خبرگزاری کار ایران

۵ استان پر مصرف شیر در کشور

۵ استان پر مصرف شیر در کشور
کد خبر : ۱۸۳۷۴۳

درسال۹۰ پایین‌ترین مصرف سرانه لبنیات مربوط به استان های بوشهر با ۳/۳۰، کهگیلویه و بویر احمد ۸/۳۳، سیستان و بلوچستان ۰/۳۵، هرمزگان ۰/۳۸ و ایلام ۰/۳۹ بوده است.

بخش مهمی از گرانی نسبی شیر مربوط به سال های پس از هدفمندی یارانه هاست.

احمد اخوی، عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در گفتگو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: یکی از مهمترین چالش‌های امنیت غذایی و اصلاح الگوی مصرف کمبود مصرف لبنیات شامل شیر و پنیر، ماست، کره، خامه و دیگر محصولات لبنی است.

وی افزود: ظرف یک‌سال پس از هدفمندی یارانه، شاخص قیمت شیر از رقم ۳/۸۲، در سال ۱۳۸۹ به رقم ۵/۱۶۵ در ۱۳۹۱ صعود کرده که سالانه ۸/۴۱ درصد افزایش یافته است.

اخوی تصریح کرد: این افزایش با توجه به اینکه در فاصله ۱۳۷۹-۱۳۸۹ نرخ متوسط تورم سالیانه دربازده زمانی مورد مطالعه ۲/۱۵ درصد است حاکی از گرانی نسبی شیر است که البته بخش مهم آن مربوط به سال‌های پس از هدفمندی است و از آنجا که کشش قیمتی مصرف کننده کم درآمد بیش از کشش قیمتی مصرف‌کننده پردرآمد است لذا همین امر باعثشده افزایش قیمت شیر باعثکاهش سهم گروه‌های کم درآمد و استان‌های کم درآمد نسبت به گروه‌ها و استان‌های پردرآمد از مصرف شود.

وی ادامه داد: در سال ۱۳۹۰ بر حسب سرانه پر مصرف ترین استان‌های شیر کشور عبارت از، زنجان(۴/۱۱۶کیلوگرم)، چهارمحال‌و‌بختیاری(۷/۸۰ کیلوگرم)، خراسان رضوی(۲/۷۹ کیلوگرم)، اردبیل(۸/۷۸ کیلوگرم)، و مرکزی(۵/۷۳ کیلوگرم) بوده است.

عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی درادامه افزود: سرانه مصرف شیر در زنجان ۴/۱۱۶، چهار محال و بختیاری ۷/۸۰، خراسان رضوی ۲/۷۸، اردبیل ۸/۷۸ و اردبیل مرکزی ۵/۷۳ است.

توصیه فائو مصرف ۱۴۶ کیلو گرم شیر در هر سال برای هر نفر است

وی افزود: این در حالی است که در مقایسه با رقم توصیه‌ای فائو برای مصرف شیر ۱۴۶کیلوگرم برای هر نفر در سال است زنجان به عنوان پر مصرف ترین استان در سال ۱۳۹۰ کمتر از ۸۰درصد این رقم مصرف داشته است.

اخوی خاطر نشان کرد: همچنین درسال۹۰ پایین‌ترین مصرف سرانه لبنیات مربوط به استان های بوشهر با ۳/۳۰، کهگیلویه و بویر احمد ۸/۳۳، سیستان و بلوچستان ۰/۳۵، هرمزگان ۰/۳۸ و ایلام ۰/۳۹ بوده است.

وی ادامه داد: پر مصرف‌ترین ۵ استان کشور از مصرف سرانه شیر در سال ۱۳۷۹شامل اردبیل(۶۰ کیلوگرم)، چهار محال و بختیاری(۳/۵۹ کیلوگرم)، آذربایجان شرقی(۰/۵۱کیلوگرم)، گلستان(۷/۴۹ کیلوگرم)، و مرکزی(۵/۴۸ کیلوگرم) بوده است و کم مصرف ترین پنج استان شامل هرمزگان(۳/۱۶ کیلوگرم)، بوشهر(۰/۱۸ کیلوگرم)، کهکیلویه‌و‌بویراحمد(۴/۲۰ کیلوگرم)، سیستان‌وبلوچستان(۷/۲۱ کیلوگرم)، و ایلام(۲/۲۴ کیلوگرم) بوده است.

اخوی گفت: متوسط ۵ استان پرمصرف و کم‌مصرف برای سرانه شیر در سال ۱۳۷۹ برابر ۷/۵۳ و ۱/۲۰ کیلوگرم ودر سال ۱۳۹۰ برابر ۷/۸۵ و ۲/۳۵ کیلوگرم به‌دست می‌آید. حداقل مصرف شیر از حدود ۲۰کیلوگرم به ۲/۳۵ کیلوگرم افزایش یافته است، نسبت شاخص پرمصرف ترین به کم مصرف ترین از ۶۶/۲درصد به ۴۳/۲و شکاف نسبی مصرف استان‌ها سالیانه به طور متوسط ۰/۸ - درصد کاهش داشته است.

کمبود مصرف شیر تهدید جدی در تداوم سلامت کشور

وی افزود: نمی‌توان منکر این واقعیت شد که علی‌رغم این بهبود هنوز کمبود مصرف شیر حتی در ۵ استان پر مصرف، نقطه ضعف جدی در الگوی مصرف و تهدید جدی برای تداوم روند سلامت در کشور است. بدیهی است وظیفه دولت در بعد امنیت غذایی که نوعی سرمایه‌گذاری در توسعه سلامت انسانی است برنامه توسعه مصرف سرانه شیر چه از طریق توزیع بن شیر در بین گروه‌های کم‌درآمد و چه از طریق توزیع رایگان شیر در بین دانش آموزان مدارس واقع در حاشیه شهر‌ها، مناطق کم‌درآمد شهری، استان‌های محروم و تمامی مدارس مناطق روستایی است.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز