خبرگزاری کار ایران

دستمالچیان در گفت‌وگو با ایلنا:

اعدام‌های سریالی عربستان، دهن‌کجی به نهادهای حقوق بشری است/ آمریکا برای گذر از بحران انرژی موضع سکوت اختیار کرد/ بن سلمان نمایش واقعی جنایات را عملی می‌کند

asdasd
کد خبر : ۱۲۰۸۶۳۶

کارشناس مسائل منطقه گفت: اینکه ۸۱ نفر در کشوری که خودش حامی تمام قد داعش و القاعده است اعدام می‌شوند و برچسب عضویت در گروه‌های افراطی به آنها زده می‌شود، نشان از افسارگسیخته شدن ریاض دارد.

«احمد دستمالچیان» کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اعدام ۸۱ نفر در عربستان و دلایل سکوت آمریکا و مجامع جهانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: قبل از هرچیز باید گفت اقدام‌های محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی از زمانی که به قدرت رسید تا به امروز در کل ناپخته بوده که یکی از همین مسائل، اعدام ۸۱ نفر طی یک روز است. این روند و خطاهای سیاسی و اجتماعی بن سلمان چندین بار است که طی سال‌های گذشته علنی شده و نشان می‌دهد که عربستان دیگر نه تنها وجهه سیاسی خود را از دست داده، بلکه جایگاه مذهبی خود را هم آرام آرام در حال از دست دادن است و صرفاً یک پوسته از حیثیت خاندان آل سعود باقی مانده است. هیچ کس نمی‌تواند به این پرسش جواب قاطع بدهد که چرا ۸۱ نفر در عربستان اعدام شدند و سپس به آنها برچسب عضویت در گروه‌های تروریستی و افراطی زده شده است.

وی ادامه داد: به موازات این وضعیت، هیچ کس نمی‌تواند در عربستان به شما پاسخ بدهد که چرا ولیعهد این کشور قریب به هفت سال است یمن را آماج حملات گاه و بی‌گاه قرار داده و هیچ دستاوردی هم برای ریاض به ارمغان نیاورده است. در همین راستا حتی اگر از سیاستمداران این کشور سوال کنید که چرا یک روز برای به هم ریختن امنیت داخلی ایران تلاش می‌کنید و روز دیگر به دنبال مذاکره با تهران هستید، هیچ جواب قانع‌کننده‌ای از آنها نمی‌شنوید؛ چرا که اساساً ساختار سیاسی این کشور با روی کار آمدن محمد بن سلمان نه تنها پیشرفتی نداشته بلکه روز به روز افول کرده است. عربستان همان کشوری است که از دهه‌های گذشته تاکنون حمایت تمام قد از داعش و القاعده را در دستور کار خود قرار داد و هنوز پرونده ۱۱ سپتامبر گریبان سران این کشور را گرفته است اما می‌بینیم که ۸۱ شهروند مسلمان را با چسباندن برچسب عضویت در جریان‌های افراطی اعلام می‌کند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: اگر این اقدام را در کنار قتل جمال خاشقجی بگذاریم به وضوح می‌بینیم که هیچ منطق عقلانی نه تنها در حلقه محمد بن سلمان بلکه در حلقه پدر او نیز وجود ندارد. ولیعهد عربستان نه تنها به شهروندان، بلکه به عموی خود و بالاترین مقامات کشورش هم رحم نمی‌کند. از محمد بن نایف گرفته تا سایر مقام‌های امنیتی و سیاسی این کشور از سوی وی یا تهدید به ترور شده‌اند یا اینکه در حصر و تبعید قرار دارند. مشیِ بن سلمان اساساً خشونت، سرکوب و نمایش واقعی و علنی جنایات جدید است که قطعاً افکار عمومی جهان علیه او فریاد خواهند زد. در غرب به‌رغم حمایتی که از سعودی‌ها می‌شود، خیلی از مقام‌های اتحادیه اروپا و ایالات متحده منتقد ادامه حضور بن سلمان از ساختار قدرت عربستان هستند که اعتراض رهبر پیشین حزب کارگر بریتانیا هم یکی از آنها بود؛ چراکه هر پرونده‌ای توسط بن‌سلمان مفتوح شده در نهایت موجب آبروریزی برای ریاض شده است.

دستمالچیان افزود: در این میان یک نکته کلی و مهم وجود دارد و آن هم استفاده سعودی‌ها از شرایط کنونی حاکم بر دنیا است. همه می‌بینند که درگیری روسیه با غرب بر سر اوکراین و همچنین به هم ریختگی‌های لکه‌ای در آسیای میانه، آفریقا و منطقه خاورمیانه موجب افول هژمونی قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای شده است. زمانی که توازن قدرت از بین می‌رود و یک به هم ریختگی سیاسی و امنیتی در قالب توفان‌های ژئوپولیتیک به وجود می‌آید، خلاءهایی شکل می‌گیرد که شرایط را برای نمایان کردن آنارشی از سوی عربستان مهیا می‌کند. بدون تردید جنایتی که اخیراً در عربستان صورت گرفته نه تنها دهن‌کجی به نهادهای حقوق بشری به حساب می‌آید بلکه ادعاهای مجموعه غرب را هم زیر سوال برده و برای آنکه ایالات متحده بتواند از بحران کنونی عبور کند، به عربستان نیاز دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم افکار عمومی و جامعه ملل در روزهای آینده علیه ریاض موضع خواهند گرفت اما بحث اینجاست که به دلیل آنکه نفت و انرژی در وضعیت کنونی نظام بین‌الملل به یک معضل تبدیل شده، ایالات متحده از برخی مسائل با محوریت عربستان چشم‌پوشی خواهد کرد. توجه داشته باشید که اعمال تحریم علیه روسیه به افزایش بهای نفت در تمام دنیا و همچنین بهای بنزین در آمریکا دامن خواهد زد و در این میان ایالات متحده برای عبور از این بحران مجبور است با عربستان در برخی مسائل کنار بیاید که به نظرم سکوت در مورد اعدام‌های اخیر هم از همین موضوع نشأت می‌گیرد. بنابراین به‌رغم آنچه گفته می‌شود احتمالاً مجامع بین‌المللی و بسیاری از کشورها علیه ریاض موضع خواهندگرفت اما باید منتظر ماند و دید که تیم بایدن به‌رغم آنچه که در ضدیت با عربستان از خود نشان می‌دهد، چگونه علیه ریاض موضع خواهد گرفت.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز