سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران افتتاح شد؛
قالیباف: فرهنگ عمومی کشور به کتاب و کتابخوانی وابسته است/ صالحی: اگر پیشرفت ایران را میخواهیم باید به کتاب بیشتر فکر کنیم

سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رسما آغاز به کار کرد.
به گزارش ایلنا، مراسم افتتاحیه سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران صبح امروز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد فکاک احمد، وزیر فرهنگ و گردشگری عراق، محسن جوادی رئیس نمایشگاه کتاب تهران، ابراهیم حیدری قائممقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب احمد فکاک البدرانی وزیر فرهنگ و گردشگری عراق در نیمطبقه شبستان مصلی امامخمینی (ره) برگزار شد.
آزاده نظربلند، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی، نادره رضایی معاون امور هنری وزارت ارشاد، محمد حیدر نایبوزیر فرهنگ یمن، حجتالاسلام ارباب سلیمانی و جمعی از اصحاب، سفیران کشورهای مختلف، فرهنگ و هنر نیز در این مراسم حضور داشتند.
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ضمن عرض تبریک بهمناسبت دهه کرامت و ولادت امامرضا (ع)، در این مراسم گفت: درباره جایگاه کتاب صحبتهای زیادی شده است. در صحبتهای کوتاه وزیر فرهنگ عراق نکات دقیقی بیان شد؛ اما یکی از تدابیر دقیق مربوط به مقام معظم رهبری است مبدا و عصاره تمدن بشری است.
وی افزود: اگر به تمدنهای مختلف بشری نگاه کنیم، کاملا صدق این مطلب مشخص است؛ اگر به تمدن یونان و آثار ادیسه نگاه کنیم، چین و یا فرهنگ چینی و تمدن آن که در روح خود کتاب را دارد. زمانی که تمدن کهن چینی را مطالعه میکنید، خواهید دید که بر بستر کتاب حرکت کرده است. در ایران باستان هم تمدن اسلامی بهواسطه کتاب نقش محوری دارد و با کتاب آسمانی حرکت خود را آغاز کرده است و تمدن اسلامی براساس مساجد و کتابخانه را نیز در امتداد خود داشت.
صالحی تصریح کرد: در ایران بعد از اسلام هم اگر شاهنامه خلق نمیشد، ایران پس از انقلاب خلق نمیشد. شاهنامه قدرتی به ایران بعد از اسلام داد که به تاریخ کهن خود اتصال برقرار کنند. اگر شاهنامه خلق نمیشد، این اتفاق بهراحتی صورت نمیگرفت.
وی افزود: مولوی و سعدی هم همینطور. بنابراین، تمدنها جانی دارند که جانشان به حوزه کتاب بستگی دارد. اگر تمدنی میخواهد شکل بگیرد و بماند، جز با کتاب میسر نیست.
صالحی بیان کرد: اگر کشوری میخواهد بماند و جامعهای میخواهد حذف نشود، جز با کتاب قدرت ماندگاری پیدا نمیکند. دغدغه کتاب باید دغدغه همه افرادی باشد که دغدغه توسعه اجتماعی دارند. اگر میخواهیم توسعه اجتماعی بهدرستی اتفاق بیفتد، باید به کتاب توجه کنیم.
وی افزود: نمایشگاه کتاب فرصتی برای بیان دغدغههای این حوزه است. نمایشگاه کتاب غیر از اینکه به اقتصاد نشر کمک میکند، یک باشگاه بزرگ اجتماعی است و چقدر نیاز داریم به اینکه از این باشگاهها حفاظت کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: ایران عزیز امروز بیش از هر روز نیاز به همبستگی دارد و هرچه این همبستگی بیشتر شود، توطئههای دشمنان ناکامتر است.
صالحی تصریح کرد: شعار «بخوانیم برای ایران» ادامه کلام رهبر انقلاب است. اگر آینده و پیشرفت ایران را میخواهیم، باید به کتاب بیشتر و بیشتر فکر کنیم و در راه توسعه این ابرفرهنگ ایران تلاش کنیم.
مهمترین شاخص رشد فرهنگ
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، ضمن عرض تبریک ولادت امامرضا (ع) و بزرگداشت یاد شهدای خدمت در بخش پایانی این مراسم گفت: شهید رئیسی که توفیق داشتم از سال ۱۳۵۶ با ایشان دوستی داشته باشم تا لحظه شهادت، جز زحمت و تلاش و مجاهدت و صفا و صمیمت در او چیزی ندیدم؛ بهویژه در دوران ریاستجمهوری با آشناییای که من دارم، در کسوت روحانی فردی را اینچنین در زحمت و تلاش و دغدغه معیشت مردم ندیدم.
وی تصریح کرد: به همه ناشران و دستاندرکاران برگزاری نمایشگاه خداقوت میگویم. موضوع تربیت در هر فرهنگی بهویژه فرهنگ اسلامی مهم و اساسی است. بهتعبیر حضرت امام، تربیت اساس دنیاست و اگر تربیت انسان بد انجام شد، از هر خطر و صدمهای برای جامعه مضرتر است و اگر تربیت صحیح باشد، برای جامعه از هر ابزاری اثرگذارتر است و بدونشک بحث کتاب و کتابخوانی ارتباط مستقیمی با بحث تربیت دارد.
قالیباف بیان کرد: یکی از مسئولیتهایی که تفکر اسلامی دارد، بحث اندیشهورزی است و در نظام اسلامی ما کتاب و کتابخوانی عصاره معارف بشریت است و انسان را در نقطهای قرار میدهد که بیشترین اثر را دارد.
وی افزود: افتخار ما بهعنوان یک ایرانی با تمدن کهن و بهعنوان یک مسلمان در تمدن اسلامی که معجزه پیامبر اسلام قرآن کریم بود که در قالب کتاب برای معنویت، دنیا و بعد از دنیا به ارمغان آوردند. این فرصتهای بزرگی است برای ما که باید به آنها توجه کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: ما این سالها مخصوصا در این هفده سال اخیر نامگذاریهای مقام معظم رهبری بر اقتصاد تاکید داشته است که موضوع مهم جامعه ماست؛ اما یادمان نرود که مقام معظم رهبری چندین نوبت هم از فرهنگ یاد کردند و به ما متذکر شدند و باید بدانیم که مهمترین شاخص رشد فرهنگ است.
وی افزود: شاخص اصلی پیشرفت کشور فرهنگ است و حتی در اقتصاد هم که امروز از. ناترازی در انرژی رنج میبرد، نیازمند فرهنگ هستیم؛ فرهنگ تولید، کار و مصرف. آنچه که در علم اقتصاد برای رشد به ما توصیه میشود، حرف از اقتصاد و بهرهوری است؛ اما نگاه فرهنگ پایه به اقتصاد است که رشد در عرصه بهرهوری را در کمترین زمان و با کمترین هزینه برای ما به ارمغان میآورد.
قالیباف بیان کرد: معتقدم امروز فرهنگ عمومی کشور در همین زمینه بهطور مستقیم به موضوع کتاب و کتابخوانی وابسته است و ما در برنامه هفتم و خیلی از تصمیمات مجلس که توجه و اولویتمان خانواده است، به کتاب و کتابخوانی و فرهنگ مطالعه بهویژه برای زنان و مادران که پایههای اصلی خانوادهاند و بیشترین اثر در موضوع تربیت را دارند، توجه میکنیم.
نویسندهها نمیمیرند
وزیر فرهنگ و گردشگری عراق هم در سخنانی در این مراشم ضمن تأکید بر اینکه نویسندهها نمیمیرند و از دنیا نمیروند، آنها را وجدان بیدار بشری توصیف کرد.
احمد فکاک البدرانی، وزیر فرهنگ و گردشگری عراق در مراسم افتتاحیه سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: نویسندهها نمیمیرند و از دنیا نمیروند. آنها وجدان بیدار بشری هستند که با فکر و اندیشه برای ملتها نوشتهاند.
وی با بیان اینکه اگر نویسندهها نبودند جهان از بین میرفت، ما در خیالات زندگی میکردیم و اغنیا و ثروتمندان عزل میشدند، افزود: نویسندگان زندگی شرافتمندانه را تاسیس کردند. زندگی بهتری به بشریت دادند و آنها یاد دادند که میشود با صلح و صفا زندگی کرد.
به گفته احمد فکاک احمد، در نمایشگاههای کتاب نباید تمرکز روی کتاب باشد، بلکه باید روی اندیشه نویسنده کتاب متمرکز شد. وی گفت: نویسندهها زنده هستند و از طریق خواندن نوشتههای آنها، با آنها صحبت میکنیم. شعرهایشان را میخوانیم، حفظ میکنیم و به شکل ترانه درمیآوریم.
وزیر فرهنگ و گردشگری عراق عنوان کرد: کتابهای نفیسی مانند آثار ابنسینا، شمس تبریزی و مولانا در شرق نوشته شده و در دانشگاههای غرب تدریس میشود. در واقع، کتابخانههای جهان از دستاوردها و نوشتههای شرقیها استفاده میکنند.
وی افزود: نویسندگان اندیشه پیامبران آسمان را به ما رساندند. اگر کتابها و نوشته نویسندگان نبود ما با افکار صالحان آشنا نمیشدیم. نویسندهها نمیمیرند. آنها همواره در طول تاریخ زندهاند.
البدرانی در پایان سخنرانیاش ضمن تشکر از سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دوستان و همکاران ایرانی و ناشران و اصحاب نشر گفت: فروشندههای کتاب و صاحبان انتشاراتها تجار کتاب نیستند بلکه آنها اندیشهها را به جوامع بشری منتقل میکنند.
سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی امام خمینی (ره) برگزار خواهد شد. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book. icfi. ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان مهیا میکند.