یک گرافیست در گفتگو با ایلنا مطرح کرد؛
تصویر اعتراضیام از ترامپ در قالب «جوکر» ارائه شده/ تمام احتمالات ترامپ در حال از بین رفتن است

از اغراق در چهره و حالات برای بیان خشم و تامل استفاده کردهام
حسین یوزباشی هنرمند طراح درباره آثار انتقادیاش در نمایشگاه «پوزهبند» به ایلنا گفت: این آثار به نوعی بازتاب خشم و تأمل در مورد دشمنیهای تاریخی، به ویژه دشمنی آمریکا با انقلاب و ملت ایران است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مقوله هنر تنها به یک وجه زیباشناسی صرف محدود نیست. از ابتدای تاریخ و از زمان به تمدن رسیدن بشر این یک وجهی بودن به مرور جای خود را به نوعی دغدغه هنرمندانه داده است. هر چه گذشته و هرچه جوامع بشری با چالشها و حوادث بیشتری مواجه بودهاند این نگاه صرفا زیباییشناسانه جای خود را به نوعی دغدغه اجتماعی داده است. به مرور زمان و با گذشت سالها و قرنها هنر علاوه بر بیان زیباییها به وسیلهای برای بیان انتقادهای جدی تبدیل شده است. البته که تمام این سرفصلها ماهیت هنر و آثار هنری را زیر سوال نبرده است. هرچه گذشته این جمله معنای بیشتری پیدا کرده است که؛ هنرمند فرزند زمانه خویش است.
در دنیای امروز نیز هنر وسیلهای برای بیان انتقادات جهانی است. موضوعات زیادی وجود دارند که توسط هنرمند امروزی میتواند دستمایه قرار گیرند اما در شرایط فعلی مهمترین آنها جایگاه آمریکا به عنوان تهدیدی برای منطقه است. همه میدانند که طی این چند سال ترامپ با سیاستهای خود و تحریمهایی که ایجاد کرده چه دشواریهایی را برای مردم خاورمیانه و ایران ایجاد کرده است. از سویی حملات اسرائیل به غزه و سپس به ایران و جنگ دوازده روزه با کشورمان این شرایط را حساستر و بغرنجتر کرده است. به جرات میتوان گفت کارتون و کاریکاتور بسترهایی مناسب برای پرداختن به مسائل و موضوعات تند و تیز و احیانا خشنونتآمیز است.
یکی از نمایشگاههایی که با همین موضوعات برگزار شده «پوزه بند» نام دارد که آثاری از هنرمندان طنز ترسیمی را شامل میشود. این رویداد شامل ۸۲ اثر با موضوع تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکای جنایت کار به کشورمان است.
حسین یوزباشی (طراح، کارتونیست و تصویرساز) یکی از هنرمندانی است که با دو اثر، در نمایشگاه «پوزه بند» حضور یافته است. او زاده سال ۱۳۶۴ است. وی که فعالیت خود را از سال ۱۳۸۲ آغاز کرده، در رشته کارشناسی ارتباط تصویری و کارشناسی ارشد تصویرسازی تحصیل کرده است.
آثاری زاییده جنگ دوازده روزه اسرائیل علیه ایران
حسین یوزباشی در ابتدای صحبتهایش درباره آثارش در نمایشگاه «پوزه بند» به ایلنا گفت: این دو اثر در واقع، زاییده احوالات و وضعیتهایی است که طی ۱۲ روز جنگ تحمیلی رژیم صهیونسیتی علیه ایران بر ما گذشت.
او افزود: فکر میکنم این آثار نماد خانهای هستند که در طول این مدت در آن زندگی کردم و هر کدام بخشهایی از این تجربه را بازتاب میدهند.
وی درباره مضمون این آثار و اینکه چه مفاهیمی در ذهن داشته نیز توضیحاتی داد.
بازتاب خشم یک هنرمند از دشمنیهای تاریخی آمریکا
یوزباشی گفت: اثر اول، هم زمان با فراز و فرودهای فضای مجازی و واکنشهای مختلف نسبت به تحولات بینالمللی و بحث گزینههای روی میز آمریکا برای ایران، شکل گرفت. این آثار به نوعی بازتاب خشم و تأمل در مورد دشمنیهای تاریخی، به ویژه دشمنی آمریکا با انقلاب و ملت ایران است. این موضوع در مواضع و سخنان سیاستمداران آمریکایی، به ویژه رئیسجمهور فعلی این کشور قابل مشاهده بود.
یوزباشی در بخش دیگری از صحبتهایش به ارائه توضیحاتی درباره تکنیکی که در آثارش از آنها بهره برده، پرداخت.
بهره گیری از اغراق در چهره و حالات برای بیان خشم و تامل
این کارتونیست بیان کرد: با توجه به اینکه تخصص من کاریکاتور و گرافیک است، سعی کردم از اغراق در چهره و حالات و همچنین استفاده از رنگها و نمادهای خاص برای بیان این خشم و تأمل استفاده کنم.
وی در اینباره به ذکر مثالی پرداخت. او توضیح داد: به عنوان مثال، از رنگهای تیره و سرد برای نشان دادن فضای سنگین و از نمادهایی که به طور مستقیم به سیاستهای آمریکا اشاره دارند، در آثارم بهره برده ام.
ترامپ دلقک فریبهای استعماری و استکباری است
یوزباشی درباره اثری که در آن ترامپ را در قامت جوکر خلق کرده، اینگونه توضیح داد: این کار نماد نوعی دلقک است که در میان فریبهای استعماری و استکباری غرب قرار گرفته است؛ تصویری که در آن، این شخصیت همراه با لایههای عمیقتر شرارت و مضحکی نشان داده میشود. این موارد نشانههایی هستند از دروغپراکنی و نابخردی در مواضع این فرد! همچنین رسانهها و جریانهایی که از او پیروی میکنند.
«دلقک» به نوعی نشاندهنده شرارت و مضحکی است
یوزباشی در پاسخ به این سوال که هدفش از خلق اثر «جوکر» گفت: در این کار سعی کردم، نشان دهم چگونه سوءتفاهمها و کژفهمیها، در قالب یک نماد، در مواجهه با هویت و تاریخ ایران نفوذ کرده است.
این هنرمند طراح در ادامه توضیحاتش گفت: نماد «جوکر» یا «دلقک» به نوعی نشاندهنده شرارت و مضحکی است که در مواضع این افراد و دولتشان نهفته است؛ اما در عین حال، بیپایان و در حال فروپاشی است؛ این در حالی است که رسانههای داخلی و خارجی نیز در واکنشهای مختلف، این مرزبندی را نشان میدهند؛ بعضی آن را جدی نمیگیرند و بعضی دیگر، در مقابل بیشتر به این موضوع اعتنایی نمیکنند.
حسین یوزباشی در ادامه درباره تابلوی دوم خود رونمایی شده در نمایشگاه «پوزه بند» توضیحاتی ارائه کرد.
کار قمارباز تمام است
او بیان کرد: در اثر دوم، نگاهم به ماهیت وجودی این فرد بوده است؛ که در اصل، یک قمارباز است؛ کسی که تمامی کارتهایش، بر اساس تحریمها، تروریسم و موارد دیگر در حال پایان است. .
او تاکید کرد: این اثر در واقع نمادی از بیاعتباری و فساد این شخصیت به حساب میآید؛ که تمام احتمالاتش در حال از بین رفتن است. در این اثر، شعارهایی که قبلا در مورد «تمام گزینهها روی میز» میدادند، حالا رنگ باخته و در حال فروپاشی است.
این کاریکاتوریست ادامه داد: در اثر مذکور، بیشتر از تکنیکهای تصویرسازی دیجیتال و ترکیب آن با اِلِمانهای کاریکاتوری استفاده کردم.
بهرهگیری از رنگهای متضاد برای ایجاد حس تنش
او درباره اهداف خلق و ارائه چنین کاری، بیان کرد: هدفم این بود که با ایجاد یک فضای بصری پویا و جذاب، مخاطب را به فکر وادار کنم. همچنین از رنگهای تند و متضاد برای ایجاد حس تنش و بیثباتی استفاده کردم.
یوزباشی، در بخش دیگر گفتگو آثارش در نمایشگاه «پوزه بند» را نتیجه نوعی اعتراض و بازتاب واقعیتهای سیاسی برشمرد و گفت: در ادامه باید بگویم هدفم این است که از طریق هنر گرافیک و کاریکاتور، حقیقت ماجرا را به شکل نمادین و استعاری منتقل کنم. در این مسیر سعیام این بوده که با استفاده از عناصر بصری، مفاهیمی چون ناپایداری، دروغ و سستی مواضع سیاسی را نشان دهم تا نگاه منتقدانهتری را برانگیزم.
حسین یوزباشی در پایان صحبت هایش، تاکید کرد: هنر ابزار مهمی برای بیان حقیقت و نقد است؛ و من باور دارم حال در شرایط فعلی است که باید چنین نگاهی را به میدان آورد.