خبرگزاری کار ایران

مازندران؛ قطب تولید برنج ایران و پیشگام در مکانیزاسیون کشاورزی

مازندران؛ قطب تولید برنج ایران و پیشگام در مکانیزاسیون کشاورزی

مازندران به‌عنوان قطب تولید برنج ایران، با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و مکانیزاسیون کشاورزی، نه‌تنها جایگاه برجسته‌ای در تولید این محصول راهبردی دارد، بلکه در زمینه افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها نیز پیشگام است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، استان مازندران با تولید سالانه بخش عمده‌ای از برنج کشور، نقشی حیاتی در تأمین امنیت غذایی ایران ایفا می‌کند. این استان با بهره‌مندی از اقلیم مناسب، منابع آبی فراوان و زمین‌های حاصلخیز، به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده برنج ایران شناخته می‌شود.

سالانه ۲۲۸ هزار هکتار از اراضی کشاورزی مازندران به کشت برنج اختصاص می‌یابد که از این میزان، حدود ۷۵ هزار هکتار به ارقام پر محصول و مابقی به ارقام محلی و کیفی اختصاص دارد. پیش‌بینی می‌شود در صورت تداوم شرایط اقلیمی مناسب و ذخایر آبی کافی، ظرفیت تولید برنج در سال جاری از یک‌میلیون تن فراتر رود.

برنج؛ از ستون‌های اقتصادی مازندران

کشت برنج علاوه بر تأمین غذای سفره ایرانیان، منبع مهمی برای اشتغال، درآمدزایی و صادرات داخلی در مازندران محسوب می‌شود. صادرات مازاد برنج این استان به سایر نقاط کشور، ارزآوری و رونق اقتصادی قابل‌توجهی به همراه دارد.

 ۹۵ درصد برداشت برنج مکانیزه می‌شود

بابک مومنی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفت وگو با خبرنگار ایلنا با تأکید بر ضرورت عبور از کشاورزی سنتی، گفت: برای تحقق کشاورزی نوین، توسعه مکانیزاسیون و تقویت خدمات مکانیزه، ضرورتی انکارناپذیر است.

وی با اشاره به اینکه کشاورز امروز دیگر نمی‌تواند مانند گذشته در عرصه‌های شالیزاری و غیر شالیزاری فعالیت کند، افزود: مازندران با ضریب مکانیزاسیون ۳.۵۲، رتبه نخست کشور را دارد، اما این عدد نباید ما را از توسعه بیشتر بازدارد. ارتقای بسترهای مکانیزاسیون از مهم‌ترین چالش‌ها و اولویت‌های ما است.

مومنی بابیان اینکه تجهیز اراضی شالیزاری به سامانه‌های آبیاری کم‌فشار به‌عنوان مدل نوین تحویل آب در دستور کار جهاد کشاورزی قرار دارد، ادامه داد: هم‌اکنون ۷۰ درصد نشاکاری در استان به‌صورت مکانیزه انجام می‌شود و این رقم در برداشت به ۹۵ درصد خواهد رسید.

رئیس جهاد کشاورزی مازندران، نوسازی ناوگان مکانیزاسیون، توسعه ماشین‌آلات پیشرفته و ایجاد زنجیره کامل خدمات مکانیزه را لازمه بهره‌برداری بهینه در تناوب کشت دانست و خاطرنشان کرد: مازندران جزو سه استان برتر کشور در جذب تسهیلات مکانیزاسیون است، اما زمانی به این رتبه افتخار خواهیم کرد که امکانات متناسب با ظرفیت و نیاز استان در اختیار کشاورزان قرار گیرد.

وی این را هم گفت: استفاده از ماشین‌آلات می‌تواند زمان انجام عملیات کشاورزی را کاهش دهد و به کشاورزان این امکان را می‌دهد که زمین‌های بیشتری را در زمان کوتاه‌تر پردازش کنند. این امر موجب افزایش عملکرد و تولید محصول در واحد سطح می‌شود.

مومنی ادامه داد: کشت مکانیزه به کشاورزان این امکان را می‌دهد که با بهبود کارایی و کاهش هزینه‌ها، تولید محصول بیشتری داشته باشند و به‌این‌ترتیب بهره‌وری در کشاورزی افزایش یابد.

از خودکفایی تا گردشگری کشاورزی

مهدی باقری، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان نیز با تأکید بر نقش مازندران در تأمین برنج کشور گفت: استان کاملاً در تولید برنج خودکفا است و بخشی از تولید مازاد نیز به دیگر استان‌ها صادر می‌شود.

وی همچنین به تأثیر کشت مکانیزه در بهبود بهره‌وری اشاره کرد و افزود: تنها ۳۰ درصد از مزارع برنج به‌صورت سنتی کشت می‌شوند که در حال کاهش است.

علاوه بر مزایای اقتصادی، شالیزارهای مازندران به دلیل مناظر چشم‌نواز، به یکی از جاذبه‌های گردشگری کشاورزی تبدیل‌شده‌اند. این اراضی به‌ویژه در فصل برداشت، مقصدی برای گردشگران داخلی و خارجی محسوب می‌شوند.

ضرورت کشاورزی پایدار

باوجود دسترسی مطلوب به رودخانه‌ها و منابع آبی، موضوع مصرف بهینه آب و حرکت به‌سوی کشاورزی پایدار از چالش‌های جدی پیش روی استان است. به‌کارگیری فناوری‌های نوین آبیاری و برنامه‌ریزی در تنظیم بازار، می‌تواند نقش مؤثری در تداوم این مسیر توسعه ایفا کند.

گفتنی است؛ در استان مازندران، برنج به‌عنوان یکی از محصولات کلیدی کشاورزی شناخته می‌شود که تأثیر زیادی در اقتصاد، فرهنگ و زندگی مردم این منطقه دارد. نشاکاری نیز به‌عنوان یکی از روش‌های کارآمد و مؤثر درکشت برنج، نقش اساسی در افزایش بهره‌وری و کیفیت محصول برنج ایفا می‌کند. این روش علاوه بر بهینه‌سازی استفاده از منابع، باعث کاهش هزینه‌ها و ریسک‌های تولید می‌شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز