در نشست ستاد اکسپوی اتاق ایران تاکید شد
محیط سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران هموار شود/ دولت برای خرید برق به نرخ روز، با سرمایه گذاران توافق کند

در چهارمین نشست خبری ستاد اکسپوی اتاق ایران، روند سرمایه گذاری در حوزه های مختلف اقتصاد، از جمله انرژی های تجدیدپذیر مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش ایلنا، پیام باقری - نایب رئیس اتاق ایران - چهارمین نشست خبری ستاد اکسپوی اتاق ایران با اشاره به جایگاه رویداد ایران اکسپو ۲۰۲۵ گفت: رویداد اکسپو به عنوان یکی از رویدادهای مهم صادراتی، امسال در سطح متفاوت تری از گذشته برگزار شده است.
وی گفت: سالهاست که فعالان بخش خصوصی و تشکل های صنعت برق تاکید می کنند که سرمایه گذاری در حوزه انرژی های تجدیدپذیر متناسب با ظرفیت های این بخش نیست. در برنامه ششم توسعه بنا بود در طول ۵ سال، هر سال هزار مگاوات برق در حوزه انرژی های تجدیدپذیر، متمرکز شود، اما در عمل چنین اتفاقی نیفتاده و با هدف گذاری انجام شده، فاصله معناداری دارد.
وی ادامه داد: یکی از استان های مستعد برای سرمایه گذاری در انرژی های تجدید پذیر، استان سمنان است که در این استان هم استفاده از ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر متناسب با ظرفیت های بالقوه نیست. کشور در تمام پهنه جغرافیایی ظرفیت خوبی برای انرژی های خورشیدی دارد.
باقری تصریح کرد: حدود ۶۰ هزار مگاوات امکان توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر در کشور داریم اما آنچه در حال بهره برداری است حدود ۱۴۰۰ مگاوات است.
کسری سرمایه گذاری یکی از دلایل ناترازی ها در صنعت برق
به گفته نایب رئیس اتاق ایران، برای تحقق شعار سال، حلقه مفقوده سرمایه گذاری است. یکی از دلایل ناترازی ها در صنعت برق و دیگر حوزه ها، کسری سرمایه گذاری است. اصرار بر این است که محیط سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران هموار شود.
او افزود: ظرفیت فنی و پیمانکاری زیادی در کشور وجود دارد و آنچه اهمیت دارد اینکه مدل های توجیه پذیر، علمی و پیش بینی پذیر برای سرمایه گذاری تعریف شود تا سرمایه گذار نسبت به اصل سرمایه خود و عواید سرمایه گذاری اطمینان داشته باشد وگرنه سرمایه به سمت منابع غیرمولد حرکت می کند.
نایب رئیس اتاق ایران تاکید کرد: کشور در زمینه های مختلف اقتصادی مستعد سرمایه گذاری است و اتاق ایران معتقد است که ما در بخش های مختلف، ظرفیت و استعداد سرمایه گذاری داریم. اما اهمیت موضوع در این است که بسترهای لازم برای سرمایه گذاری فراهم شود. اعتماد و اطمینان بخشی، قدم اول برای سرمایه گذاری است.
باقری با اشاره به ساختار اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: اتاق ایران با اتاق های سراسر کشور، اتاق های مشترک بازرگانی و تشکل های اقتصادی، شبکه عظیمی از اقتصاد را در اختیار دارد که در جهت توسعه اقتصاد ملی فعالیت می کنند.
بخش خصوصی باید میدان دار برنامه پساتحریم باشد
در ادامه این نشست خبری، فرج الله معماری - رئیس اتاق سمنان - گفت: سرمایه گذاری در کشور به شروطی نیاز دارد؛ سرمایه گذار براساس متغیرهای اقتصادی، مدلی برای خود تعریف می کند اما متاسفانه در حال حاضر، متغیر غیرمالی غیر اقتصادی خارج از کنترل شخص سرمایه گذار است ولی در مسیر کار بسیار اثرگذار است. در چند سال گذشته، برای پایین آوردن نرخ ارز تلاش شد ولی این تلاش ها ثمربخش نبود اما با شروع مذاکره ایران و آمریکا، بازار ارز تغییر کرد. سرمایه گذاری تابع عوامل غیراقتصادی است.
به گفته معماری متغیرهای غیراقتصادی غیرمالی بر روند سرمایه گذاری تاثیر بیشتری دارد و امیدواریم با شروع روند مذاکره، شرایط سرمایه گذاری بهتر شود.
رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران تصریح کرد: نمایشگاه ایران اکسپو اعلامیه بین المللی بخش خصوصی است. ما اعلام می کنیم که طرف های بین المللی در حوزه سرمایه گذاری با همتای ایرانی خود شریک شوند و برای در ساخت آینده تلاش کنند.
او تاکید کرد: انتظار داریم با توافق هایی که این روزها در جریان است، دروازه دیگری به روی اقتصاد کشور باز شود. باید بخش خصوصی میدان دار برنامه پساتحریم باشد.
رئیس اتاق سمنان افزود: دولت محدودیت هایی دارد و ممکن است بنا به محدودیت ها، کارنامه قابل قبولی در اقتصاد نداشته باشد. مسئولیت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری و تولید برعهده بخش خصوصی است. اتاق ایران و اتاق های سراسر کشور و مردم وظیفه ساخت فردای ایران را دارند. توسعه اقتصادی ملی، قدرت چانه زنی ها را بالا می برد.
وی در ادامه به موضوع همدلی در استان سمنان اشاره کرد و آن را یکی از ظرفیت هایی دانست که می تواند به مسیر توسعه استان کمک کند.
لزوم خرید برق به نرخ روز در راستای امضای قرارداد ۱۰ ساله با بخش خصوصی
در ادامه این نشست، علی اصغر جمعه ای - نایب رئیس اتاق سمنان - با اشاره به حضور نماینده ولی فقیه در رویداد ایران اکسپو گفت که این به معنای آمادگی حاکمیت برای حمایت از بخش خصوصی در حوزه سرمایه گذاری است.
جمعه ای ادامه داد: حاکمیت باید بسترساز باشد. سرمایه گذار در صورت تحریم، از سرمایه گذاری امتناع می کند و باید بسترهای امن برای سرمایه گذاری فراهم شود.
او تصریح کرد: در دوره های مختلف بخش خصوصی نیروگاه هایی را ساخته و برق تولید کرده است و قرار بود وزارت نیرو، این برق را خریدار کند ولی در عمل چنین نشد. باید از دولت و حاکمیت مطالبه شود که با بخش خصوصی در زمینه خرید برق به نرخ روز، قرارداد ۱۰ ساله امضا کنند تا بخش خصوصی از آینده سرمایه خود مطمئن شود. به دلیل بدقولی های متعدد دولت، بخش خصوصی از سرمایه گذاری در حوزه برق، تردید دارد.
بنا بر اعلام اتاق بازرگانی ایران، وی در ادامه به تقویت جایگاه بخش خصوصی تاکید کرد: اتاق های بازرگانی در راستای سیاست های کلی نظام حرکت می کنند و برای تقویت اقتصاد ملی تلاش می کنند.
نباید همه اقتصاد را به تحریم ها گره زد
حجت الاسلام و المسلمین مرتضی مطیعی - نماینده ولی فقیه در استان سمنان - هم گفت: سرمایه گذاران در خط مقدم جبهه اقتصادی هستند و تمام تلاش این افراد، ارتقای اقتصاد ملی و نظام اسلامی است که برای اقتصاد ملی تلاش می کنند.
نماینده ولی فقیه در استان سمنان ادامه داد: دولت چهاردهم باید زمینه سرمایه گذاری در مسیر تولید را هموار کند تا سرمایه گذاری به حوزه صنعت و تولید وارد شود.
به گفته نماینده ولی فقیه در استان سمنان، ایران از بعد از انقلاب با تحریم های متعدد روبه رو بوده است، دولت در زمینه مذاکره وظیفه خود را انجام می دهد ولی نباید همه اقتصاد را به تحریم ها گره زد. البته اگر مسئله تحریم ها حل شود، بهترخواهد بود ولی در زمان تحریم هم خیلی از کارها انجام شده است.
محمدرضا صادقی، معاون اقتصادی استاندارد سمنان هم با اشاره به رویداد ایران اکسپو که با حضور دولت و بخش خصوصی برگزار می شود، گفت: این رویداد قابی از همراهی و همدلی برای همکاری برای توسعه اقتصاد کشور است.
صادقی به بسته سرمایه گذاری اولویت دار در ۱۰۰ فرصت سرمایه گذاری در استان سمنان اشاره کرد و گفت:دولت باید راهکارهای متعددی برای حمایت از سرمایه گذاری انجام دهد؛ مثلا به غیر از وزارت نیرو، باید از ظرفیت بورس انرژی در حوزه برق استفاده شود. دولت مشتری خوبی برای سرمایه گذاران برق نبوده است و باید به ظرفیت خودتامینی صنایع توجه شود.