه ناشران به نارضایتی ناشران کودک ز میزان فروش نمایشگاه نیز گریزی زد و گفت: در مورخه 93.12.25 تفاهم‌نامه ما با معاونت فرهنگی منعقد شد و تا پیش از آن برنامه‌ریزی صورت نگرفته بود بنابراین ما فرصتی برای ایجاد تغییر نداشتیم و باید از روش‌های گذشته تبعیت می‌کردیم. من هم فکر می‌کنم امسال به ناشران کودک واقعا بهایی که لازم بود داده نشد و در حق آن‌ها ظلم شد. ما تمام یارانه را به سمت آن‌هایی که دوران کودکی را طی کرده‌اند برده‌ایم، درحالی که ضروری است این‌ها به سمت کودک سوق پیدا کند. قبول دارم که برخی ناشران کودک حتی اجاره غرفه‌های‌شان را نتوانستند تأمین کنند و ما در همین راستا در حال رایزنی با دکتر صالحی (معاون فرهنگی وزارت ارشاد) هستیم تا به بهبود وضعیت ناشران کودک کمک کنیم. امسال اولین گزینه برای جای‌گیری ناشران کودک رواق شرقی بود که به آن‌ها پیشنهاد کردیم. انجمن ناشران کودک و نوجوان هم 24 ساعت فرصت خواست تا این فضا را کارشناسی کند. اما پس از آن مطرح کرد که این فضا جواب‌گوی ناشران نخواهد بود.

آموزگار در پایان با توجه به تصمیمات آخرین جلسه شواری تشکل‌های نشر، اعلام کرد: در آخرین جلسه شورای تشکل‌های نشر که در دفتر اتحادیه در نیم‌طبقه دوم نمایشگاه برگزار شد تصمیم بر این شد که زمینی به مساحت 45 هزار مترمربع درقسمت شمال کتابخانه ملی که شهرداری قصد احداث پارکینگ درآن را دارد برای فضای نمایشگاهی در اختیار قرار گیرد. این موضوع تصویب شد و تشکل‌های نشر برای پیگیری به اتحادیه نمایندگی دادند. درخواست ما هم از آقای قالیباف (شهردار تهران) این است که این فضای 45 هزار مترمربعی در دو طبقه نمایشگاه ساخته شود تا از این وضعیت نابسامان رهایی پیدا کنیم.

کد خبر : ۲۷۷۵۳۹