پیشنهادات سازمان جهانی کار برای احیای بازار کار در لبنان/ بعد از جنگ ۳۷ درصد از مشاغل به طور کامل تعطیل شدند

ارزیابی جدید سازمان جهانی کار (ILO) نشان میدهد که درگیری اخیر بین لبنان و رژیم اسرائیل تأثیر جدی بر بازار کار بخش خصوصی لبنان داشته است و باید برای بهبود آن راهکارهایی اندیشید.
به گزارش ایلنا و به نقل از پایگاه سازمان جهانی کار (ILO)، این سازمان در گزارشی از مشکلات لبنان برای احیای بازار کار بخش خصوصی، تصویری کلی ارائه داده و به ارائه راهکار پرداخته است.
ارزیابی سازمان جهانی کار (ILO) نشان میدهد که پدیدههایی چون از دست دادن مشاغل و بیکاری، تعطیلی برخی کسب و کارها و چالشهای بلندمدت در مسیر توسعه، شرایط بهبود کار و معیشت را هم برای کارگران و هم برای شرکتها دشوار ساخته است.
ارزیابی جدید سازمان جهانی کار (ILO) نشان میدهد که درگیری اخیر بین لبنان و رژیم اسرائیل، تأثیر جدی بر بازار کار بخش خصوصی داشته، وضعیت اقتصادی شکننده فعلی را بدتر کرده و فشار بیشتری را بر کارگران و شرکتها در سراسر کشور وارد کرده است.
این ارزیابی نشاندهنده افزایش نرخ بیکاری، کاهش درآمد عمومی خانوارهای کارگری و تعطیلی برخی کسب و کارهای خرد است؛ این تحول بهویژه در مناطقی که درگیریهای نظامی در آن گسترده بوده، بیشتر به نظر میرسد.
این یافتهها همچنین نشان میدهد که کارگران و شاغلان غیررسمی، زنان، جوانان و جمعیت مهاجر به ویژه در بازار کار پس از درگیری آسیبپذیرتر شدهاند.
روبی جرادات، مدیر منطقهای ILO در کشورهای عربی، میگوید: «اقتصاد لبنان در سالهای اخیر تحت فشار شدیدی بوده است. درگیری اخیر، معیشت و عملیات تجاری را بیشتر مختل کرده و چالشهای جدیدی را برای بهبود وضعیت بازار کار لبنان ایجاد کرده است. این گزارش مبنایی برای طراحی پاسخهایی در این رابطه فراهم میکند.»
یک نظرسنجی ILO در لبنان نشان میدهد که تقریباً ۲۵ درصد از کارگران در طول جنگ بیکار بودند و سطح بیکاری و رکود اقتصادی در مناطقی که در معرض بمباران منظم قرار داشتند، بهطور قابل توجهی بالاتر بوده است.
حتی پس از آتشبس، از دست دادن شغل همچنان پدیدهای رایج بوده است. حدود ۱۴ درصد از کارگران مورد بررسی شامل زنان و جوانان، در همین دوره پسا آتش بس بیکار شدهاند. کسانی که شاغل باقی ماندند نیز از اثرات درگیری مصون نماندند: میانگین درآمد ماهانه بیش از ۱۵ درصد کاهش یافته و ساعات کاری و تعداد روزهای کاری نیز کاهش یافته است و دیگر امتیازی به نام اضافه کار وجود ندارد.
نکته قابل توجه این است که در حالی که کارگران غیررسمی در مقایسه با کارگران رسمی بهطور غیرقابل مقایسهای تحت تأثیر بحران بیکاری بودند، اما اشتغال غیررسمی همچنان بیش از سایرین با تعدیل نیرو مواجه شدند و ۶۵ درصد از کارکنان نیز بدون پوشش تامین اجتماعی کار میکردند.
حدود ۳۷ درصد از مشاغل مورد بررسی به طور کامل تعطیل شدند و ۲۲ درصد دیگر با ظرفیت کمتری فعالیت میکردند. پس از آتشبس، ۱۴ درصد از شرکتها همچنان تعطیل بودند و ۱۷ درصد دیگر نیمه فعال شدند. بر اساس نتایج این نظرسنجی، بخشهایی که بیشترین آسیب را دیدهاند شامل کشاورزی، ساخت و ساز و گردشگری بودند که بالاترین سطح اختلال و تعطیلی کسب و کارها در این بخشها رخ داد.
در حالی که در مقایسه با شرایط دوران درگیری، پس از آتشبس، بهبودی نسبی مشاهده شد، بسیاری از کارگران و شرکتها همچنان با عدم قطعیت و محدودیت منابع و مواد اولیه مواجه هستند.
کارگران نیازهایی مثل درآمد بالاتر، دسترسی به مشاغل پایدار و حمایت از مشاغل کوچک را به عنوان ضروریترین نیازهای خود شناسایی کردهاند. همچنین کارفرمایان و شرکتها، موضوعاتی چون دسترسی به منابع مالی و وام، سوخت، برق و گاز ارزان قیمت و دسترسی گسترده به بازارهای جهانی را به عنوان کلید بهبودی وضعیت خود ذکر کردند.
در پایان، این گزارش ترکیبی از اقدامات بهبودی کوتاهمدت تا میانمدت را همراه با اصلاحات ساختاری بلندمدت توصیه میکند. این اقدامات شامل حمایت مالی هدفمند برای بخشهای آسیبدیده است که توسط خود سازمان جهانی کار نیز تسهیل خواهد شد.
پروژههای توانبخشی زیرساختی که تعداد زیادی از کارگران را در شرایط کاری مناسب استخدام قرار داده و آموزش مهارتهای شغلی پیشرفته را فراهم میکند، در دستور کار سازمان جهانی کار به منظور احیای بازار کار لبنان قرار دارد. همچنین تقویت چتر حمایتی تامین اجتماعی نیز در این کشور با کمک سازمان جهانی کار پیشنهاد شده است. گزارش ILO همچنین بر اهمیت تقویت توان چانه زنی و گفتگوهای اجتماعی و ظرفیتسازی نهادی و قانونی برای تضمین یک روند بهبود فراگیر، تاکید کرده است.