مکی در گفتوگو با ایلنا:
آمریکا به دنبال شانه خالی کردن از حمایت تسلیحاتی اوکراین است/ اختلاف اروپا و واشنگتن بر سر کییف عمیقتر میشود

کارشناس مسائل اروپا گفت: سیاست آمریکا بیشتر در جهت فشار به دولت اوکراین و کاهش بار مسئولیت نظامی و مالی آن در حمایت از این کشور است، تا اروپاییها بیشتر درگیر جنگ شوند.
مرتضی مکی، کارشناس مسائل اروپا در تشریح دلایل توقف صادرات تسلیحات نظامی آمریکا به اوکراین در گفتوگو با ایلنا اظهار کرد: سیاستی که آمریکا در خصوص توقف ارسال تسلیحات به اوکراین در پیش گرفته، به نظر میرسد در چارچوب راهبرد کلانی است که ترامپ پس از بازگشت به کاخ سفید اتخاذ کرده است. مواضع و اظهارنظرهای متناوب مقامات سیاسی و نظامی آمریکا درباره علت توقف این کمکها، که عمدتاً به دلیل کاهش ذخایر نظامی آمریکا و نیاز خود این کشور به این تسلیحات عنوان میشود، بیشتر جنبه توجیهی دارد و نوعی فریب افکار عمومی کشورهای غربی و مردم اوکراین محسوب میشود. واقعیت این است که ترامپ پس از ناکامی در تغییر مواضع مقامات روسیه و اوکراین و یا وادار کردن آنها به توقف درگیریها و اعلام آتشبس موقت حتی برای مدت یک ماه، به نظر میرسد تلاش میکند با سیاست کاهش حمایت نظامی و مالی از اوکراین، بخشی از بار مسئولیت تأمین تسلیحات این کشور را از دوش خود بردارد. این در حالی است که همزمان با این اقدامات، آلمان اعلام کرده است که تسلیحات گستردهتری از جمله موشکهای استراتژیک را در اختیار اوکراین قرار خواهد داد و حمایتهای مالی بیشتری از این کشور انجام میدهد. وقتی این دو خط موازی را بررسی میکنیم، نشان میدهد که آمریکا به دنبال آن است که مقامهای اوکراینی را یا تغییر داده یا وادار به انعطاف بیشتر در خصوص توقف درگیریها با ارتش روسیه کند.
وی ادامه داد: اما اگر به فهرست خواستههای روسیه برای آتشبس نگاه کنیم، متوجه میشویم که این خواستهها در حدی نیست که بتواند منجر به توافقی شود که جنگ را متوقف کند. به نظر میرسد این سیاست آمریکا شکاف نظامی و سیاسی عمیقتری میان اروپا و آمریکا در حمایت از اوکراین ایجاد خواهد کرد. باید توجه داشت که دولتهای اروپایی تلاش میکنند حلقه تحریمهای اقتصادی روسیه و کمکهای نظامی به اوکراین را گسترش دهند، اما بدون حمایت آمریکا، آنها نیز قادر نخواهند بود این وضعیت شکننده در مرزهای اوکراین را مدیریت کنند. به هر حال، احتمالاً در روزها و هفتههای آینده باید شاهد تحولات سیاسی و میدانی بیشتری در این منطقه، هم در روابط آمریکا و اروپا و هم در جنگ اوکراین، باشیم. نکته دیگر این است که اروپاییها بعید است بتوانند بدون همراهی آمریکا برای آینده نامعلومی به حمایت نظامی خود از اوکراین ادامه دهند. حتی در شرایط فعلی نیز، اروپا نتوانسته است بسته تحریمی جدیدی علیه روسیه تصویب کند؛ به دلیل مخالفت مجارستان و اسلواکی، تنها بستههای قدیمی را برای شش ماه تمدید کردند. این نشاندهنده شکاف عمیق سیاسی در داخل اتحادیه اروپا نسبت به تداوم حمایت از اوکراین است. البته نباید این شکاف را فقط به مجارستان و اسلواکی محدود کرد، چراکه بسیاری از کشورهای اروپایی نیز از افزایش هزینهها برای حمایت از اوکراین اجتناب میکنند و تمایل ندارند در صف مخالفان این حمایتها قرار بگیرند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: باید متوجه بود که اختلافنظرهایی در میان کشورهای اروپایی درباره ادامه کمکهای نظامی به اوکراین وجود دارد، اما به نظر میرسد که این سیاست بیشتر در جهت فشار به دولت اوکراین و کاهش بار مسئولیت نظامی و مالی آمریکا در حمایت از این کشور است، تا اروپاییها بیشتر درگیر جنگ شوند. خروج آمریکا از ریاست گروه تماس حمایت از اوکراین و واگذاری این نقش به انگلیس نیز گواهی بر این موضوع است. این نشان میدهد که آمریکا از نقش میانجیگری برای نزدیک کردن دیدگاههای روسیه و اوکراین در چند ماه گذشته عقبنشینی کرده است و اکنون میخواهد اوکراین و اروپاییها را وادار کند به جای تعامل با روسیه، با آمریکا به مذاکره و توافق برسند تا جنگ در نقطهای پایان یابد.از سوی دیگر، مواضع اوکراین نیز مشخص است و به نظر میرسد اوکراین انتظار دارد که آمریکا بخشی از خواستههای سرزمینیاش را کنار بگذارد تا مذاکرات برای توافق با روسیه ادامه پیدا کند. اما اینکه دولت فعلی تا چه حد حاضر است بخشی از خاک خود را برای صلح و آتشبس واگذار کند، با دشواریها و پیچیدگیهای فراوانی همراه است؛ بهویژه در پایتخت این کشور که با حملات موشکی مواجه است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: روسیه بدون شک از هرگونه شکاف بین اروپا و آمریکا حمایت میکند، چراکه این شکاف فشارها بر مسکو را کاهش میدهد. روسیه پیش از این اعلام کرده بود که تداوم حمایتهای نظامی و مالی ناتو از اوکراین باعث طولانیتر شدن جنگ میشود. این مواضع در روسیه با استقبال روبهرو شده است. همچنین، مواضع پوتین در خصوص آتشبس در اوکراین سختگیرانهتر شده است و وی معتقد است این موضعگیریها او را به خواستههای حداقلیاش نزدیکتر میکند. از نظر اقتصادی، مالی و نظامی، ادامه جنگ برای روسیه در شرایط فعلی توجیهپذیر نیست. اگر جنگ در این نقطه به پایان برسد، روسیه قطعاً برگ برنده بزرگی در این نزاع به دست خواهد آورد و اعتبار و حیثیت خود را تا حدودی حفظ کرده و بخشی از خواستههایش را محقق کرده است؛ بدون اینکه اوکراین به عضویت ناتو درآید و بخشهایی از خاک آن در تصرف روسیه باقی بماند.