ثبت پرونده غارهای پارینه سنگی دره خرم آباد مثلث گردشگری خرمآباد، همدان و خوزستان تکمیل شد/ سپهبد سلامی و شهید رئیسی نقش اساسی در ثبت جهانی پرونده داشتند

قائممقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اشاره به ثبت جهانی محوطههای پیشازتاریخ دره خرمآباد، پیشنهاد ایجاد کریدور گردشگری از خرمآباد تا همدان را مطرح کرد و گفت: ایران در میان ۱۰ کشور برتر جهان قرار دارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علی دارابی، قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی، در نشست رسانهای ثبت جهانی محوطههای پیشازتاریخ دره خرمآباد که عصر دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴ با حضور استاندار لرستان در سالن فجر وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برگزار شد، اظهار داشت: ثبت جهانی این محوطه، آغاز راهی بزرگ برای حفاظت، مرمت و بهرهبرداری از این میراث ارزشمند است. با همکاری استاندار لرستان و مدیران استانی، برنامهای جامع در حال تدوین است تا خرمآباد به یکی از قطبهای برجسته گردشگری ایران و منطقه تبدیل شود.
وی افزود: ایران در میان ۱۰ کشور برتر دنیا قرار دارد. محوطههای پیشازتاریخ دره خرمآباد، بیستونهمین اثر جهانی ایران است. در سال آینده، علاوه بر حفظ سهمیه ثبت جهانی، پروندههای قلعه الموت و قلعه فلکالافلاک نیز ارائه خواهند شد.
دارابی همچنین از آمادهسازی پرونده هنر آیینهکاری در معماری برای ثبت جهانی در حوزه میراث ناملموس در سال جاری خبر داد.
قائممقام وزیر با تأکید بر قدمت بیش از ۶۰ هزارساله این محوطه بر اساس تأیید یونسکو، گفت: دیرینگی و ارزش فرهنگی این اثر، نشاندهنده اقتدار تاریخی ایران و نقش بیبدیل آن در شکلگیری تمدن بشری است. دره خرمآباد در مسیر مهاجرت انسانهای اولیه از آفریقا به اروپا قرار داشته و از نظر اسناد، قدمتی بین ۶۳ تا ۶۵ هزار سال دارد.
دارابی با اشاره به اهمیت سیاسی این ثبت جهانی افزود: «این دستاورد در شرایطی حاصل شد که استان لرستان در طول جنگ ۱۲ روزه مورد حملات متعدد رژیم صهیونیستی قرار گرفت. با این حال، این اثر با اقتدار در یونسکو ثبت شد. هدف ما تبدیل این محوطه به قطب گردشگری و ایجاد کریدور گردشگری از خرمآباد تا همدان است.
وی با گرامیداشت یاد شهدا، اظهار داشت: شهید آیتالله رئیسی در سفر به لرستان از این محوطه و قلعه فلکالافلاک بازدید و دستورات لازم را صادر کردند. همچنین، شهید حسین سلامی، فرمانده پیشین سپاه، دستور واگذاری قلعه فلکالافلاک را صادر کرد.
دارابی با تأکید بر اینکه ثبت جهانی دره خرمآباد نتیجه تلاش جمعی و ملی است، افزود: از دولت، نیروهای نظامی، مسئولان استانی، پژوهشگران، باستانشناسان، رسانهها و بهویژه مردم شریف لرستان که همواره حامی میراث فرهنگی بودهاند، قدردانی میکنیم. این همافزایی و وحدت، راز موفقیت ایران در عرصه جهانی است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این دره بهدلیل قرارگیری در مسیر مهاجرت انسانهای اولیه از آفریقا به اروپا، از نظر فرهنگی و تاریخی اهمیت ویژهای دارد و ثبت آن، نشانهای از نقش برجسته ایران در تمدن بشری است.