دستیار اجتماعی رئیسجمهور در شیراز:
رویکردهای افراطی جایگاه زنان را به حاشیه برده است/ نیاز به نظریهای برای تعریف نقش زنان در ایران

دستیار اجتماعی رئیسجمهورگفت: فقدان یک نظریه مشخص و منسجم درباره جایگاه زنان در جامعه، یکی از چالشهای بنیادین ایران در ۱۰۰ سال اخیر است.
به گزارش ایلنا، علی ربیعی امروز ۱۸ اردیبهشت همایش بین المللی زنان، قدرت و مدیریت سیاسی ایران در شیراز تأکید کرد: این بینظریگی مانع از نگاه عمیق و توسعهمحور به حضور زنان در عرصههای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شده است.
ربیعی با اشاره به اینکه مسئله جایگاه زنان در ماههای اخیر ذهنمشغولی بسیاری از فعالان اجتماعی بوده است، گفت: موضوع مواجهه با حجاب و حضور زنان در جامعه بخشی از فعالیتهای ما را به خود اختصاص داده است. ایران در مواجهه با مسائل زنان دچار پنهانسازی و حذف زنان از عرصههای عمومی شده که این روند به پیچیدگیهای اجتماعی دامن زده است.
دستیار اجتماعی رئیسجمهور با مرور تاریخی، دوران پهلوی را دورهای دانست که زنان به عنوان ابزار تحولات فرهنگی به تصویر کشیده میشدند، اما این نگاه سطحی و غیرواقعی بود و به جای تمرکز بر حقوق و مشارکت واقعی زنان، به تبلیغات و تغییرات ظاهری محدود شد.
وی افزود: در این دوران، شباهت به نظامهای اجتماعی کشورهای توسعهیافته ملاک قرار گرفت، اما از مطالبات واقعی زنان فاصله زیادی وجود داشت.
ربیعی با اشاره به دوران پس از انقلاب اسلامی، سالهای منتهی به پیروزی انقلاب را طلاییترین دوره مشارکت اجتماعی و سیاسی زنان توصیف کرد و گفت: با دور شدن از این مقطع حضور زنان در عرصههای عمومی محدود شد و حتی در برخی تفکرات، زنان به عنوان عامل گناه مردان قلمداد شدند. هرچه از انقلاب دور شدیم، رویکردهای افراطی و پنهانسازی زنان شدت گرفت.
دستیار اجتماعی رئیسجمهور با اشاره به ظهور رویکردهای میانهرو در سالهای اخیر، اظهار داشت: این رویکردها نه از نظریهپردازی، بلکه از فشارهای اجتماعی ناشی شدهاند. با این حال، هنوز نظریهای جامع که جایگاه زنان را در سیاست، قدرت و کنشگریهای اقتصادی و فرهنگی با توجه به واقعیتهای ایران تعریف کند، تولید نشده است.
ربیعی تغییرات جمعیتی و ارزشی را عامل تعارض بین ارزشهای رسمی و جاری دانست و گفت: افزایش تحصیلات زنان، کسب مشاغل تخصصی و تغییر ارزشها به سمت ابراز وجود، بهویژه در میان زنان، شدت بیشتری یافته است. این تغییرات با محدودیتهای موجود، چالشهایی مانند پوشش اجباری را به وجود آورده است.
وی از سه رویکرد در مواجهه با مسائل زنان سخن گفت و افزود: گروه نخست به نظریههای غربی تکبعدی تکیه دارند که با واقعیتهای فرهنگی ایران سازگار نیست و محکوم به شکست است. گروه دوم بر برداشتهای سنتی و تکبعدی از متون دینی استوار است که پاسخگوی نیازهای جامعه نیست. گروه سوم، رویکرد میانهرو، تلاش دارد با توجه به هویت فرهنگی و دینی و حمایت از حقوق زنان، به توازن برسد.
دستیار رئیسجمهور با اشاره به تلاشهای دولت چهاردهم برای کاهش سیاست های درگیرانه در خصوص حجاب در خیابان، گفت: رئیسجمهور برای ایجاد تفاهم افقی و پایان دادن به درگیریها تلاش کرده، اما جریانهایی با نمایشهای افراطی، این روند را با چالش مواجه کردهاند.
ربیعی در پایان، ظرفیتهای زنان ایرانی در خیر جمعی، تشکلپذیری و مدیریت مشارکتی را ستود و تأکید کرد: تحولات آینده ایران زنمحور خواهد بود و سیاستگذاریها باید به این واقعیت توجه کنند. وی از نخبگان خواست برای تدوین نظریهای جامع درباره جایگاه زنان تلاش کنند تا از تناقضات و تعارضات اجتماعی کاسته شود.