معاون وزیر نفت عنوان کرد:
صدور رای به نفع ترکیه در دعوای گازی با ایران/جریمه یک میلیارد دلاری برای گرانفروشی

حمیدرضا عراقی معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه رای دیوان داوری بین المللی درباره شکایت گازی ترکیه علیه ایران صادر شده است، گفت: بر اساس رای دیوان، ایران باید10 تا 15 درصد قیمت گاز صادراتی را به ترکیه کاهش دهد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حمیدرضا عراقی معاون وزیر نفت در امور گاز در جمع خبرنگاران با اشاره به علاقمندی شرکت سایپم ایتالیا برای همکاری با ایران در حوزه انرژی گفت: خط لوله دوم سراسری نیز از سوی این شرکت در ایران اجرا شده است، افزود: توافقنامه ساخت خط لوله نهم سراسری با شرایط اعلام شده از سوی ایران در سفر رئیس جمهوری به ایتالیا امضا شد و براساس توافق انجام شده، شرکت سایپم ایتالیا در اجرای این پروژه باید از پیمانکاران ایرانی استفاده کند و تمام تجهیزات از جمله توربوکمپرسور و تجهیزات نیز از داخل تامین می شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه درباره قرارداد صادرات گاز به پاکستان گفت: این قرارداد کماکان در جریان است و فسخ نشده و طرف پاکستانی پیشتر اعلام کرده بود که مشکلی برای اجرای خط نداریم.
وی با بیان این که این در دولت قبل به دلیل داشتن درآمد بالای نفتی وعده پرداخت ٥٠٠ میلیون یورو کمک مالی برای اجرای این خط در خاک پاکستان داده شده بود، اعلام کرد: پاکستان به گاز ایران نیازمند است و در حال آماده سازی برای دریافت گاز است.
وی خاطرنشان کرد: مقامهای پاکستان ادعا کرده اند در حال نهایی کردن شرائط برای اجرای خط لوله هستند که با آمادگی آنها قسمت باقی مانده خط لوله تا مرز ایران و پاکستان را اجرا می کنیم.
وی در ادامه به صادرات گاز به عراق اشاره کرد و گفت: قرارداد صادرات گاز به استانهای بغداد و بصره امضا شده است و امروز نیز بحث چگونگی تزریق گاز به خط انتقال بغداد بررسی شد و تا پایان سال مشعل گاز در مرز ایران و عراق روشن می شود.
عراقی با بیان اینکه صادرات گاز اوایل سال آینده با اعلام آمادگی عراق آغاز می شود، افزود: در ٩ ماه نخست اجرایی شدن قرارداد، روزانه هفت میلیون مترمکعب، پس از یک سال روزانه ١٤ و به ترتیب به حجم ٢٥ میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان این که قرارداد صادرات گاز به عراق ٦ ساله است، ادامه داد: براساس قرارداد، در فصل گرم سال روزانه ٣٥ میلیون مترمکعب گاز به استان بغداد ارسال می شود.
وی درباره افزایش حجم صادرات گاز به ترکیه نیز گفت: طرف ترک سه روز گذشته درخواست افزایش واردات از ایران را داشت که با هماهنگی انجام شده شرائط برای افزایش دو میلیون مترمکعب گاز انجام و در نهایت یک میلیون مترمکعب از این گاز از سوی آنها برداشته شد.
وی درباره نتیجه شکایت ترکیه از ایران به دیوان داوری بین المللی افزود: آنها خواستار کاهش قیمت گاز از سال 2010 شده بودند که دادگاه سال 2011 را پذیرفته است.
معاون وزیر نفت در امور گاز خاطرنشان کرد: ترکیه در شکایت نخست خود با ادعای کم فروشی گاز برای سال های 2004 تا 2015 ادعای خسارت کرده بود که در صورت محکومیت باید 20 میلیارد دلار پرداخت می کردیم، اما دادگاه به نفع ایران رای داد و آنکارا در شکایت دوم ادعا کرده بود قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه در مقایسه با گاز صادراتی سایر کشورها گران تر است و برای تائید ادعای خود به کاهش قیمت جهانی گاز و سایر سوخت ها استناد کرده بود.
وی با بیان اینکه مبلغ دقیق جریمه ای که به ترکیه باید پرداخت شود، هنوز مشخص نشده، افزود: شاید مبلغ جریمه یک میلیارد دلار باشد که البته هنوز نهایی و تعیین نشده و درباره چگونگی پرداخت جریمه نیز توافق نشده است.
عراقی درباره کاهش مجدد قیمت گاز صادراتی به ترکیه افزود: قیمت گاز تابعی از قیمت نفت است و با توجه به کاهش قیمت نفت شاهد ارزان شدن قیمت گاز دربازارهای جهانی بوده ایم که ما به دلیل کاهش قیمت جهانی گاز محکوم شده ایم.
این مقام ارشد صنعت گاز ایران ادامه داد: ترکیه خواستار کاهش 35 تا 36 درصدی قیمت گاز بود، اما دیوان داوری به کاهش 10 تا 15 درصد قیمت گاز صادراتی ایران رای داد.
وی درباره تحویل گاز به واحدهای پتروشیمی نیز گفت: از ابتدای امسال تا پایان دی ماه به صورت میانگین روزانه 43 میلیون مترمکعب گاز به پتروشیمی ها تحویل شده که این مقدار در مدت مشابه پارسال 40 میلیون مترمکعب بوده است.
معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: قیمت خوراک بر اساس نرخ داخلی، میانگین قیمت واردات و صادرات و بر اساس قیمت میانگین جهانی محاسبه و در قالب فرمول جدید ابلاغ شده است.
عراقی با بیان اینکه قیمت جدید خوراک پتروشیمی ها قرار است از ابتدای سال آینده اجرایی شود، تاکید کرد شرکت های پتروشیمی باید بدهی های معوق خود را پرداخت کنند تا با قطع گاز مواجه نشوند.
مقام ارشد صنعت گازایران درباره افزایش قیمت گاز در سال 1395 اظهار کرد: تا دولت دستور آن را ندهد، برنامه ای برای افزایش قیمت نداریم.
عراقی گفت: سالانه حدود ١٧٠ میلیارد مترمکعب گاز فروخته و به ازای هر مترمکعب 1200 ریال دریافت می شود که 230 ریال از این مقدار سهم شرکت ملی گاز ایران است.
معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: شرکت ملی گاز ایران سالانه 90 هزار میلیارد ریال به سازمان هدفمندی و 30 هزار میلیارد ریال مالیات پرداخت می کند.
وی درباره همکاری ایران و شرکت گازپروم روسیه نیز گفت: همکاری شرکت ملی گاز ایران و شرکت گازپروم در چارچوب تشکیل پنج کارگروه در بخش های مختلف مانند سرمایه گذاری، تعمیرات، نگهداری، ذخیره سازی، انتقال فناوری و پالایشگاهی انجام می شود.
معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: در مذاکره با این شرکت درباره صادرات گاز به ترکیه صحبتی نشده است.
وی در ادامه از امضای موافقتنامه با یک شرکت فرانسوی خبر داد و گفت: جزئیات این توافق در آینده اعلام می شود.
عراقی درباره واردات ورق های مورد نیاز ساخت خطوط لوله انتقال گاز نیز گفت: هم اکنون امکان تامین همه ورق های مورد استفاده در خطوط لوله به جز خطوط لوله با قطرهای 48 و 56 اینچ در داخل کشور وجود دارد که این نوع ورق در ایران تولید نمی شود و کشورهای آلمان، هند، اوکراین و چین تولید کننده آن هستند.