خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا عنوان شد:

نرخ باروری در قزوین پایین‌تر از میانگین کشوری است/پیری جمعیت زنگ خطری برای اقتصاد

نرخ باروری در قزوین پایین‌تر از میانگین کشوری است/پیری جمعیت زنگ خطری برای اقتصاد

کارشناس جوانی جمعیت علوم پزشکی قزوین دربارۀ چالش و بحران جمعیتی در استان گفت: با توجه به اینکه نرخ باروری کل استان از میزان کشوری پایین‌تر است این وضعیت جدی بودن موضوع را نشان می‌دهد.

مریم علمشاهی در گفت‌‌وگو با خبرنگار ایلنا در قزوین با اشاره به اهمیت جوانی جمعیت گفت: جمعیت جوان به‌عنوان یکی از عوامل مهم اقتدار کشورها به شمار می‌رود و سرمایۀ انسانی از مولفه‌های اساسی توسعه یافتگی و پویایی اقتصاد همه کشورها محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: متاسفانه در سال‌های اخیر روند باروری در کشور شیب نزولی داشته است؛ بررسی‌‌های انجام شده حاکی از آن است که نرخ باروری کلی از ۲.۱ در سال ۱۳۹۵ به ۱.۶ در سال ۱۴۰۰ رسیده است که با سطح جانشینی ۲.۵ فاصلۀ زیادی دارد.

کارشناس جوانی جمعیت علوم پزشکی قزوین عنوان کرد: در صورتی که با روند فعلی به سال ۱۴۰۵ وارد شویم در این سال، نرخ رشد جمعیت در بهترین حالت به ۰.۵ و نرخ باروری به یک یا کمتر از آن خواهد رسید؛ یعنی جمعیت دیگر توانایی جایگزین کردن خود را ندارد و هر سال از مقدار آن کمتر می‌شود.

وی افزود: چیزی بیش از ۴۰ درصد جمعیت، در سنین ۴۰ سال به بالا قرار خواهد گرفت که گروه‌های میانسال و سالمند هستند، همچنین ۳۵.۵ درصد جمعیت در گروه سنی ۱۵ تا ۳۹ سال قرار خواهد گرفت و این گروه سنی بار اصلی باروری را بر دوش خواهد کشید و باقی جمعیت شامل کودکان افراد خارج از سن باروری خواهد بود.

ضرورت برنامه‌ریزی‌های فرهنگی، تربیتی و اقتصادی برای افزایش جمعیت

این مسئول بیان کرد: در حال حاضر کشور در برهۀ پنجرۀ جمعیتی قرار گرفته است، بدیهی است بهره‌مندی از این فرصت مستلزم مدیریت صحیح برای استفادۀ بهینه از امکانات بالقوه جمعیت فعال اقتصادی است.

وی ادامه داد: با برنامه‌ریزی‌های فرهنگی، تربیتی، اقتصادی، کار آفرینی و اشتغال‌زایی برای جمعیت فعال و مولد همراه با اتخاذ سیاست‌های حمایتی و ترغیب فرزندآوری، فرهنگ‌سازی عمومی و بهداشتی انتظار می‌رود مسیر برای سازندگی، شکوفایی و بالندگی کشور فراهم شود.

علمشاهی با اشاره به نرخ باروری کلی در استان گفت: این آمار از ۱.۳۸ در سال ۱۴۰۱ به ۱.۳۳ در سال ۱۴۰۲  رسیده است.

پیری جمعیت تولید ناخالص داخلی را کاهش می‌دهد

وی با اشاره به آسیب‌های ناشی از پیری جمعیت اظهار کرد: سالمندی جمعیت، اثرات گسترده‌ای بر جوانب مختلف جامعه دارد، این پدیده، کاهش نیروی کار، افزایش هزینه‌های درمانی و مراقبتی، تغییر در ساختار خانواده و جامعه و چالش‌های اقتصادی را به همراه دارد.

کارشناس جوانی جمعیت علوم پزشکی قزوین ادامه داد: با افزایش جمعیت سالمند و کاهش جمعیت جوان، نیروی کار فعال کاهش می‌یابد و این امر می‌تواند به کاهش تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی منجر شود.

وی افزود: سالمندان بیشتر در معرض بیماری‌های مزمن و نیاز به مراقبت‌های بهداشتی و درمانی هستند که این موضوع می‌تواند هزینه‌های نظام سلامت را افزایش دهد؛ همچنین سالمندی جمعیت می‌تواند به کاهش جمعیت خانوارها، افزایش تعداد سالمندان تنها و تغییر در ساختار اجتماعی منجر شود.

این کارشناس بیان کرد: علاوه بر اثرات سالمندی جمعیت بر اقتصاد، اجتماع، کشاورزی و سایر موارد، جمعیت و ساختار آن به‌عنوان یکی از مهمترین شاخصه‌های قدرت ملی به حساب می‌آید و با قدرت دفاعی و امنیت کشور در ارتباط است، سالمندی جمعیت تهدیدی جدی برای امنیت کشور محسوب می‌شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز