کارگردان «فرار از قصر» درباره «تختی» مستند میسازد؟

احسان عمادی پژوهش درباره غلامرضا تختی پهلوان محبوب ایرانیها را شروع کرده و احتمال دارد مستند بعدیاش را درباره این چهره ملی، بسازد.
احسان عمادی کارگردان مستند «فرار از قصر» که قرار است به زودی از پلتفرم فیلیمو به صورت آنلاین منتشر شود، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره این رخداد گفت: اکران آنلاین مستند اتفاق خوبی است، چراکه اکران پردهای، با توجه به هزینه بلیت و از طرف دیگر حال و هوای جامعه که شاید آنقدرها تمایلی به تماشای فیلمها در سالن سینما نداشته باشند، نمیتواند مخاطب چندان فراگیری داشته باشد. بهخصوص برای فیلمهای مستند یا فیلمهای داستانی با موضوعات یا فرمهای خاص که در اکرانهای هنروتجربه، زمان محدودی را برای نمایش تجربه میکنند. طی یک سال گذشته از خیلی از مخاطبان علاقهمند به سوژه فیلم پیامهایی دریافت میکردم که موفق نشده بودند فیلم را موقع اکران در سینماها ببینند و ما به آنها وعده اکران آنلاین را میدادیم که خوشبختانه شرایطش مهیا شد. به طور کلی تمایل به تماشای چنین فیلمی در پلتفرمهای نمایش خانگی در بین مخاطبان بالقوه مستند وجود دارد و ما نیز دوست داشتیم که این اتفاق هرچه زودتر رخ دهد.
او درباره امکان اکران در پلتفرم خاطرنشان کرد: «فرار از قصر» به خاطر موقعیت اصلی داستانش که یک قصه فرار از زندان است، و نیز به دلیل نحوه روایت و فرم ساخته شدناش، جاذبههایی بیشتر از یک مستند تاریخی عادی دارد و امیدوار بودیم و هستیم که علاوهبر مخاطبان همیشگی سینمای مستند، بتواند بخشی از مخاطبان عمومیتر را نیز جذب کند.
این مستندساز در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به نمایش دو سال پیش این مستند در سینماهای گروه هنروتجربه، درباره این تجربه بیان کرد: درمجموع قابل قبول و رضایتبخش بود هرچند میتوانست خیای بهتر هم باشد؛ ابتدا قرار بود فیلم در اول تابستان ۴۰۲ در گروه هنروتجربه روی پرده برود اما به خاطر بدقولیهایی، این امر محقق نشد و دیماه شاهد به نمایش درآمدن آن بودیم. متأسفانه تاریخ اکران و رونمایی فیلم هم خیلی دیر به ما اعلام شد که درنتیجهاش نتوانستیم آنطور که باید، برای تبلیغاتش فعالیت کنیم. اما با وجود این درنهایت و به طور کلی از اکران «فرار از قصر» راضی بودیم.
عمادی درباره بازخورد مخاطبان ادامه داد: جدا از بحث بلیتفروشی و تعداد مخاطبانی که در سالن سینما فیلم را دیدند، بازخوردهای مخاطبان در شبکههای اجتماعی و رسانههای عمومی برای من جالب توجه بود و به نظر میرسید که فیلم به شکل مناسبی دیده شده است حتی چند روزنامه و مجله سیاسی یا تاریخی به «فرار از قصر» پرداختند و نقدهای مثبت و منفی مختلفی روی آن نوشته شد. درست است که واقعه مرکزی فیلم دههها پیش رخ داده است، اما از آنجا که در روایتش به بخشهایی از داستان حزب توده در ایران میپردازد، هنوز تماشایش برای مردم جذاب به نظر میرسد.
کارگردان مستند «محاکمه» درباره دادگاه دکتر مصدق در بخش بعدی صحبتهایش با اشاره به اینکه چند طرح مستند را در دست بررسی دارد، درباره یکی از آنها توضیح داد: پاییز و زمستان گذشته پیش تحقیقاتی را به شکل پراکنده درباره غلامرضا تختی آغاز کردم هرچند هنوز این فرصت را نداشتهام که به شکل جدی و متمرکز به آن بپردازم. امیدوارم در ماههای آینده این تحقیقات به نقطه مطلوبی برسد.
او در پایان درباره نگاه خود به تختی در مقایسه با دیگر آثاری که درباره این ورزشکار ساخته شده است، تصریح کرد: در فیلمهای پیشینام همیشه تلاش کردهام از زاویهای به سوژه بپردازم که قبلاً کمتر مورد توجه قرار گرفته بود. درباره تختی نیز چنین دغدغهای دارم. تختی شخصیتی مهم، بزرگ، مظلوم، قابل احترام و اسطورهای در تاریخ معاصر ماست که این بار علاقهمندم در قالب یک اثر مستند، تا اندازهای از جنبه اسطورهایاش فاصله بگیرم و تا حد امکان به او بهعنوان انسانی عادی نگاه کنم که درگیر مسائل مختلفی در حیات شخصی و اجتماعیاش بوده است؛ بار سنگین فشار و مسئولیتی که خواسته یا ناخواسته، «قهرمان یک ملت بودن» بر دوش او گذاشته بود.