خبرگزاری کار ایران

مقابله با ایران‌هراسی از دل بازتعریف میراث‌فرهنگی آغاز می‌شود/ با رویکرد میدانی، انحصار پایتخت‌نشینی را شکسته‌ایم

مقابله با ایران‌هراسی از دل بازتعریف میراث‌فرهنگی آغاز می‌شود/ با رویکرد میدانی، انحصار پایتخت‌نشینی را شکسته‌ایم
کد خبر : ۱۶۳۹۰۴۵

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با حضور در جمع مردم شهرستان هشترود، ضمن تأکید بر جایگاه رفیع تمدنی آذربایجان و نقش محوری قلعه ضحاک در تکوین هویت تاریخی ملت ایران، بر ضرورت ثبت جهانی این اثر سترگ، تداوم کاوش‌های علمی-باستان‌شناختی، صیانت تخصصی و بهره‌برداری هدفمند از مواریث فرهنگی در راستای تحقق توسعه پایدار و بهبود معیشت جوامع محلی تأکید کرد.

به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی وزارت میراث‌فرهنگی، سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، در جریان سفر به شهرستان هشترود و در دیدار با مردم این منطقه، با اشاره به قدمت کهن و غنای فرهنگی آذربایجان، اظهار داشت: قلعه ضحاک، صرفاً بنایی تاریخی از خشت و ملات نیست، بلکه تجسمی عینی از شناسنامه تمدنی ملت ایران و بخشی از حافظه تاریخی و تبار فرهنگی این سرزمین است.

وی با ابراز خرسندی از حضور در میان مردم هشترود تصریح کرد: رویکرد دولت چهاردهم مبتنی بر حضور میدانی و گسستن از انحصار پایتخت‌نشینی است. باور ما آن است که توسعه واقعی زمانی رقم می‌خورد که مسئولان با مردم از نزدیک سخن بگویند، خواسته‌ها را بشنوند و واقعیت‌های عینی را لمس کنند. دیروز در کرمانشاه بودیم، امروز در هشترودیم و فردا در نقطه‌ای دیگر از این جغرافیای باشکوه خواهیم بود.

وزیر میراث‌فرهنگی ادامه داد: مسئولیت، جز در خدمت به مردم، معنا نمی‌یابد. حضور در مناطق کمتر برخوردار، فرصتی مغتنم برای کشف ظرفیت‌های نهفته، تقویت تعامل دوسویه و هموارسازی مسیر توسعه است. خوشبختانه با اهتمام نماینده پرتلاش مردم هشترود و همراهی مدیران استانی و محلی، بستر یک تحول راهبردی در این منطقه فراهم شده است.

وی در ادامه با تبیین جایگاه قلعه ضحاک در منظومه تمدنی ایران افزود: این قلعه نه‌تنها گنجینه‌ای تاریخی، بلکه سندی زنده از پیوست تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی ما با تمدن ایران‌زمین است. سرمایه‌گذاری در این عرصه، ضمن تقویت غرور ملی، بستری برای توانمندسازی اقتصادی جوامع بومی از رهگذر گردشگری هدفمند فراهم می‌آورد.

صالحی‌امیری با اشاره به سابقه‌ ثبت ملی این اثر در بیش از شش دهه پیش، خاطرنشان کرد: در جهان امروز، ثبت جهانی به‌منزله‌ی اعطای شناسنامه‌ای بین‌المللی به مواریث تمدنی است. قرار گرفتن در فهرست میراث جهانی یونسکو، به‌معنای ارتقای سطح توجه جهانی، جذب گردشگران بین‌المللی و خلق فرصت‌های تازه در ساحت دیپلماسی فرهنگی و توسعه پایدار است.

وزیر میراث‌فرهنگی سه راهبرد کلان را برای آینده قلعه ضحاک برشمرد: نخست، تداوم کاوش‌های باستان‌شناختی با رویکرد علمی و میان‌رشته‌ای، به‌منظور رمزگشایی از زوایای ناشناخته این اثر؛

دوم، صیانت تخصصی و نظام‌مند با رعایت معیارهای بین‌المللی؛

و سوم، پیوندزدن این ظرفیت تاریخی با زندگی روزمره مردم، به‌گونه‌ای که میراث‌فرهنگی به رکن توانمندساز در زیست اجتماعی و اقتصادی آنان تبدیل شود.

وی افزود: ضروری است که میراث‌فرهنگی به گفتمان مسلط اجتماعی و فرهنگی تبدیل شود. ایفای نقش فعال توسط رسانه‌ها، نهادهای آموزشی، حوزه‌های علمیه، دانشگاهیان، زنان و جوانان، در ارتقاء این گفتمان، امری راهبردی است. آگاهی فرزندان‌مان از زیست بر سرزمینی مملو از تمدن، آنان را به کنشگران تمدن‌ساز و مروجان فرهنگ اصیل ایرانی تبدیل خواهد کرد.

صالحی‌امیری با تأکید بر جایگاه دیپلماسی فرهنگی در منظومه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: مبارزه با پروژه ایران‌هراسی مستلزم بازتعریف تصویری جهانی از تمدن ایرانی-اسلامی است. میراث‌فرهنگی ایران، زبان گویای این تمدن در محافل جهانی است. رئیس‌جمهوری نیز همواره بر این اصل تأکید دارند که بهبود معیشت مردم، باید غایت همه سیاست‌ها باشد و در این مسیر، میراث‌فرهنگی می‌تواند ابزاری کارآمد و کم‌هزینه باشد.

وزیر میراث‌فرهنگی در پایان، با تشریح اقدامات این وزارتخانه در شهرستان هشترود اظهار داشت: تأمین منابع مالی برای مرمت بنای تاریخی مسجد جامع، مذاکرات مقدماتی با سرمایه‌گذاران برای احداث پل معلق گردشگری و پیگیری ایجاد سایت‌موزه در محوطه قلعه ضحاک، از جمله برنامه‌های اولویت‌دار ما در ارتقای زیرساخت‌های گردشگری این منطقه است که با جدیت دنبال می‌شود.

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز