خبرگزاری کار ایران

در گفت و گو با ایلنا مطرح شد؛

جنگ 12‌روزه و تأثیرات آن بر انسجام ملی/ شفاف‌سازی برای حفظ اعتماد عمومی ضرورت دارد

جنگ 12‌روزه و تأثیرات آن بر انسجام ملی/ شفاف‌سازی برای حفظ اعتماد عمومی ضرورت دارد

جنگ ۱۲ روزه، اگرچه کوتاه‌مدت بود، اما تأثیر عمیقی بر انسجام و همبستگی ملی ایران گذاشت و بار دیگر نشان داد که در شرایط بحرانی، مردم فارغ از گرایش‌های سیاسی و اجتماعی، توانایی بی‌نظیری در اتحاد و همبستگی دارند.

عضو هیئت علمی بخش جامعه‌شناسی دانشگاه شیراز در اظهاراتی به تحلیل جنگ دوازده‌روزه و تأثیرات آن بر جامعه ایران پرداخت و گفت: اتحاد و انسجام ملی در شرایط بحرانی نظیر جنگ در ایران به‌طور چشمگیری افزایش می‌یابد.

احسان حمیدی‌زاده در گفت و گو با ایلنا افزود: این موضوع چندان عجیب نیست، زیرا مردم ایران در شرایط بحرانی همواره اتحاد خود را چند برابر نشان داده‌اند  و دشمنان ایران، برآورد درستی از فرهنگ و ویژگی‌های اجتماعی ایران ندارند.

به اعتقاد وی، پیام‌هایی که از سوی اسرائیل یا اپوزیسیون خارج از کشور منتشر می‌شد، با این مضمون که با حمله به مراکز خاص، مردم به خیابان‌ها خواهند آمد و قیام خواهند کرد، ایده‌ای خام‌انگارانه بود.

جنگ 12‌روزه و تأثیرات آن بر انسجام ملی/ شفاف‌سازی برای حفظ اعتماد عمومی ضرورت دارد

حمیدی‌زاده خاطرنشان کرد: حتی افرادی که  پیش از مخالفت های خود را با نظام نشان داده بودند، از جمله کسانی که سال‌ها در زندان بودند یا پس از انقلاب از کشور خارج شدند، در برابر بمباران‌ها موضع‌گیری‌های وحدت‌بخش نشان دادند. تنها گروه‌های محدودی مانند سلطنت‌طلبان و برخی جریان‌های خاص از حملات اسرائیل حمایت کردند و تصور می‌کردند این حملات می‌تواند به تغییر رژیم منجر شود.

وی تأکید کرد: این جنگ نشان‌دهنده منحصربه‌فرد بودن فرهنگ ایران در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه بود و این انسجام ربطی به حمایت از سیاست‌های حاکمیت یا سرمایه اجتماعی آن نداشت.

جنگ باعث افزایش همبستگی ملی شد

عضو هیئت علمی بخش جامعه‌شناسی دانشگاه شیراز در بخش دیگری از سخنان خود به تأثیرات این جنگ بر همبستگی اجتماعی اشاره کرد و گفت: این جنگ باعث افزایش همبستگی ملی شد، اما این همبستگی لزوماً دائمی نیست؛ اگر از این فرصت استفاده نشود و مردم احساس امنیت و آسایش نکنند، شرایط می‌تواند به حالت پیش از بحران بازگردد.

حمیدی زاده نقش روشنفکران را در این زمینه کلیدی دانست و افزود: روشنفکران باید با روشنگری ابعاد چندلایه این پدیده را تبیین کنند.

وی بر لزوم پرسشگری بی‌رحمانه و مطالبه‌گری از سوی مردم و روشنفکران تأکید کرد و گفت: مسئولین باید در برابر شرایط پیش‌آمده، ضعف‌های موجود و وضعیت آسیب‌پذیر اجتماعی و اقتصادی پاسخگو باشند و شفاف‌سازی کنند.

جنگ 12‌روزه و تأثیرات آن بر انسجام ملی/ شفاف‌سازی برای حفظ اعتماد عمومی ضرورت دارد

عضو هیئت علمی بخش جامعه‌شناسی دانشگاه شیراز در ادامه به وضعیت روانی جامعه پس از جنگ اشاره کرد و گفت:  با وجود آتش‌بس و احساس نسبی آرامش، مردم همچنان در مورد آینده نگران و بلاتکلیف هستند.

این جامعه‌شناس بر لزوم تغییر رویکرد حاکمیت تأکید کرد و گفت: باید با دوری از نگاه ایدئولوژیک، تکثر فرهنگی، سیاسی و اجتماعی موجود در جامعه ایران به رسمیت شناخته شود.

وی افزود: این تکثر باید در رسانه‌های ملی، صداوسیما و دستگاه‌های دولتی نمود پیدا کند تا مردم آن را احساس کنند، این اقدامات برای حفظ و تقویت همبستگی ملی و استحکام جامعه ضروری است و می‌تواند به بقای اتحاد ایجادشده در این جنگ کمک کند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز