مومنی در گفتوگو با ایلنا تشریح کرد:
ابعاد دیدار نخستوزیر ارمنستان و رئیسجمهوری آذربایجان/ دلایل کنشگری امارات در صلح باکو - ایروان

کارشناس مسائل قفقاز گفت: ارمنستان و نخستوزیر این کشور بهرغم مخالفت برخی گروهها و احزاب مخالف داخلی، به دنبال احیای روابط سیاسی و دیپلماتیک با آذربایجان و ترکیه و امضای توافقات صلح هستند.
قاسم مؤمنی، کارشناس مسائل قفقاز با اشاره به مذاکرات و دیدار نخستوزیر ارمنستان و رئیسجمهوری آذربایجان در امارات در گفتوگو با ایلنا اظهار کرد: هرگونه صلح بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان، با توجه به وضعیت پیچیده کنونی و در سایه جنگ اوکراین و تنشهای منطقهای میتواند تأثیرات مستقیمی بر سیاست و اقتصاد منطقه داشته باشد. باید توجه داشت که توسعه کشورها دیگر به راحتی و در کوتاه مدت ممکن نیست و این در حالیست که ارمنستان در شرایط کنونی به دنبال حل و فصل مناقشه با باکو بوده تا بعد از آن نقش مهمی در منطقه ایفا کند. با توجه به روابط نزدیک ارمنستان با آمریکا و توافقاتی که اخیراً در زمینههای مختلف میان ایروان و غرب به دست آمده، ارمنستان نقش اقتصادی مهمی در منطقه پیدا کرده است.
وی ادامه داد: این موضوع برای امارات نیز بسیار اهمیت دارد، چراکه ابوظبی میخواهد در تحولات منطقهای نقش سازنده و مؤثری داشته باشد. به نظر میرسد دیدارهای اخیر بین نخستوزیر ارمنستان و رئیسجمهوری آذربایجان با رئیس امارات در ابوظبی، حول محور سرمایهگذاری امارات در زمینه توسعه و رشد اقتصادی میگردد. همچنین در این شرایط موضوع زنگزور که پیشتر به آن اشاره کرده بودم هم باید موردنظر قرار بگیرد و بسیار مهم است. این مسیر یک شاهراه بینالمللی است و کشورهایی که میتوانند سرمایهگذاریهای قابل توجهی در ارمنستان و آذربایجان انجام دهند، در حال تعریف بستههای سرمایهگذاری برای توسعه این مناطق هستند که این موضوع در شرایط فعلی اهمیت بسیار زیادی دارد. اینکه احتمال امضای نهایی توافق صلح بین دو طرف چقدر است و اینکه آیا اختلافاتی باقی مانده یا خیر، باید گفت اختلاف اصلی بر سر مالکیت و حقوق مسیر زنگزور است. احتمال دارد این موضوع در قالب تفاهمنامه یا هر فرمت دیگر به پایان خود نزدیک شود، چراکه هم آمریکا و هم اتحادیه اروپا این مسیر را به عنوان یک شاهراه جدید برای تأمین انرژی اروپا (به ویژه گاز و نفت حوزه دریای خزر) بسیار حیاتی میدانند. در زمینه ترتیبات امنیتی نیز مشکلاتی وجود دارد که به نظر میرسد طرفها در حال رفع آن هستند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در این راستا نگاه روسیه و ترکیه به هرگونه توافق مهم است. باید توجه داشت که روسیه دیگر از نظر مردم ارمنستان کشوری قابل اعتماد نیست و بسیاری از مردم ارمنستان نسبت به مواضع اخیر روسیه، به ویژه عدم حمایت نظامی مؤثر در جنگ قرهباغ، احساس نارضایتی دارند. در مقابل، دولت ارمنستان و نیکول پاشینیان، نخستوزیر این کشور بهرغم مخالفت برخی گروهها و احزاب مخالف داخلی، به دنبال ایجاد روابط سیاسی و دیپلماتیک با آذربایجان و ترکیه و امضای توافقات صلح هستند. این در حالیست که اعتراضات و دستگیریهای اخیر در ارمنستان که محوریت آن با جریانهای مخالف بوده، تأثیر قابل توجهی بر روند صلح نداشته است. این احزاب در حال حاضر جایگاه مردمی و نفوذ سیاسی گستردهای ندارند و نمیتوانند مانع پیشرفت مذاکرات شوند. در واقع، مردم ارمنستان به دلیل مشکلات اقتصادی و تورم، به بازگشایی مرزها و توسعه تجارت با آذربایجان و ترکیه امید بستهاند، که این امر میتواند به بهبود معیشت و رفاه آنها منجر شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دولت ارمنستان در تلاش است تا وابستگی شدید به روسیه را کاهش داده و همکاریهای خود را با آمریکا، اروپا و کشورهای حوزه خلیج فارس گسترش دهد. مسیر زنگزور، به عنوان یک کارت مهم برای ارمنستان در مذاکرات، قرار است به شکل هوشمندانهای استفاده شود تا امتیازات اقتصادی و سیاسی مهمی به دست آید. در نهایت، به نظر میرسد که امسال توافق صلح نهایی امضا خواهد شد و مسیر زنگزور بازگشایی میشود. این اتفاق میتواند ارمنستان را وارد مرحله جدیدی از تعاملات منطقهای و جهانی کند.