خبرگزاری کار ایران

سرپرست کاوش‌های باستان ‌شناسی تپه یلدا خبر داد:

کشف پیکرک شنل پوش در تپه یلدا

سرپرست چهارمین فصل کاوش های باستان ‌شناسی تپه یلدا پیکرک انسان شنل پوش را مهمترین کشف این فصل اعلام کرد و گفت: فضاهای معماری، کوره پخت سفال، پیت (زباله دان باستانی )، مهر های مسطح ، پیکرک های انسانی و حیوانی منحصر به فرد و...از دیگر یافته های کاوش در تپه یلدا هستند.

به گزارش ایلنا، حسینعلی کاوش، سرپرست چهارمین فصل کاوش های باستان ‌شناسی و برنامه آموزشی تپه طالب خان2 (یلدا)سیستان این مطلب را در جلسه گزارش به همکار که به همت پژوهشکده باستان شناسی در محل پژوهشگاه برگزار شد مطرح کرد .

 او با اشاره به اینکه این فصل از کاوش با همکاری دانشجویان باستان شناسی دانشگاه زابل همراه بود افزود : کاوش در یکی از گمانه ها به کشف یک کوره پخت سفال انجامید .

او هدف اصلی از حفاری در این محوطه را آموزش دانشجویان رشته باستان شناسی اعلام کرد و اظهارداشت: فعالیت های پژوهشی و کسب اطلاعات جامع از زندگی انسانها وشیوه معیشت ساکنان دشت جنوبی سیستان در ادوار باستانی هدف دیگر کاوش های باستان شناسی در این محوطه بود .

وی از یافته های مهم دیگر این فصل از کاوش در تپه طالب خان 2 را یک پیت (زباله دان باستانی ) اعلام کرد که نهشت های فرهنگی (مواد فرهنگی )زیادی از قبیل زغال و خاکستر را در خود جای داده بود.

کاوش از جمله آثار مکشوفه از تپه یلدا سیستان را پیکرک های انسانی و حیوانی اعلام کرد و گفت : نمونه هایی از پیکرک های انسانی بدست آمده  منحصربفرد هستند .

او افزود: دو نمونه از پیکرک های انسانی یاد شده دارای گردنبند و پلاک دکمه ای شکل بوده و در پشت یکی از پیکرک ها چیزی شبیه شنل تا پائین بدنه ادامه دارد .

وی از دیگر آثار یافت شده در این پیت باستانی را پیکرک های حیوانی اعلام کرد که معروفترین و بیشترین آنها مربوط به پیکرک های گاو کوهاندار سیستانی در ابعاد و اندازه های مختلف است .

این باستان شناس استخوان ، اشیاء شمارشی ، مهرهای مسطح ، اثر مهر ، اثر حصیر و سفال را از دیگر یافته های چاله باستانی کشف شده دراین محوطه تاریخی ذکر کرد.

سرپرست کاوش در تپه یلدا گفت: در این فصل از حفاری، 5 فضای معماری به طول 5 متر و عرض 30 سانتی متر به دست آمد که احتمالاً کار برد انباری داشته  و در داخل آنها پهن حیوانی و سفال یافت شده است .

او با اشاره به ارزش معنوی ، علمی و آزمایشگاهی این اشیاء پیشنهاد کرد که با همکاری دانشگاه زابل و سازمان میراث فرهنگی کشور در محل دانشگاه یک موزه راه اندازی شود تا این اشیاء به صورت امانی برای مدت خاصی در اختیار دانشگاه قرار گیرد.

وی تشکیل یک موزه در هر دانشگاهی که رشته های باستان شناسی و مرمت در آنها تدریس می شود را ایده خوبی دانست و گفت : این آثار هویت اصلی ما را تشکیل می دهد.

تپه یلدا محوطه ای با وسعت کم در فاصله 67 کیلومتری زابل و در حدود 11کیلومتری شهر سوخته واقع شده که برای نخستین بار توسط حسین علی کاوش در سال 1389کشف شده است .

کاوش های صورت گرفته در 3فصل گذشته بیانگر استقرار در این محوطه باستانی در دوره های دوم ، سوم و چهارم شهر سوخته یعنی از سال 2900قبل از میلاد به بعد است .

کد خبر : ۴۱۵۴۶۲