شناسایی محوطههای پیش از تاریخ پشت یک سد در آذربایجانغربی
دومین فصل کاوش نجاتبخشی محوطه پیش از تاریخ چپرآباد (تپه گَرگَرو) مربوط به فاز انتقالی دو دوره مهم پیش از تاریخ (دالما و پیزدلی) در توالی فرهنگی شمالغرب ایران به انجام رسید.
به گزارش ایلنا به نقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، حنان بحرانیپور (سرپرست دومین فصل کاوش نجاتبخشیِ محوطه پیش از تاریخ چپرآباد (تپه گَرگَرو)، اُشنویه، آذربایجانغربی) تصریحکرد: محوطه باستانی چپرآباد که در حدود ۸ کیلومتری جنوبشرقی شهر اشنویه استان آذربایجانغربی و در بخش نالوس واقع شده، نزدیکترین محوطه باستانی به ساختگاه سد چپرآباد بوده و فاصله آن تا تاج سد حدود ۵۰۰ متر است.
او با بیاناینکه با اطمینان میتوان گفت که در اولین مرحله آبگیریِ سد، این محوطه به زیر آب خواهد رفت تصریحکرد: تپه چپرآباد در برنامه بررسی و شناسایی به نام تپه گَرگَرو با کد اختصاری CHD03 نامگذاری شد ولی براساس اسناد میراثفرهنگی استان آذربایجانغربی و گفته اهالی منطقه به نام تپه چپرآباد معروف است.
سرپرست هیأت باستانشناسی، این محوطه را قدیمیترین محوطه شناسایی شده در حوضه آبگیر سد چپرآباد دانست و اظهارکرد: فصل نخست کاوش این محوطه در سال ۱۴۰۰ انجام و طی این فصل دو ترانشه (ترانشههای A وB) و دو گمانه کوچک (گمانههای I و II) در دو بخش جنوبی و غربیِ محوطه تا خاک بکر کاوش شد.
او در تشریح دومین فصل کاوش نجاتبخشیِ محوطه پیش از تاریخ چپرآباد گفت: در دومین فصل کاوش نجاتبخشی محوطه چپرآباد یک ترانشه به ابعاد ۴×۶ متر (ترانشهC) در بخش جنوبیِ محوطه تا خاک بکر کاوش شد.
سرپرست هیأت باستانشناسی با اشاره به اینکه کاوش تا عمق ۱۸۰ سانتیمتری با آشکار شدن معماری برجا در این ترانشه و بستر صخرهای محوطه پایان یافت گفت: نتیجه این کاوشها نشان میدهد که محوطه چپرآباد روستایی کوچک مربوط به نیمه دوم هزاره پنجم قبل از میلاد است.
بحرانیپور افزود: ویژگی برجسته این محوطه این است که بر اساس مجموعه سفالیِ بهدست آمده، چپرآباد مربوط به فاز انتقالی دو دوره مهم پیش از تاریخ در توالی فرهنگی شمالغرب ایران، یعنی دورههای دالما و پیزدلی است.
او با اشاره به اینکه تا پیش از کاوش چپرآباد، مرحله گذار بین این دو دوره در هیچ محوطهای شناسایی نشده بود اظهارکرد: اگر امکان کاوشهای بیشتر در این محوطه مهیا شود میتوان امید داشت که اطلاعات بیشتری از این دوره ناشناخته پیشازتاریخ شمالغرب کشور بهدست آید.